Ratsastus

Käytäntö liiton ratsastustoimintaan liittyen liiton sopimustalleilla.

Lue lisää kilpialutoiminnan ratsastusluvista >

---------------

Nykyaikaisen viisiottelun ratsastus on rataesteratsastus ja se suoritetaan kentällä, 350-400 metrin mittaisella radalla, jolla on 12 estettä, yksi kolmoiseste ja yksi kaksoisestet. Vaadittu nopeus on yleensä 350 m/min. Esteiden maksimikorkeus on 120 cm.
5-ottelukilpailuissa vaaditaan ratsastuslupa, lue lisää >

Rataan pääsee tutustumaan jalan ennen hevosten arvontaa, jolloin asuna on oltava virallinen ratsastusasu. Hevoset arvotaan kilpailijoiden kesken, kilpailun järjestäjien hankkimista mahdollisimman tasaveroisista ratsuista.

Ottelija saa 20 minuuttia ennen kilpailusuoritusta arvonnan määräämän hevosen verryteltäväksi ja pääsee vasta silloin ratsaille. 

Ratsastuksesta saatavat maksimipisteet ovat 300. Pisteitä vähennetään jokaisesta esteen pudotuksesta 7, kieltäytymisestä 10, ratsailta suistumisesta 10 ja ihanneajan ylityksestä 1p/sek. Mikäli ratsastaja joutuu jättämään esteratsastuksen kesken esim. ratsailta suistumisen ja loukkaantumisen johdosta niin suoritus hylätään ja pisteiksi tulee nolla pistettä. Ratsukon kiellettyä saman esteen kahdesti, saa ratsukko jatkaa seuraavalle esteelle. Neljännestä kieltäytymisestä seuraa hylkäys.

Lähde: Heidi Walli