Miekkailu

Kalpamiekkailu kuuluu nykyaikaisen viisiottelun kilpailuohjelmaan. Nykyaikaisen viisiottelun miekkailussa otellaan yhteen pistoon ja siinä ei hyväksytä kaksoispistoja. Kilpailussa kaikki ottelevat kaikkia vastaan.

Kalpamiekkailu on yksi kolmesta olympiamiekkailun lajista. Kalpamiekkailussa koko vastustajan keho on hyväksyttyä pistoaluetta. Kalpamiekkailua on helppo seurata, sillä se joka pistää ensimmäisenä voittaa pisteen. Kalvalla itse miekkailulajina, kaksoispistot eli pistot joissa molemmat miekkailijat osuvat toisiinsa samanaikaisesti, ovat sallittuja. Kaksois- eli tuplapisto rekisteröityy, jos miekkailijat toisiinsa piston 40 millisekunnin sisällä.

Ottelu käydään miekkailumatolla jonka mitat ovat 14 x 1,5-2 metriä. Alusta on metallia ja maadoitettu siten, etteivät lattiaosumat rekisteröidy. Kummassakin päädyssä on usein vielä parin metrin varoalue, jolle perääntymisestä rangaistaan. Päätyalueen ylityksestä tai sille perääntymisestä annetaan 1 piste vastustajalle. Kilpailuissa kaikki osallistujat ottelevat kaikkia vastaan.

Lähde: Heidi Walli