Varusteet
Yleinen kuvitelma siitä, että miekkailu on kallis, vain varakkaiden piirien harrastus, on väärä. Miekkailuvarusteet ovat kohtuullisen halpoja ja suurin osa niistä kestää kovaakin harjoittelua monia vuosia. Alla on esitetty tarvitsemasi varusteet kussakin harrastamisen vaiheessa, ja kuinka paljon voit odottaa joutuvasi varusteista maksamaan.
Kunkin varusteen vieressä on kolme hintaa. Ensimmäinen hinta on halvimpien mahdollisten varusteiden hinta. Nämäkin varusteet ovat harrastuskäytössä täysin turvallisia, mutta eivät täytä kilpailujen kovaa vaatimustasoa.
Toinen hinta on halvin mahdollinen FIE-merkinnällä (kansainvälisen miekkailuliiton hyväksyntämerkillä) varustettujen varusteiden hinta. Näillä varusteilla voi osallistua seniorien ja juniorien kansallisiin kilpailuihin. Kysy tarkempia tietoja eri sarjojen varustetasosta seurasi valmentajalta tai varustemestarilta. Suomen miekkailuliiton varustemääräystaulukon löydät TÄSTÄ.
Viimeisenä hintana on esitetty kuinka paljon voit halutessasi parhaimmillaan käyttää kyseiseen varusteeseen rahaa. Nämä ovat siis FIE-merkittyjä, erittäin korkealuokkaisia varusteita.
Mikäli yllä mainittu jaottelu ei päde johonkin varusteeseen (esimerkiksi kengät) on ensimmäisessä sarakkeessa halvin, viimeisessä kallein ja keskimmäisessä ehkä hinta-laatusuhteeltaan paras vaihtoehto.
Miekkojen hinnat on pyöristetty ja vastaavat vuoden 2008 hintatasoa, eikä Suomen miekkailuliitto vastaa niiden paikkansapitävyydestä. Miekat ovat miekkailun käyttötavaraa eivätkä suhteellisesti ottaen ole merkittävä osuus miekkailuvarusteiden kokonaiskustannuksessa.
Alkeiskurssi
Alkeiskurssille tarvitset ainoastaan sisätossut, verkkarit ja teepaidan. Nämä varmastikin löytyvät jokaiselta kotoa, joten kurssimaksun lisäksi ei alkeiskurssista aiheudu kuluja.
Harrastuksen aloittaminen
Kun alkeiskurssi on ohi useimmat seurat suosittelevat uuden harrastajan hankkivan itselleen seuraavat varusteet. Erityisiä miekkailukenkiä ei tarvita, normaalit sisäpelikengät kelpaavat mainiosti.
Miekka (josta harrastajat käyttävät nimitystä ase, on se sitten säilä, floretti tai kalpa) - Mikäli haluat niin sanotun "kylmän" eli harjoitusaseen niin aseen hinnasta voi ottaa noin puolet pois. Sähköaseet ovat luonnollisestikin vaatimus kilpailuissa ja harjoitusotteluissakin ne ovat mukavia osuman rekisteröitymisen vuoksi. Kysy neuvoa seurasi valmentajalta.
Hanska - Hanska suojaa kättä ja mahdollistaa paremman otteen miekasta.
Kypärä l. maski - Kypärä on välttämätön suojaväline miekkailua harjoiteltaessa, ja on luonnollisesti suotavaa että jokaisella olisi omansa. Toisen hikistä kypärää ei ole mukava laittaa päähän.
Harrastusta jatkettaessa
Harrastuksen jatkuessa pitempään, kyllästyy miekkailija ennen pitkää takkien lainaamiseen ja haluaa ostaa itselleen takin ja housut. viimeistään tässä vaiheessa kannattaa ottaa huomioon myös ikäville alueille osuvat iskut ja hankkia itselleen asiaankuuluvia suojavarusteita.
Takki - Seuralla on muutamia harjoitustakkeja, joten oman takin hankkiminen ei ole alkuun välttämätöntä, mutta sen hankkiminen on edessä jossain vaiheessa. Useat jäsenet ovat brodeerauttaneet nimensä takin selkämykseen.
Housut - Housut eivät ole yhtä välttämätön hankinta kuin takki ja ilman niitä pärjää varsin pitkälle, mutta viimeistään kilpailuihin mentäessä on housutkin oltava.
Sukat - pitkät valkoiset sukat täydentävät asukokonaisuuden siten ettei paljasta ihoa sukan ja housujen välistä näy. Sukat eivät kuitenkaan ole kovin välttämättömät, mutta sattumoisin ovat myös sangen halvat.
Naisten rintasuojus - Muovinen rintasuojus, vaikkakin kuuleman mukaan välillä hiostava, estää kivuliaat iskut. Valtaosa seuramme naisjäsenistä on hankkinut tai hankkimassa tällaisen. Miesten vastaava - Saattaa se miekka sinnekin osua, joten ikävien kiputilojen välttämiseksi ovat alapääsuojukset suotavia. Näitä saa urheilukaupoista kohtuullisen halvalla.
Kilpailussa tarvittavia varusteita
Sähköjohto l. vartalojohto - sähköjohto jonka avulla miekkasi osumia seurataan.
Plastroni - kilpailumääräysten mukaan aikuisten kilpailuissa vartalolla tulee olla 1600N:n kokonaissuoja. Takin ollessa vain 800N, tarvitset kilpailuissa takin alle vielä 800N:n plastronin. Nuorten sarjojen varustemääräyksistä saat tarkempaa tietoa seurasi valmentajilta tai varustemestarilta.
Sähköliivi / -takki - Mikäli aseenasi on floretti tai säilä tarvitset otellessa osumat rekisteröivän metalliliivin.
Kengät - Voit tietysti myös harkita erityisesti miekkailua varten suunniteltujen kenkien ostamista.
Miekkailukassi - Myös miekkailuvarusteiden kantamiseen suunniteltu kassi saattaa alkaa jossain vaiheessa kiinnostamaan.
Kaikista näistä varusteista ainoastaan miekka tarvitsee aina ajoittain huoltoa, kaikki loput kestävät käyttöä todella pitkään eikä sinun ehkä koskaan tarvitse hankkia niitä useampia. Eli kokonaisuutena voidaan sanoa harrastuksen varustekustannuksien olevan varsin siedettävät pienellekin budjetille. Kaikkea ei tarvitse ostaa kerralla ja valtaosa varusteista kestää hyvin pitkäaikaista käyttöä