Miekkailu harrastuksena

Miekkailua voi harrastaa kilpailumielessä tai sitten vain omaksi iloksi. Miekkailu on monipuolinen laji ja niinpä sen harjoittelussakin on monta aluetta. Varsinaisen miekkailun lisäksi tarvitaan miekkailuoppitunteja, jalkatöiden tekemistä ja kuntoharjoittelua. Pelkällä voimalla ei miekkailussa pärjää, vaan tekniikka täytyy olla hallussa. Kuitenkin voimaa tarvitaan varsinkin jaloissa, jotta hyökkäykset olisivat räjähtäviä. Myös kestävyys on avuksi miekkailtaessa useampiakin otteluita. Miekkailua voi myös harrastaa oman kunnon mukaan, eikä harrastus vaadi välttämättä huippukuntoa.

Miekkailu harjoituksissa otellaan muita miekkailijoita vastaan. Treeneissä miekkaillaan usein 5 tai 15 piston otteluita tai sitten pisteet voidaan kokonaan jättää laskematta. Harjoituksissa saattaa olla myös erilaisia teemoja, kuten sellainen että toinen johtaa useammalla pisteellä ja toisen on yritettävä ottaa kiinni piste ero tai sovitaan, että pistosta käteen saa ylimääräisen pisteen. Kun miekkailijat ottelevat keskenään sen pituisia otteluita kuin haluavat tai eivät kenties laske pisteitä lainkaan, kutsutaan miekkailua vapaamiekkailuksi. Silloin voittoja ei lasketa. Vapaamiekkailussa voivat miekkailijat keskittyä harjoittelemaan haluamiaan asioita.

Miekkailuoppitunneilla, joita kutsutaan myös opareiksi, miekkailun opettajat opettavat sekä tekniikkaa että taktiikkaa. Miekkailussa oparit ovat erittäin tärkeitä miekkailutaitojen kehittymisen kannalta. Pelkästään miekkailemalla muita vastaan ei tekniikka kehity. Oparilla opettaja määrää jonkin liikkeen, jota harjoitellaan. Oppilas tekee liikkeen opettajan signaalista ja opettaja korjaa virheet. Tekniikkaa voi myös harjoitella pariharjoitusten avulla. Niissä on joku sovittu liike tai liikesarja, jota harjoitellaan parin kanssa. Miekkailijat tekevät vuorotellen sovitun liikkeen ja toinen huomauttaa virheistä. Pistoharjoituksia voidaan tehdä myös pistämällä seinällä olevaan pistotyynyyn.

Jalkatöissä harjoitellaan miekkailun askellusta. Etäisyyden hallinta vastustajaan on miekkailussa hyvin tärkeää, ja jotta tämä olisi mahdollista, täytyy miekkailijan pystyä nopeisiin suunnan vaihdoksiin. Lisäksi askelluksen tulisi olla huomaamatonta vastustajan hämäämiseksi. Jalkojen asennon on oltava oikea, jotta liikkuminen olisi tehokasta eikä rasitusvammoja syntyisi. Jalkatöissä voidaan askeltekniikan lisäksi harjoittaa myös jalkojen voimaa. Usein seurojen harjoituksissa on ohjattu jalkatyö osuus tai sitten jalkatöitä voi tehdä itsenäisesti.

Kaiken kaikkiaan miekkailu käy mainiosta kuntoilusta, jossa tarvitaan myös hyvää keskittymiskykyä ja taktista ajattelua.


(Kirjoittanut: Noora Kaisalo)