Valmentaja- ja ohjaajakoulutus

SM5L Miekkailun valmentajakoulutusjärjestelmä

Valmentajakoulutusjärjestelmä koostuu Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliiton järjestämistä lajikohtaisista koulutuksista sekä Liikunnan aluejärjestöjen tarjoamista Valmentaja- ja Ohjaajakoulutus 1 -tason (VOK1) kursseista. Liiton koulutustyöryhmä vastaa koulutusjärjestelmän kehittämisestä yhdessä liiton koulutuspäällikön kanssa.

Koulutukset löytyvät liiton toimintakalenterista mahdollisimman hyvissä ajoin. Lisätietoa koulutuksista voi kysyä liiton toimistosta.

Koulutusjärjestelmä koostuu kolmesta päätasosta (TASOT 1-3), joiden kuvaukset löydät tästä, joiden lisäksi järjestetään Ohjauksen perusteet -koulutuksia, joka on osa 1-tason ohjaajakoulutusta. 

 

Koulutukset


Ohjauksen Perusteet Osa 1 & Osa 2 - tavoitteena on kouluttaa ohjaajia, joilla on tarvittavat tiedot ja taidot alkeiskurssien ja seurojen alkeistason miekkailuharjoittelun ohjaamiseen.

Koulutuksessa keskitytään ohjauksen ja opetuksen perusteisiin (pedagogiikka) ja miekkailun lajitaitojen opettamiseen.

Kenelle: Ohjauksesta kiinnostuneille, jotka eivät ole vielä ohjanneet, tai ovat joskus toimineet apuohjaajina. Sekä pidempään ohjanneille valmentajille.

Sisältö: Koulutus sisältää kaksi osaa. Osassa 1 - "miten opetetaan" käsitellän ohjauksen, motivaation, ryhmän hallinnan, palautteen annon sekä ohjauksen suunnittelun perusteita. Osassa 2 - "mitä opetetaan" käydään läpi lajiteoriaa sekä paljon itse harjoituksia miekkailutaitojen opettamiseen. Pääset myös itse harjoittelemaan opettamista ja sen suunnittelua demomiekkailijoilla. Koulutuksessa opit ja oivallat lisää miekkailun maailmasta. Koulutuksen jälkeen pystyt toimimaan apuohjaajana tai alkeiskurssien vastuuohjaajana seurassasi omasta ohjaushistoriasta ja -kokemuksestasi riippuen. 

Koulutusta pilotoidaan vuonna 2023 ja se on osallistujille maksuton. Kevään 2023 koulutukset:


Taso 1 - tavoitteena on kouluttaa ohjaajia, joilla on erinomaiset tiedot ja taidot kurssien ja seurojen alkeistason miekkailuryhmien ohjaamiseen.

Edellyttää seuraavien kurssien suorittamisen:

Näistä koostuu yhteensä 46 tuntia.  Lisäksi Tason I suorittaminen edellyttää 20 tuntia valmennusta seurassa.

 Taso 2 - tavoitteena on kouluttaa kokeneita ohjaajia, joilla on runsaasti kokemusta ryhmätuntien pitämisestä, ja on valmiudet myös henkilökohtaisten oppituntien pitämiseen.  

Edellyttää seuraavien kurssien suorittamisen:

  • Henkilökohtainen tasosuunnitelma
  • Et ole yksin -verkkokoulutus 1 tunti
  • Yleinen valmentajakoulutus 20 tuntia
  • Miekkailun valmentajakoulutus/FIE 2.taso vähintään 60 tuntia
  • Mentoritapaamiset 15 tuntia
  • Sääntöwebinaari/tuomarikoulutus ohjaajille 2 tuntia
  • Liiton järjestämään valmentajatapaamiseen osallistuminen 2 tuntia

Valmennusharjoittelu seurassa 60 tuntia (12kk)

TAI

Kamppailulajien yhteinen 2-tason valmentajakoulutus. Ensimmäinen pilotti starttasi elokuussa 2022 ja toinen starttaa joulukuussa 2022, kesto 10kk. Jonka lisäksi valmennusharjoittelu seurassa 60 tuntia.

Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto ei tällä hetkellä järjestä 3-tason koulutusta, mutta kannustaa 2-tason suorittaneita hakemaan kansainvälisen miekkailuliiton järjestämän miekkailuvalmentaja-akatemian kurssille Budapestissa (kesto 3 kk), jonka käyneille valmentajille myönnetään 3-taso.

Liitto myöntää tasojen suorittamiseen vaadittavien koulutusten suorittaneille hakijoille todistuksen tason saavuttamisesta. Hakijan tulee osoittaa koulutustyöryhmälle etukäteen suorittaneensa kaikki tason läpäisemiseen vaaditut suoritteet ja osallistua valmentajaseminaariin, joka toimii samalla auditointina.

Auditointia hakevan valmentajan tulee täyttää oheinen lomake (linkit lomakkeisiin tulossa) ja toimittaa se liittoon viimeistään viikkoa ennen valmentajaseminaaria:
I-tason auditointilomake
II-tason auditointilomake
III-tason auditointilomake
 


Onko seurassasi tarvetta ohjaajakoulutukselle? Koulutuksia räätälöidään seuroille/alueille tarpeen ja kysynnän mukaan. Ota yhteyttä liiton toimistoon koulutuksen järjestämiseksi. 

OHJAUKSEN PERUSTEET -KOULUTUKSEN PALAUTELOMAKE 


Linkkejä aluejärjestöjen koulutuksiin:

Ladattavat tiedostot: