Miekkailun ranking

SM5L-ranking päivittyy kilpailujen jälkeen automaattisesti Ophardt-järjestelmään kilpailujen tulostiedoista.
SM5L Miekkailun Ranking (Ophardt) > 

Jos huomaat Ophardtissa olevissa rankingpisteissä puutteita tai virheitä niin kerro siitä liiton toimistolle toimisto@fencing-pentathlon.fi
 

Mihin rankingia tarvitaan

Rankingia tarvitaan miekkailijoiden luokitteluun

 • kilpailujen alkueräjakoihin
 • urheilijavalintojen tekemiseen mm. arvokilpailuvalinnat.
   

Rankingpisteiden muodostuminen

SM5L-rankingin pisteet muodostuvat voimassa olevien kilpailumääräysten mukaan. 
SM5L Miekkailun kilpailumääräykset versio 1.0 / 2024 (13.02.2024).

 • Kansallinen ranking, kilpailumääräysten liite 2
 • Masters-ranking, kilpailumääräysten liite 4
 • Suomen Cup -ranking, kilpailumääräysten liite 5.1
 • Joukkuekilpailuranking, kilpailumääräysten liite 5.2
 • Arvokilpailuranking, arvokilpailuvalintakriteerit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kansallinen ranking 1.1. 2013 alkaen

Liiton hallitus on kokouksessaan 17.12.2012 hyväksynyt voimassa olevan kansallisen ranking-järjestelmän. Rankinguudistuksen tarkoituksena oli yksinkertaistaa rankingin pistelaskua ja mahdollistaa kaikkien kotimaisten kilpailuiden ottaminen mukaan rankingiin.

Kansallisessa rankingissa mukana

 1. Kaikki liiton toimintakalenterissa olevat viralliset kansalliset kilpailut kelpuutetaan mukaan rankingiin. Kansallinen kilpailu voi olla joko A tai B-tason kilpailu riippuen miten se täyttää määritellyt kriteerit. Kilpailun taso voidaan pudottaa myös kilpailuiden jälkeen, mikäli kriteerit eivät täyttyneet.
 2. Rankingiin lasketaan mukaan myös viralliset kansainväliset kilpailut. (PM/Sat-MC/MC/GP/EM/MM/CadetCircuit).
 3. Lisäksi erikseen määritellyt ulkomaiset kilpailut lasketaan mukaan 
 4. Ranking on ns. kiertävä ranking, johon lasketaan kilpailut viimeisen 12 kuukauden ajalta. Mikäli jokin kilpailu siirtyy kalenterivuoden sisällä, ei sitä lasketa kahteen kertaan mukaan. Samoin yli vuoden vanha kilpailu lasketaan mukaan, mikäli vastaava uusi kilpailu ei ole vielä pidetty. Yli 14 kk vanhoja kilpailuja ei kuitenkaan lasketa.
 5. Kilpailukohtaiset pisteet määräytyvät erillisen taulukon mukaan (liite). Pisteet pyöristetään kokonaisiksi pisteiksi.
 6. Miekkailijan rankingiin lasketaan mukaan neljä pisteiltään parasta kotimaista ja kaksi parasta kansainvälistä kilpailua. Alle 15v sarjoissa vain neljä parasta kotimaista kilpailua.

Kriteerit kansalliselle A-kilpailulle

 • Vähintään 25 osallistujaa
 • Kilpailujärjestelmä: 1 tai 2 eräkierrosta ja uloslyönti
 • Myönnetty kilpailukalenteriin A-kilpailuna

B-kilpailuja ovat kaikki loput kilpailumääräysten mukaiset etukäteen toimintakalenteriin ilmoitetut kilpailut. HUOM! Sekasarjoja ei lasketa mukaan myöskään B-kisoihin. (Poikkeuksena alle 13v sarjat).

Rankingpisteytystaulukko

Taustaa ja ajatuksia kansallisen rankingjärjestelmän uudistuksesta

Kansallisen rankingin tarkoituksena on järjestää miekkailijat paremmuusjärjestykseen, jotta kilpailujärjestäjät voivat luoda tasaiset alkuerät. Kansallista rankingia voidaan käyttää lisäksi myös apuna miekkailijoiden luokittelussa ja valinnoissa erilaisiin liiton ryhmiin ja tapahtumiin. Arvokisavalinnat tehdään erikseen määriteltyjen rankingien perusteella. Lisäksi on käytössä vielä kansainvälinen FIE-ranking.

Kansallisessa rankingissa pisteytys perustuu ajatukseen, että miekkailija palkitaan voitosta ja hyvästä sijoituksesta. 

Pisteportaat kilpailuissa menevät edelleen oletetun cup-taulukon mukaisesti. Porrastusta on säädetty niin, ettei loppupään sijoituksille tule isoa pistemuutosta riippuen kilpailun koosta. Enää ei esim. sijoittumalla sopivan isossa kisassa sijalle 187 saa enempää pisteitä kuin SM-kilpailuiden voitosta.

Koska kyseessä on kuitenkin jo nimensä mukaan kansallinen ranking, on painopiste kotimaisissa kilpailuissa. Ulkomaisista kilpailuista oletuksena lasketaan mukaan vain arvokilpailut ja katto-organisaatioiden järjestämät kilpailut. Tämän lisäksi liitto voi erikseen toimintakalenteriin merkitä muita ulkomaisia kilpailuita, jotka lasketaan mukaan rankingiin. 

Kansalliseen rankingiin lasketaan mukaan kuuden (4+2) parhaan kilpailun tulokset. Tarkoituksena ei siis ole usuttaa miekkailijoita kiertämään kilpailuja vain muutaman pisteen takia vaan keskittymään sopiviin kilpailuihin.