Liiton pitkäaikaisen toiminnanjohtajan Lenan terveiset SM5L-yhteisölle työsuhteen päättyessä

19.5.2022 Kiitos SM5L <3

Unelmatyö rakkaan lajin parissa

Minulla on viimeiset vajaat 14 vuotta ollut unelmatyö rakkaan lajini parissa ja olen saanut tehdä yhteistyötä upeiden ihmisten kanssa, joiden sydän niin ikään sykkii miekkailulle ja/tai 5-ottelulle. Ylpeänä totean, että liitto on kehittynyt aika lailla siitä kun aloitin Suomen Miekkailuliiton osa-aikaisena toiminnanjohtajana keittiön pöydän kulmalta syyskuussa 2008. 

Paljon saavutettiin, mutta valmista ei tullut

Työntäyteisten kehitysvuosien jälkeen olen kirjannut mm. seuraavat kehitysaskeleet liiton vuosikertomuksiin:

 • kaksi liittoa on yhdistynyt
 • toiminnan volyymi ja ministeriön valtionapu ovat moninkertaistunut
 • liitolla on kaksi kokopäiväistä työntekijää
 • liiton toimisto on Sporttitalon Kamppailumaailmassa
 • useat digitalisaatiohankkeet on toteutettu
 • liitolla on kolme miekkailun Tähtiseuraa
 • uusin miekkailuseura Lahdessa kehittyy ja laajenee pian myös 5-ottelun puolelle
 • liitto tunnetaan osaavana ja luotettavana kv. kilpailujärjestelymaana
 • liittotason huippu-urheilun kehitys lähti nousuun valmennuspäällikön palkkauksen myötä
 • huippu-urheilun yhteistyö sidosryhmien kanssa kehittynyt merkittävästi 
 • liittotason valmennusta on toteutettu yhteistyössä seuravalmentajien kanssa
 • ensimmäinen liittotason Olympiakomitean huippu-urheilutuki myönnettiin vuodelle 2022
 • miekkailun ja 5-ottelun kärkiurheilijat toteuttavat olympiaprojekteja Olympiakomitean, ministeriön ja liiton tuella
 • nuoret saavuttaneet arvokisamitaleja ja voittaneet MC ja CC-osakilpailuja

Rakkaan lajin yhdistäminen työhön ei aina ole ollut helppoa ja kaikkia toiveita ei voitu toteuttaa. Liiton kehityksessä olisimme päässeet vieläkin pidemmälle mikäli kaikki olisimme aina puhaltaneet yhteen hiileen ja yhteisen hyvän ja tavoitteiden eteen. Oman edun tavoittelulla ei edistetä kokonaiskehitystä, ja se johtaa usein siihen että yhteisöltä häviää ns. hyviä tekijöitä.

Tuleva julkinen rahoitus riippuu todennetuista harrastajamääristä

Opetus- ja Kulttuuriministeriön lajiliittojen valtionavun kriteerit ovat muuttuneet ja jatkossa todennettujen harrastajien määrä ratkaisee julkisen rahoituksen tason. SM5L-seurojen edun mukaista on vaatia kaikilta harrastajiltaan liiton lisenssi. Mikäli näin ei toimita, tulee liiton tukitaso laskemaan ja edessä on liiton jäsenseuroille suunnattujen toimintojen ja palvelujen sekä urheilijoiden tukien leikkaukset.

Positiivisella yhteistyöllä eteenpäin

Liiton tarkoitus on tuottaa elinikäistä iloa ja yhteisöllisyyttä miekkailun ja 5-ottelun kautta. Liitto haluaa olla kasvava, kehittyvä ja menestyvä kilpaurheilijoista ja harrastajista koostuva miekkailu- ja 5-otteluyhteisö. Tämä onnistuu positiivisen yhdessä tekemisen kautta! Toivon koko SM5L-yhteisön tukea liiton henkilöstölle ja kaikille liittotason vapaaehtoisille. Kaikkien yhteistä hyvää tekevien panosta tulee arvostaa ja kunnioittaa. SM5L:n jäsenseurat päättävät minkälaista kehitystä ja toimintakulttuuria SM5L-yhteisö edustaa ja kannustan kaikkia seuroja aktiivistuuteen - liitto on yhtä kuin seurat ja liitto saavuttaa juuri niin paljon kuin yhteisö yhteistyöllä saa aikaiseksi. 

Kiitos SM5L <3

Lämmin ja iso kiitos kaikille neljälle puheenjohtajilleni, Kimmo Pentikäiselle, Kalle Laineelle, Terho Mustoselle ja Joonas Lyytiselle, joiden kanssa on ollut ilo ja kunnia kehittää Suomen miekkailua ja 5-ottelua. Lämmin kiitos myös kaikille hallituksen jäsenille, muille liittotason toimijoille, seurojen edustajille sekä Suomen miekkailijoille ja 5-ottelijoille. Erityiskiitos vielä Minnalle, jonka kanssa yhteistyö on ollut aivan mahtavaa!

Toivotan miekkailun ja 5-ottelun iloa ja menestystä koko SM5L-yhteisölle! Itse jatkan uusien haasteiden pariin ja jatkan miekkailun kv. luottamustyötäni. Suuntaan ensi viikolla Tallinnaan järjestämään U23 EM-kilpailuja EFC:n nimeämänä delegaatiina. 

Aurinkoista kesää,

t. Lena

---------------

Lenan työsuhde liitossa päättyy 20.5. ja hän siirtyy 1.6. alkaen Suomen Olympiakomitean talouspäälliköksi.
Minna Lehtola on Lenan seuraaja ja on liiton 11. toiminnanjohtaja.

 

Valokuva: Niclas Mäkelä

« Takaisin