Verkkosivujen kehitys

TARKISTUSLISTA VERKKOSIVUJEN KEHITTÄMISEN TUEKSI

Tavoite: Helppolukuiset ja käyttäjäystävälliset verkkosivut, joilta löytyy nopeasti olennainen ja ajantasainen tieto, mutta myös syvempää tietoa siitä kiinnostuneille. Sivut herättävät kiinnostuksen lajia/lajeja kohtaan ja kutsuvat mukaan harrastamaan.

Löytyvätkö seuranne verkkosivulta seuraavat pääelementit?

 

Seura

  1. 1.       TIIVISTELMÄ SEURASTA

Tiivis seuran, lajien ja/tai toiminnan esittely muutamalla rivillä.

Esimerkki: Oulun Miekkailuseurassa miekkailua harrastetaan monipuolisesti. Tarjolla on niin perinnerikasta historiallista miekkailua kuin nykyaikasta urheilumiekkailua, jota otellaan aina MM- ja Olympiatasoilla asti. Luonteeltaan miekkailu on nopeavauhtinen ja hauska laji joka sopii kaikenikäisille harrastajille.

 

  1. 2.       SEURAN TARKEMPI ESITTELY 

Perustamisvuosi; Harrastajat ja harrastajamäärät; Painopisteet; Seuran motto ja/tai toimintaperiaatteet; Mitä seura tarjoaa.

 

LAJI

  1. 3.       LAJIN / LAJIEN YLEISESITTELY

Yksityiskohtaisen ja historiallisen lajikuvauksen lisäksi lajin/lajit kannattaa kuvata myös yleistasolla.

 

Esimerkki: (Hyvinkään 5-ottelijat) Nykyaikainen viisiottelu koostuu viidestä toisistaan poikkeavasta lajista. Siinä missä miekkailu ja ratsastus vaativat sekä tekniikan että taidon hallintaa, uinti ja ampumajuoksu edellyttävät fyysistä suorituskykyä. Lajien monipuolisuus tekee viisiottelusta mielenkiintoisen ja haastavan. Viisiottelua harrastamalla jokainen voi tehokkaasti kehittää erilaisia ominaisuuksiaan.

 

  1. 4.       TARKEMPI LAJIKUVAUS 

Eri aselajien ja 5-ottelulajien esittely; Historiakatsaus; Kenelle laji/lajit sopivat.

 

TOIMINTA

  1. 5.       HARJOITTELU

Harjoittelutiedot; Valmennusryhmät (eri ikäryhmät, erityisryhmät); Miten pääsee mukaan; Valmentajan/-ien esittely; Mitä harrastaminen maksaa;

 

  1. 6.       KILPAILEMINEN 

Kilpailutoimintaan osallistuminen; Seuran kilpailumenestys, ajantasaiset tiedot seuran jäsenten saavuttamista SM-mitaleista ja Masters/Suomen Cup sijoituksista ja muusta menestyksestä; Linkitys SM5L-verkkosivuille.

 

  1. 7.       KURSSIT   

Seuraavan alkeiskurssin ajankohta ja ilmoittautumisohjeet; Yhteystiedot tiedusteluja varten.

 

  1. 8.       MIEKKAILUESITTELYT (LAJIEN MARKKINOINTI)

Miekkailukokeilut; Liikuntatapahtumat; Kouluesittelyt; Yksityistilaisuudet.

 

SPONSORIT

  1. 9.       Sponsorituki

Näkyvyys olemassa oleville sponsoreille; Uusien yhteistyökumppaneiden haku.

 

 


 

Liiton uuden esitteen sisältö (vapaasti kopioitavissa sisällöksi seuran omille sivuille):

MIEKKAILU

NYKYAIKAINEN 5-OTTELU

YLEISESITTELY

Tekniikkaa, taktiikkaa, taisteutahtoa. Nopeutta, liikkuvutta, kuntoa ja hermojen hallintaa.

Nopeutta ja kestävyyttä. Keskittymistä, tahtoa ja taitoa.

LAJIKUVAUS

Urheilumiekkailu on olympialaji, jossa kilpaillaan kolmessa eri aselajissa.

 

Laji on ollut olympialajina vuodesta 1896 lähtien. Kaksintaisteluperinteestään huolimatta nykymiekkailu ei tähtää vastustajan vahingoittamiseen, päinvastoin, moderni miekkailu on erittäin turvallinen harrastus. Miekkailua on kolme eri lajia: kalpa, floretti ja säilä, joilla kullakin on omat erityispiirteensä. Perusperiaate kaikissa lajeissa on sama: osua vastustajaan tulematta itse osutuksi.

 

Kalpa on pistoase, jossa osuman hyvöksyminen perustuu aikaeroon. Ensimmäisenä osuvan pisto hyväksytään. Floretti on pistoase, josaa osuman hyväksyminen perustuu etuoikeussääntöön, eli hyökkäys pitää torjua ennenkuin oma pisto voidaan hyväksyä. Säilä on lyönti- ja pistoase, jossa osuman hyväksyminen perustuu etuoikeussääntöön

Nykyaikainen 5-ottelu on olympialaji, joka koostuu miekkailusta, uinnista, esteratsastuksesta ja ampumajuoksusta.

 

Monipuolinen laji. Miekkailu ja ratsastu edellyttävät tekniikan hallintaa ja kokemusta, uinti ja juoksu fyysistä suorituskykyä ja nopeutta, ammunta rautaisia hermoja.

 

Nykyaikaisen viisiottelun kehitt nykyaikaisten olympialaisten isäksi kutsuttu paroni Pierre de Coubertin. Olympialaisissa nykyaikaisessa 5-ottelussa kilpailtiin ensimmisen kerran vuonna 1912, Tukholman olympiakisoissa.

 

Kun antiikin 5-ottelussa simuloitiin antiikin sotilaalle tarpeellisia taitoja, nykyaikaisessa 5-ottelussa lajeina ovat vuosisadan vaihteen ratsuväen sotilaalle oleelliset taidot. Paronin ajatuksena oli, että sotilaat kohtaisivat toisensa olympialaisissa taistelukentän sijaan. Sana ”nykyaikainen” lisättiin lajin nimeen erottamaan se antiikin 5-ottelusta.

 

Sotilas joutui ratsastamaan hänelle ennestään tuntemattomalla hevosella, ampumaan pistoolilla, miekkailemaan, uimaan ja juoksemaan.

Kenelle sopii

Miekkailu on kaikenikäisille sopiva laji.

 

Miekkailun voi aloittaa kuka hyvänsä 6-80 vuotias. Miekkailu on fyysisesti monipuolinen laji, jossa vaaditaan niin kestävyyttä ja nopeutta kuin räjähtävyyttäkin. Fyysisen puolen lisäksi miekkailu on erittäin psyykinen laji, jossa taktikointi ja ajattelu ovat suuressa roolissa.

5-ottelu sopii kaikille. Urheilullisuudesta ja hyvästä motivaatiosta on hyötyä. Aivan pienimpien kannattaa aloittaa esim. juoksun ja uinnin parissa ja lisätä lajimäärää vähitellen. Aivan erityisen hyvin 5-ottelu sopii vaihtelusta pitäville – viiden lajin eri harjoitukset tuovat monipuolisuutta ja vaihtelua treeniin!

Harjoittelun sisältö

Miekkailun harjoittelussa yhdistyy niin kehon kuin mielen hallinta. Fyysistä puolta edustavat jalkatyö ja erilaiset reaktio- ja koordinaatioharjoitukset.

 

Miekkailutekniikkaa harjoitellaan pareittain ja yksityisopetuksena miekkailuopettajan kanssa. Henkilökohtaiset oppitunnit ovat kilpamiekkailijalle välttämätön kehityksen edellytys.

Nykyaikainen 5-ottelu vaatii kovaa fyysistä suorituskykyä ja lajitaitoja. Laji kehittääkin sekä urheilullisia että henkisiä- ja keskittymisominaisuuksia. Harrastuksena laji on erittäin monipuolinen.

KILPAILEMINEN; HenkiNen vahvuuS

Mielen hallinta huipentuu kilpatasolla, jolloin niin voittojen kuin tappioiden anaysointi on lajissa kehittymisen ehdoton edellytys. Älykäs ja analyyttinen miekkailija voi kehittyä paremmaksi myös tappioiden kautta.

 

Seurat, sukupuolijakautuma

Miekkailuseuroja on Suomessa monilla paikkakunnilla.

 

Miekkailun harrastajia on suurin piirtein yhtä paljon naisia ja miehiä ja harjoituksen pidetään yhdessä. Miekkailu on sosiaalinen laji ja usein siitä tulee koko perheen harrastus.

 

Harrastamisen hinta

Harrastuksena miekkailu ei ole kallis. Harrastajan välineet ovat pitkäikäisiä ja kilpavarusteita halvempia.

Alkuun pääsee tavallisilla liikuntavarusteilla, juoksukengillä ja uimapuvulla. Kilpavarusteista on olemassa tarkat säännöt.

Miten pääsee mukaan

Helposti. Miekkailu- ja 5-otteluliiton sivuilta www.fencing-pentathlon.fi löydät tiedot lähimmistä miekkailuseuroista ja niiden järjestämistä alkeiskursseista. Kursseja järjestetään useita vuoden aikana. Alkeiskurssin lajivarusteet saat lainaksi seuralta. Mukaan tarvitset vain sisäliikuntavarusteet. Alkeiskurssin jälkeen voit jatkaa harjoittelua seurassa, sinulle sopivassa ryhmässä. Mikäli paikkakunnaltasi ei heti löydy miekkailuseuraa, ota yhteys liittoon.

Taustasta jonkun 5-ottelulajin parissa on hyötyä, mutta se ei ole välttämätöntä. Ota yhteyttä seuraan ja kysele seuraavasta 5-ottelukoulusta. Alkeiskursseja järjestetään yleensä keväällä ja syksyllä.