Niko Vuorinen taisteli itsensä Kazanissa maailmancupin finaalipäivään

19.3.2021 Kalpamiekkailija Niko Vuorisen paluu vuoden tauon jälkeen maailmancupin kisoihin käynnistyi perjantaina Venäjän Kazanissa komeasti. Vuorinen selvitti itsensä sunnuntain 64:n miekkailijan finaalikaavioon. Vuorinen hoiti alkulohkonsa tyylillä ja jatkoi pudotuskaavion otteluissa myös voitokkaasti. Kaksi voittoa niissä tiesi suomalaisen kisan jatkumista sunnuntaina.

- Kisa oli luonnollisesti aika erilainen kuin aiemmat maailmancupit, koska karanteenissa istuttiin ja silti meni pari päivää välissä kisaa odotellessa. Kisajärjestelyt sinänsä ovat toimineet hyvin, mikä on aina mukava juttu, Vuorinen kertoi Tataristanin pääkaupungista tunnelmiaan perjantai-iltana.

Vuorinen voitti oman alkulohkonsa perjantaina. Alkulohkossa suomalainen kukisti viisi vastustajaa ja hävisi kertaalleen. Voitot tulivat Viron Ilian Bobrovista (5-3), Ranskan Lilian Nguefackista (5-2), Egyptin Mahmoud Elsayedista (5-1), Tanskan Conrad Seibaek Kongstadista (1-0) ja venezuelalisesta Lontoon olympiavoittajan Ruben Limardon pikkueveljestä Fransiscosta (5-4). Ainoan tappion Vuorinen kärsi Etelä-Korean Song Jae Holle (2-5).

- Valehtelematta tänään aamusta jännitti niin, että melkein yrjötti bussissa kisapaikalle. Sen verran latausta oli kertynyt tähän vuoden tauon jälkeen ensimmäiseen MC-kisaan. Hoidin alkuverkat viimeisen päälle, mutta erien ensimmäinen matsi meni silti korealaiselle 5-2. Olo oli kuin kivipatsaalla ja sen huomasi varmasti vastustajanikin, kun flessiä pisti menemään.

Ottelu toimi kylmänä suihkuna ja pää selkisi. Hoidin mielestäni taktisesti hyvin loput matsit, mutta tällä kertaa 5 voittoa ja indeksi 8 ei riittänyt suoraan loppukaaviopaikkaan. Piti siis miekkailla vähän lisää.

Ensimmäisessä pudotuskaavion ottelussa Vuorinen voitti vaikeuksitta Chilen Pablo Nunezin pistoin 15-5.

- Hauskana yksityiskohtana sanottakoon, että chileläinen aloitti pistoolikahvalla, vaihtoi suoraan, mutta sitten takaisin pistooliin.

Sunnuntain jatkopaikan eteen Vuorinen joutui venymään huimaan loppun, kun Egyptin Mohamed Yasseen joutui poistumaan paikalta viimeisen piston pisteellä 15-14

Päivän viimeisessä oli raivokkaasti joka suuntaan etenevä nuori mies Egyptistä. Matsi meni hyvin tasaisesti, kunnes sitten alkoi kaikenlaisten ongelmien sarja hänelle: milloin iski kramppi, milloin tarvitsi valmentajaa suoristamaan aseen ja välillä taas kiristämään kahvaa. Oli showpoikia. Siinä jatkuvien keskeytysten saattelemana onnistuin jotenkin kadottamaan oikean hyökkäysajoituksen, ja vähän pahalta näytti. Olin ilmeisesti 12-14 tappiolla, mutta en asiaa itse muista. Tuuttasin lopussa kuitenkin alalinjan kautta sen verran raivokkaasti, että vastus ei enää mukana pysynyt ja poimin voiton.

- Hirveätähän tänään oli miekkailla, mutta samanaikaisesti aivan mahtavaa.

Vuorinen kohtaa sunnuntain pudotusotteluiden avauksessa Italian Paolo Pizzon, joka on kaksinkertainen kalpamiekkailun maailmanmestari. Pizzo voitti mestaruudet 2011 Cataniassa ja 2017 Leipzigissa. Lisäksi hän on Lontoon olympialaisten joukkuekilpailun hopeamitalisti.

Pizzo voitti oman alkulohkonsa perjantaina ja saavutti suoran paikan sunnuntaille.

- Ilmeisesti aika vireessä on Pizzo, kun kaikki erissä voitti. Kova ukko, mutta kahdesta kohtaamisesta pudotuspeleissä olen voittanut molemmat. Viime kerta oli tosin vuonna 2017, joten sen varaan ei voi luottaa. Täytyy huomenna virkistää muistia videoanalyysin merkeissä ja laatia taktiikka, Vuorinen totesi seuraavasta vastustajastaan.

-----
Toni Flink

​Lue lisää kisasta >
 

« Takaisin