Tapanilan Erän miekkailujaosto täyttää 30 vuotta

17.12.2021

________________________________________________________________________

MIEKKAILU SUOMESSA -kirja vuodelta 2014 kertoo Suomen Miekkailuliiton ja sen yli 40 jäsenseuran tarinan. Tässä alla Tapanilan Erän miekkailujaoston tarina, joka on päivitetty nykytilanteeseen.
_________________________________________________________________________

Tapanilan Erän miekkailujaoston perusti vuonna 1991 innokkaiden miekkailun harrastajien ryhmä, joka aiemmin oli harjoitellut puolalaisen valmentajan, Marek Szafirowskin johdolla. Tapanilan Erä, joka jo tuolloin oli Suomen suurin urheiluseura, otti miekkailun lajivalikoimaansa niin sanottuna B-jaostona eli ilman varsinaista järjestöiltä vaadittavaa hallintoa tai hallitusta. Jaostoa perustamassa olivat Ottfried Blümchen, Anneli Erve, Mika Blümchen, Anne Jokinen, Antti Jokinen, Per-Göran Modig, Marketta Vainio, Eija Raussi ja Riitta Ingelin.

Perustajaryhmän tarve aloittaa oma järjestäytynyt toiminta johtui heidän puolalaisen valmentajansa katoamisesta. Ryhmän taso ei kuitenkaan sallinut kenenkään nousevan valmentajan rooliin, ja siksi miekkailuoppia haettiin nyt kotimaisilta nuorilta valmentajilta. Rahat valmentajiin ja toimintaan saatiin miekkailuvarusteiden myynnistä. Samoin emoseura tuki varustehankintoja ja tarjosi hyvät puitteet Tapanilan Urheilukeskuksessa.

Tapanilan Erän silloinen puheenjohtaja Ottfried Blümchen oli hyvin verkottunut myös Saksassa ja toi sieltä mukanaan ajatuksia miekkailun suosion levittämiseksi Suomessa. Hänen johdollaan järjestettiin muun muassa näytösotteluita merkittävissä kauppakeskuksissa, kuten vastikään avautuneessa Itäkeskuksessa ja tiedekeskus Heurekassa. Samalla Blümchen auttoi erityisesti nuorta Miekka-Miesten säilämiekkailijaa, Mika Romania, pääsemään harjoittelemaan Saksaan ja näin myötävaikutti säilämiekkailun nousuun 90-luvun alkupuoliskolla 80-luvun taantuman jälkeen. Ottfried Blümchen toimi Suomen Miekkailuliiton hallituksen jäsenenä. Tapanilan Erän miekkailujaosto toi merkittävän panoksen harrastusmiekkailuun ja miekkailun tunnettuuden nostoon 1990-luvun alkupuoliskolla.

Miekkailujaoston aktiivit alkoivat kuitenkin vähitellen väsyä, kun eivät kokeneet saavansa Miekkailuliitolta ponnistuksilleen riittävästi tukea. Näin aktiivinen toiminta alkoi hiipua 1990-luvun puolivälin jälkeen. Tässä vaiheessa jaostolle oli jo kertynyt myös juniorijäseniä, joilla oli seuran harjoituksissa merkittävä asema. Seniorien kadotessa toiminnasta myös varustemyynti hiljeni ja varat valmentajien palkkioiden maksuun alkoivat huveta.

Lopulta 1996 jaoston harjoituksissa ei enää kuukausiin käynyt senioreita, vaan harjoituksia veti silloin ulkopuolisena valmentajana Mika Roman. Aikansa kummasteltuaan hän ryhtyi selvittämään jaoston todellista tilaa ja sai tietää, että jaosto oli velkaantunut varustemyyntien tilitysten jäätyä tekemättä ja toiminta aiottiin lakkauttaa. Roman neuvotteli Tapanilan Erän johdon kanssa ja sai luvan jatkaa toimintaa, jos varustemyyntiä ei enää olisi. Vastapalvelukseksi emoseura antoi anteeksi kerääntyneet, mutta merkittävät velat ja näin Tapanilan Erä ry osaltaan osallistui suomalaisen miekkailun rahoittamiseen.

Tilanne ei kuitenkaan ollut helppo. Ulkoisiin valmentajiin ja erilaisiin tukiin tottuneet juniorijäsenet kaikkosivat, kun jaoston uutena puheenjohtajana ja päävalmentajana Roman asetti salille tarkan kulukurin ja vaati miekkailijoilta kurinalaista käytöstä. Hänen periaatteensa ”yksi mies ja yksi ääni – ja minä olen se mies” ei miellyttänyt kaikkia. B-jaostossa ei kuitenkaan tarvittu hallitusta eikä siihen olisi ollut jäseniäkään. Romanin lisäksi salille jäi Timo Sarpola, joka toimi jaoston sihteerinä ja aktiivisena miekkailijana. Jaoston toiminta pysyi pienenä, mutta lajivalikoimaan tuli kalvan rinnalle myös säilä.

Vuonna 2000 jaoston riveihin liittyi Romanin ja Sarpolan suureksi iloksi Mats Wikström. Wikström oli aiemmin miekkaillun Helsingin Miekkailijoiden menestyksekkäässä kalpajoukkueessa, mutta lukuiset loukkaantumiset pakottivat hänet luopumaan aktiivi-urastaan.  Hän otti hoitaakseen kalvan ja floretin valmentajan tehtävät.

Jaoston toiminta alkoi kasvaa. Se siirtyi 2000-luvun alussa pois ammuntasalista, ja harjoituksia alettiin pitää Tapanilan Urheilukeskuksen monitoimihallissa. Jäsenmäärä lisääntyi 2000-luvun aikana noin tusinasta viiteenkymmeneen. Kasvun moottorina toimi Wikström, joka osoittautui erinomaiseksi innostajaksi ja organisaattoriksi. Toiminnan saavutettua uudet mittasuhteet Roman koki 2004, että oli mahdollista siirtyä pois sekä puheenjohtajan että päävalmentajan tehtävistä. Jaoston toiminta muuttui demokraattisemmaksi, ja uuden puheenjohtajansa Pekka Kastarin johdolla se haki ja sai A-jaoston statuksen 2006.

2000-luvun alussa Tapanilan Erän miekkailujaosto on ollut Suomen hallitseva säiläseura. Tällöin säilän miesten Suomen mestaruuksista vain joukkueiden 2007-mestaruus on mennyt muualle. Jaoston jäsenistä Roman ja Olli Mahlamäki ovat lisäksi voittaneet myös miesten henkilökohtaisen Pohjoismaiden mestaruuden säilällä. Lisäksi jaoston päävalmentajana toimiva Mats Wikström on kouluttautunut Maitre d’armes FIE-tason valmentajaksi ja näin siivittänyt jaoston nuoria kalpamiekkailijoita hyviin suorituksiin. Vuonna 2011 Tapanilan Erän miekkailujaosto on elinvoimainen ja miekkailun perinteitä kunnioittava organisaatio, joka toimii aktiivisena osana suomalaista miekkailuyhteisöä.

2010-luvulla Tapanilan Erä koki jälleen vaikeamman ajan. Vuonna 2013 Mats Wikström joutui lopettamaan valmentamisen työkiireiden vuoksi ja kalparyhmän toiminta hiipui. Pahimmilllaan jäsenmäärä putosi pariin kymmenneen ja jaosto joutui luopumaan osasta harjoitusvuoroistaan rahan säästämiseksi. Onneksi Erän oma kasvatti Samuli Korpimäki päätti jo parikymppisenä keskittyä valmentamiseen ja otti vastuun säilän valmennuksesta. Pikkuhiljaa alkeiskurssit tuottivat tulosta ja jäsenmäärä saatiin kasvuun. Alkeiskurssit pidettiin säilällä ja siten Tapanilan Erän toiminta keskittyi koko ajan enemmän säilään. Vuonna 2019 tehtiin päätös, että jatkossa Erä keskittyy pelkästään säilämiekkailuun. Samana vuonna Tapanilan Erän Miekkailujaosto valittiin Miekkailuliiton toimesta vuoden seuraksi. 

Toiminnan kasvettua Erä pystyi hankkimaan myös palkattua apua. Vuonna 2014 Maestro Petri Vammelvuo otti ensin haltuunsa nuorten kalparyhmän, joka oli jäänyt jäljelle Mats Wikströmin ajoilta ja pysyi kasassa tiiviin ryhmähengen ansiosta. Vuonna 2016 Petri siirtyi valmentamaan säilän kilparyhmää ja sai nopeasti aikaan tuloksia. Esimerkkinä vuonna 2018 Sara Salminen voitti 15-vuotiaana naisten SM-kultaa ja Sami Vuento PM-kisoissa alle 15v sarjassa kultaa. Vuonna 2019 Petri päätti keskittyä valmentamiseen omassa seurassaan Miekka-Miehissä, lopetti Erällä ja otti muutaman oppilaansa mukaansa.

Tapanilan Erän miekkailujaostoa johti 2010-luvulla ensin Timo Arpiainen ja 2014 alkaen Olli Mahlamäki. Ollin johdolla painopiste on ollut erityisesti toiminnan vakiinnuttamisessa nuorille, harrastajamäärä on saatu nostettua noin kuuteenkymmeneen, aloitusikä saatu laskettua kymmenestä kahdeksanvuotiaisiin. Aikuisten harrastusryhmä “Zorrot” on myös vakiinnuttanut toimintansa ja muodostanut oman ryhmähengen ja kulttuurin. Myös jaoston hallinto on laajentunut, Teresa Llorens Salminen on ottanut vastuulleen viestinnän ja toimii aktiivisesti sosiaalisen median parissa. Aikuismiekkailija Tommi Högman on vuorostaan ottanut vastuulleen pienempien miekkailijoiden valmennuksen..

Säilä on Suomessa pieni laji, joten kansainvälinen yhteistyö on seuran kehitykselle elintärkeää. Vuoden 2017 kesästä lähtien miekkalijamme ovat osallistuneet Unkarissa kesällä järjestettävään miekkailuleiriin. Leirillä mukana on ollut valmentajista Samuli Korpimäki. Samuli on osallistunut leirillä sekä valmentamiseen, että valmentajien koulutukseen. Vuodesta 2018 alkaen Tapanilan Erä on aloittanut aktiivisen yhteistyön virolaisen SBSK Draakonin kanssa ja kisamatkat Tallinnaan ovat nykyään säännöllistä toimintaa. Erityisesti minijuniorisarjoissa tämä on nostanut kilpailujen tasoa.

Vuosi 2020 ja kevät 2021 oli haastava jaoston toiminnalle maailmalla ja Suomessa riehuvan Covid-19 pandemian vuoksi. Aikuismiekkailijoiden treenit keskeytettiin kokonaan ja nuorten treenejä rajoitettiin pienempiin ryhmiin, alettiin pitää etäisyyttä treenikavereihin ja harjoitusten luonnetta jouduttiin muuttamaan.

Vuonna 2019 Tapanilan Erän miekkailujaosto valittiin vuoden seuraksi, perusteena juniorisäilän elvytys Suomessa. Syksyllä 2021 Erä osallistui Suomessa järjestettävien PM-kisojen toteutukseen aktiivisesti yhdessä kahden muun seuran ja liiton kanssa. Saimme liitolta vuoden seurayhteistyö palkinnon ja Teresa Llorens Salminen sai vuoden seuratoimija palkinnon hyvästä yhteistyöstä kisojen järjestelyihin liittyen.

2020-luvulla Tapanilassa tulevaisuus on kirkas. Samuli Korpimäki osallistuu keväällä 2022 FIE:n kolme kuukautta kestävään valmentajakoulutukseen Unkarissa ja näillä opeilla nostetaan juniorisäilän tasoa Erällä ja koko Suomessa. 

Lämpimät onnitellut 30-vuotilaalle SM5L-jäsenseuralle!

​Seuran verkkosivut >
Seuran fb-sivut >

« Takaisin