Suomen vanhin miekkailuseura HFM täyttää 95 vuotta

28.9.2018 Helsingin Miekkailijat - Helsingfors Fäktare 1923 - 2018

"Marraskuun toisena päivänä 1923 Helsingin Kauppatorin laidalle, nuoren valtakunnan presidentin linnaan saapuivat eversti Schwindt, everstiluutnantti Almqvist, majuri Kemppainen, kapteeni Tiiri sekä herrat Mauritz Mexmontan ja Artur Eklund. Tilaisuuden oli kutsunut koolle presidentti Ståhlbergin adjutantti, everstiluutnantti Carl Aejmelaeus-Äimä.

Miehiä yhdisti palava innostus miekkailuun urheiluna. Oli kokoonnuttu miettimään mahdollisuuksia saattaa Suomen kilpamiekkailu organisoidulle pohjalle. Hankkeen sielu oli Mexmontan, Aejmelaeus-Äimä oli sen organisaattori. Kolmas henkinen isä oli Artur Eklund.

Helsingissä 1856 syntynyt Mauritz Bernhard Mexmontan oli tulisieluinen isänmaanystävä. Hän oli jo 1886 aloittanut miekkailun apulaisopettajana Helsingin Keisarillisessa Yliopistossa. 1902 Mexmontanista tuli kuuluisuus, kun hän taitavana miekkailijana löi väkijoukkoon ratsastaneesta venäläisestä kasakkajoukosta miehen maahan pelkällä kävelykepillään ja seuranneessa mellakassa sai itse sapeliniskun päähänsä. 1915 hänet tuomittiin ylioppilaspiireissä harjoittamastaan aktivistisesta kiihotuksesta ja jääkäriliikkeelle antamastaan tuesta kuolemaan. Rangaistus kuitenkin muutettiin kahdenkymmenen vuoden vankeudeksi, mistä Venäjän vallankumous ja Suomen itsenäistyminen hänet sitten pelasti.

Carl Bror Emil Aejmelaeus-Äimä oli Mexmontanin rinnalla vielä nuori mies, syntynyt Porvoossa 1882. Ylioppilaaksi tultuaan hän matkusti Pohjois-Amerikkaan, liittyi Yhdysvaltain armeijaan ja suoritti upseerin tutkinnon. Upseerin ja voimistelunopettajan ura jatkui Venäjällä. Ensimmäiseen maailmansotaan hän osallistui Venäjän ratsuväen upseerina. 1918  Aejmelaeus-Äimä palasi sisällissodan repimään kotimaahan ja 1919 hänet nimitettiin tasavallan presidentin vanhemmaksi adjutantiksi. Myöhemmin hän toimi Suomen sotilasasiamiehenä Moskovassa, Lontoossa ja Haagissa.

Artur Eklund oli monilahjakkuus – monipuolinen urheilija, terävä journalisti, filosofi-kirjailija, eturivin Pohjoismainen miekkailija, urheilujohtaja ja miekkailuvalmentaja. Eklund syntyi Pietarsaaressa 1880 ja tuli yleisesti tunnetuksi aikanaan ainutlaatuisesta, neljäsataasivuisesta teoksestaan ”Idrottens filosofi” – urheilun filosofia. Seuran toiminnan alkutaipaleella Eklundin panos oli korvaamaton ja hänen poismenonsa 1927 oli raskas isku paitsi seuralle, koko maan urheilulle.

Tapaaminen Presidentinlinnassa kantoi hedelmää. Kolmen viikon kuluttua, 29. päivänä marraskuuta 1923, pidettiin Aejmelaeus-Äimän kotona kokous, jossa allekirjoitettiin Helsingfors Fäktare rf – Helsingin Miekkailijat ry:n perustamisasiakirja.

Suomi oli saanut ensimmäisen miekkailuseuransa."

HFM viettää merkkipäivää työn merkeissä järjestämällä perinteisen Nils Sjöblom Memorial -kilpailun ja illanvieton 29.9.2018. Lue lisää >

Lämpimät onnitellut liiton vanhimmalle jäsenseuralle!

Teksi: Kalle Laine

« Takaisin