Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö julkaisi kesälajien tehostamistukipäätökset vuodelle 2021

2.12.2020 Miekkailulle ja 5-ottelulle yhteensä 25 000 € suoraa taloudellista tehostamistukea. Liiton urheilijoista HUY:n tuella nyt kaikkiaan neljä urheilijaa - miekkailijat Niko Vuorinen, Topias Tauriainen ja Akseli Heinämaa sekä 5-ottelija Laura Salminen.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö julkaisi kesälajien tehostamistukipäätökset vuodelle 2021. Kesälajien tehostamistukia jaettiin olympiadin viimeiseen vuoteen kaikkiaan 3 937 536 euroa. Tehostamistuelle ylsi 22 lajia ja 12 paralympialajia. Tämä lisäksi yhdeksässä lajissa ja yhdessä paralympialajissa on urheilija tai urheilijoita, jotka ovat yksilötukiohjelmassa.

Monessa lajissa kansainvälinen kilpailutoiminta oli vähäistä tai kokonaan jäissä vuonna 2020. Näiden lajien kohdalla kilpailumenestystä peilattiin ensisijaisesti vuoteen 2019.

- Menestys on kuitenkin vain yksi kriteereistämme. Olemme jo tutuksi tulleeseen tapaan käyneet syksyn mittaan hyvässä yhteistyössä läpi lajien huippu-urheilusuunnitelmia ja panostuksia huippu-urheiluun. Tässäkin tilanteessa olemme etsineet ja uskon, että myös löytäneet euroille mahdollisimman hyvää vaikuttavuutta, Lehtimäki toteaa.

Miekkailun ja 5-ottelun tehostamistuet jakautuvat lajin suoraan taloudelliseen tehostamistukeen 25 000 € sekä tämän lisäksi Tokion olympiakisoihin 2021 ja niihin valmistautumiseen suunnattuun tukeen. 

SM5L tehostamistuet jakautuvat seuraavasti:

1. Urheilijavakuutus 2 300 €

  • Laura Salminen

2. Lajin huippuvalmennuksen tehostamistuki nimetyille urheilijoille 22 700 €

  • Laura Salminen (9 200 €)
  • ​Niko Vuorinen (11 500 €)
  • Topias Tauriainen (2 000 €)

Tehostamistukien käyttö sovitaan urheilijan kilpailu- ja leirityssuunnitelman mukaisesti ennen tukien käyttöä HUY:n lajiryhmävastaavan sekä lajin valmennusvastaavan kesken. Tehostamistuet on osoitettu laadukkaan päivittäisvalmennuksen sekä kilpailu- ja leiritystoiminnan tehostamiseen.

3. Tokion olympiabonus valmistautumiseen

Tukiohjelman ulkopuolelta tulevan urheilijan saavuttaessa paikan vuoden 2021 olympialaisiin, maksetaan lajiliitolle ylimääräinen ”Tokio-bonus” 5 000 € / urheilija. Bonuksen maksamisen edellytyksenä on, että kyseinen urheilija valitaan urheilijana Tokion olympiajoukkueeseen ja tuki käytetään urheilijan valmentautumiseen.

4. Pohjoisen Nuoret Tähdet

  • Akseli Heinämaa

Pohjoisen Nuoret Tähdet -ohjelman pilotti käynnistyi 1.6.2020, tukikauden jatkuessa 31.5.2021 saakka. Koronapandemian vuoksi myönnetyn tuen (2 000 € / urheilija) käyttäminen valmennuksen tehostamiseen on vaikeutunut / estynyt monen urheilijan kohdalla. Tukea siis voidaan käyttää ensi kevään ajan hyväksyttäviin valmennuksen tehostamistoimiin. Huippu-urheiluyksikkö valmistelee kattavaa nuorten tukiohjelmaa ja se esitellään kriteereineen lajeille kevään aikana.

Edellä kuvattujen tukipäätösten lisäksi suunnataan lajille muuta HUY:n tukea erikseen sovitusti seuraavasti:

  • URHEA: Terveyden edistämisen ja psyykkisen valmennuksen konsultointi tukiurheilijoille
  • Asiantuntijoiden tuki Tokion olympiapaikan saavuttaville urheilijoille
  • Lajiryhmävastaavan monimuotoinen toiminta lajin rinnalla

Maanantaina 30.11.2020 julkaistut kesälajien tukipäätökset ovat vain yksi osa huippu-urheilutukien kokonaisuutta. Alkuvuodesta 2021 jaetaan vielä opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämät kesälajien urheilija-apurahat.

Lue lisää Olympiakomitean tiedotteesta >

Ladattavat tiedostot:

« Takaisin