Suomen miekkailu- ja 5-otteluliitton kannanotto venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluusta kansainväliseen kilpailutoimintaan

11.3.2023

Kansainvälisen miekkailuliiton FIE:n ylimääräisessä yleiskokouksessa 10.3. tehtiin päätös venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden ja toimitsijoiden paluun mahdollistamisesta kansainvälisiin kilpailuihin huhtikuun puolestavälistä alkaen. Päätöksen ajankohta liittyy pian alkavaan Pariisin olympiakarsintavuoteen.

Suomen miekkailu- ja 5-otteluliitton kanta on sodan alusta alkaen ollut selkeä: venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voivat palata kansainväliseen kilpailutoimintaan vasta silloin, kun Venäjän federaation laiton ja julma hyökkäyssota Ukrainassa on päättynyt. Liitto on työskennellyt muun muassa yhdessä muiden pohjoismaalaisten miekkailuliittojen ja Suomen olympiakomitean kanssa tämän tavoitteen eteen. Eilisessä FIE:n yleiskokouksen äänestyksessä osoittautui kuitenkin, että tämä työ ei riittänyt. Ratkaisevat äänestykset hävittiin äänin 84 – 46.

Urheilun ytimessä on ajatus tasapuolisesta ja rehdistä kilpailusta. On mahdotonta nähdä miten tämä voisi vallitsevissa oloissa voisi olla mahdollista, kun yli 250 ukrainalaista urheilijaa ja valmentajaa on kuollut sodan seurauksena, lukemattomat muut ovat joutuneet pakenemaan maasta ja suurin osa harjoitus- ja kilpafasiliteeteista on tuhoutunut tai vahingoittunut.

Suomen miekkailu- ja 5-otteluliitto katsoo, että FIE:n päätös on olympialiikkeen perusperiaatteiden vastainen, joista § 2 kuuluu:

Olympia-aatteen päämääränä on kaikkialla edistää urheilun avulla ihmisten harmonista kehitystä, jonka kautta edistetään yhteisöjen rauhaa ja huolehditaan ihmisarvon säilymisestä. Tällä tavoin olympialiike yksin ja yhdessä muiden järjestöjen kanssa pyrkii edistämään rauhaa maailmassa.

Suomen miekkailu- ja 5-otteluliitto tukee järkähtämättä ukrainalaista miekkailu- ja urheiluyhteisöä näinä vaikeina ja koettelevina aikoina.

Слава Україні!

Joonas Lyytinen, Suomen miekkailu- ja 5-otteluliiton puheenjohtaja

 

« Takaisin