Suomalaisten urheilujärjestöjen kannanotto Venäjän ja Valko-Venäjän sotatoimiin Ukrainaa vastaan

2.3.2022 Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto tukee myös Suomen Olympiakomitean antamaa lausuntoa, jolla Suomen Olympiakomitea kannattaa Venäjän ja Valko-Venäjän täysimääräistä sulkemista kansainvälisen urheilutoiminnan ulkopuolelle.

Allekirjoittaneet suomalaiset urheilujärjestöt tuomitsevat jyrkästi Venäjän ja sen liittolaisen Valko-Venäjän sotatoimet Ukrainaa vastaan. Yhteisenä kannanottona vaadimme urheilun kansainvälisiä järjestöjä tarttumaan välittömiin toimiin Venäjän ja Valko-Venäjän sulkemiseksi pois kaikesta kansainvälisestä urheilutoiminnasta, kunnes rauhanomainen ratkaisu on saavutettu ja kaikilla osapuolilla on yhtenäinen mahdollisuus osallistua tuleviin urheilutapahtumiin.

Päätösten tulee sisältää kaikkien Venäjälle ja Valko-Venäjälle myönnettyjen kansainvälisten kilpailujen siirtäminen muualle, kuten Kansainvälinen olympiakomitea on jo vaatinut, sekä Venäjän ja Valko-Venäjän edustajien poissulkeminen kaikesta kansainvälisestä urheilutoiminnasta, mukaan lukien kilpailut ja hallintoelimet. Sotatoimet pakottavat ukrainalaiset puolustamaan kotejaan ja taistelemaan henkensä puolesta. Yksinomaan Venäjän ja Valko-Venäjän toiminnasta johtuva inhimillisen kärsimyksen määrä on valtava.

Yksinomaan Venäjän ja Valko-Venäjän toiminnasta johtuva inhimillisen kärsimyksen määrä on valtava. Venäjä ja Valko-Venäjä eivät voi toimia kansainvälisessä urheilutoiminnassa millään tasolla ennen kuin rauha on palautettu.

Allekirjoittaneet suomalaiset urheilujärjestöt eivät toistaiseksi osallistu yhteenkään Venäjällä tai Valko-Venäjällä järjestettävään urheilutapahtumaan.

Ukrainan sodan kauheuksista kärsivä kansa on sydämissämme ja ajatuksissamme, samoin kuin ukrainalaiset urheiluperheemme jäsenet.

Finlands Svenska Idrott rf
Opiskelijoiden Liikuntaliitto ry , Studerandenas Idrottsförbund rf
Soveltava Liikunta SoveLi ry
Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry
Suomen Ampumaurheiluliitto ry
Suomen Frisbeegolfliitto ry , Finlands frisbeegolfförbund rf
Suomen Golfliitto ry, Finlands Golfförbund rf
Suomen Hippos ry, Finlands Hippos rf ja Suomen Hevosurheilulehti Oy
Suomen Ilmailuliitto – Finlands Flygförbund ry
Suomen Jousiampujain Liitto ry, Finlands Bågskytteförbund rf
Suomen Karateliitto ry
Suomen Keilailuliitto ry – Finlands Bowlingförbund ry
Suomen Kiipeilyliitto – SKIL ry, Finlands Klätterförbund FKF rf
Suomen Käsipalloliitto ry
Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto ry, Finlands Fäkt- och 5-kampsförbund rf
Suomen Nyrkkeilyliitto ry, Finlands Boxningsförbund rf
Suomen Padelliitto ry, Finlands Padelförbundet rf
Suomen Paralympiakomitea ry, Finlands Paralympiska Kommitté rf
Suomen Pesäpalloliitto PPL ry
Suomen Potkunyrkkeilyliitto ry, Finska Kickboxningsförbundet rf
Suomen Purjehdus ja Veneily ry, Segling och Båtsport i Finland rf
Suomen Pöytätennisliitto ry, Finlands Bordtennisförbund rf
Suomen Ratsastajainliitto ry, Finlands Ryttarförbund rf
Suomen Rugbyliitto ry
Suomen Rullalautaliitto ry
Suomen Sotilasurheiluliitto ry
Suomen Taekwondoliitto ry
Suomen Uimaliitto – Finska Simförbundet ry
Suomen Urheiluliitto ry, Finlands Friidrottsförbund rf
Suomen Voimalajiliitto ry – World Heavy Events Association ry

Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto tukee myös Olympiakomitean kannanottoa ja pyrkii omassa toiminnassaan noudattamaan sen sisältöä.

Suomen Olympiakomitea on julkaissut sivuillaan päivittyvän tilannekuvan ja kannanoton Venäjän toimien vaikutuksesta urheiluun. Suomen Olympiakomitea tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan.

”Suomen Olympiakomitea kannattaa Venäjän ja Valko-Venäjän täysimääräistä sulkemista kansainvälisen urheilutoiminnan ulkopuolelle. Olympiakomitea suosittelee, ettei kansainväliset lajiliitot eivätkä urheilutapahtumien järjestäjät salli venäläisten tai valkovenäläisten urheilijoiden tai toimihenkilöiden osallistumista kansainvälisiin kilpailuihin. 

Lisäksi Suomen Olympiakomitea katsoo, että Venäjällä tai Valko-Venäjällä ei voi järjestää mitään kansainvälisiä urheilutapahtumia nykyisessä tilanteessa. Olympiakomitea vetoaa, että kansainväliset lajiliitot ja muut urheilujärjestöt peruvat välittömästi Venäjälle tai Valko-Venäjälle myönnetyt urheilutapahtumat.  

Myös Kansainvälinen Olympiakomitea (KOK) on kehottanut kaikkia kansainvälisiä lajiliittoja siirtämään tai perumaan Venäjälle tai Valko-Venäjälle suunnitellut urheilutapahtumansa, eikä KOK suosittele venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden ja toimihenkilöiden osallistumista urheilutapahtumiin (KOK:n tiedotteet 28.2.22 ja 25.2.22). Suomen Olympiakomitea yhtyy myös KOK:n syvään huoleen Ukrainan olympiayhteisön jäsenten turvallisuudesta. 

Suomen Olympiakomitea käy kansainvälisestä tilanteesta jatkuvaa keskustelua Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK), Euroopan olympiakomiteoiden (EOC) ja muiden kansallisten olympiakomiteoiden kanssa.

Euroopan olympiakomiteoiden (EOC) hallitus on kokouksessaan 1. maaliskuuta päättänyt, että Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat ja toimihenkilöt eivät voi osallistua Vuokatin EYOF 2022 -tapahtumaan. Suomen Olympiakomitea ja EYOF 2022 järjestelytoimikunta tuomitsevat jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja pitävät EOC:n päätöstä oikeana. ”

 

Ladattavat tiedostot:

« Takaisin