Suomalaisten urheilijoiden osallistuminen kansainvälisiin miekkailukilpailuihin

7.4.2023

Kansainvälisen miekkailuliiton FIE:n maaliskuun 10. tekemän päätöksen sallia venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluu kansainväliseen kilpailutoimintaan jälkeen on sekä Suomessa että kansainvälisesti vallinnut epätietoisuus siitä, miten päätös vaikuttaa eri maiden urheilijoiden mahdollisuuteen osallistua näihin kilpailuihin. Kansainvälinen olympiakomitea teki päätöksen uusista suosituksista 28. maaliskuuta. Näissä suosituksissa KOK linjasi, että venäläisten ja valkovenäläisten on lajikohtaisesti mahdollista palata tietyin ehdoin, joista keskeisimpiä olivat:

  • urheilijat voivat palata vain "neutraaleina" yksilöurheilijoina ilman maatunnuksia
  • urheilijat, joilla on yhteyksiä maiden asevoimiin tai turvallisuuspalveluihin eivät voi osallistua
  • venäläiset ja valkovenäläiset joukkueet eivät voi osallistua
  • urheilijat jotka ovat aktiivisesti julkisesti kannattaneet Venäjän sotatoimia Ukrainassa eivät voi osallistua
  • urheilijat eivät voi osallistua kansallisen- tai sotapropagandaan ennen tai jälkeen kilpailuja eikä niiden aikana

Kansainvälinen miekkailuliitto FIE julkaisi 4. huhtikuuta omat KOK:n suosituksiin perustuvat ohjeensa kansainväliseen kilpailutoimintaan liittyen. Näiden mukaan FIE:n hallituksen nimeämä toimikunta tulee arvioimaan yksittäisten urheilijoiden osallistumiskelpoisuuden ja mahdolliset sääntöjen rikkomiset tulee raportoida FIE hallitukselle, joka päättää sääntöjä rikkoneiden urheilijoiden sulkemisesta kilpailutoiminnan ulkopuolelle.

KOK:n ja FIE:n asettamat ehdot osallistumiselle ovat varsin tiukat. Venäjän miekkailuliiton puheenjohtaja Ilgar Mammadovkin on todennut, ettei venäläisille miekkailijoilla ole juuri mahdollisuuksia päästä Pariisin olympialaisiin, koska suurella joukolla urheilijoita on siteitä Venäjän asevoimiin.

Helmikuun 20. päivä julkaistussa kannanotossa 34 maan, mukaan lukien Suomen, urheiluministerit tunnustivat mahdollisuuden, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voisivat osallistua kilpailuihin nk. neutraaleina urheilijoina edellyttäen että tiukat ja selkeät periaatteet tälle neutraliteetille on määritelty KOK:n toimesta.

Huomioiden edeltävän, Suomen miekkailu- ja 5-otteluliiton hallitus on tänään päättänyt, että

Suomalaiset miekkailijat voivat osallistua jatkossakin kansainväliseen kilpailutoimintaan niin kauan kuin KOK:n ja FIE:n nykyiset neutraliteettimääräykset ovat voimassa. Tilannetta voidaan harkita uudelleen mikäli maan tuleva hallitus tekee uusia poliittisia linjauksia.

 

Suomen miekkailu- ja 5-otteluliiton kanta on edelleen, että oikea aika venäläisille ja valkovenäläisille urheilijoille palata kilpakentille olisi ollut vasta kun Venäjän laiton hyökkäyssota Ukrainassa on päättynyt ja liitto jatkaa työtään tämän tavoitteen eteen. Vallitsevissa olosuhteissa on kuitenkin tärkeää, että suomalaiset urheilijat saavat mahdollisuuden valmistautua rauhassa alkavaan olympiakarsintaan ja jatkaa kansainvälistä miekkailu-uraansa.

Lisätietoja: Joonas Lyytinen, puheenjohtaja,  joonas.lyytinen@fencing-pentathlon.fi

 

« Takaisin