SM5L:n kannanotto Milanon maailmanmestaruuskilpailujen tapahtumiin liittyen

31.7.2023

Sunnuntaina 30.7. päättyneiden miekkailun maailmanmestaruuskilpailujen yhteydessä tapahtunut ukrainalaisen säilämiekkailijan Olga Harlanin hylkäys on saanut paljon julkisuutta. Harlan diskvalifioitiin säilän henkilokohtaisessa kilpailussa, kun hän oli voittanut neutraalina urheilijana (AIN) kilpailleen venäläisen miekkailijan 15–7 ja kieltäytynyt kättelemästä tätä. Harlan kuitenkin tarjosi miekkansa teräää ottelun jälkeen samanlaiseen terätervehdykseen, joka oli käytäntönä covid-19-pandemian aikana. Kansainvälinen miekkailuliitto FIE salli Harlanin myöhemmin poikkeusellisesti osallistua säilän joukkuekilpailuun hänen saamansa mustan kortin aiheuttamasta kilpailukiellosta huolimatta. Lopulta FIE myös ilmoitti muuttavansa sääntöjä niin, että kätteleminen ottelun päätteeksi ei ole enää pakollista vaan terätervehdys riittää.

Kansainvälinen olympiakomitea on vielä poikkeuksellisemmin ilmoittanut, että Harlan tulee saamaan automaattisen paikan Pariisiin olympialaisiin.

Näiden tapahtumien valossa Suomen miekkailu- ja 5-otteluliitto haluaa esittää seuraavat kannanotot:

 

  1. Ottaen huomioon tilanteen erityislaadun ja sen, että MM-kilpailuissa taltioitiin useita vastaavia kättelyepäselvyyksiä, joista mustaa korttia ei annettu, SM5L katsoo, että Olga Harlanin saama musta kortti tulisi perua.

 

  1. Huomioiden venäläisen miekkailijan toiminnan Milanon maailmanmestaruuskilpailuissa ja sen, että Plovdivin Euroopan-mestaruuskilpailuissa kesäkuussa venäläisiä urheilijoita osallistui vain niihin sarjoihin, joihin osallistui kansainvälisellä huipulla olevia ukrainalaismiekkailijoita (miesten kalpa ja naisten säilä), on selvää, että Venäjä ja sen kansallinen miekkailuliitto käyttävät ”neutraaleja urheilijoita” politiikan välineinä eivätkä reilun kilpailun periaatteiden mukaisesti. 

 

  1. Kun Kansainvälisen miekkailuliiton FIE:n yleiskokous viime keväänä päätti päästää venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat takaisin kansainväliseen kilpailutoimintaan, SM5L ja monet muut kansalliset miekkailuliitot varoittivat päätöksen johtavan ongelmiin ja kaaokseen. Milanon MM-kilpailujen ja esimerkiksi kesäkuun Euroopan-mestaruuskilpailujen valossa tämä on käynyt toteen.

 

Suomen miekkailu- ja 5-otteluliitto katsoo, että venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden mahdollisuus osallistua kansainväliseen kilpailutoimintaan neutraaleina urheilijoina (AIN) on osoittautunut epäonnistuneeksi. Myös Euroopan miekkailuliitto EFC teki kesäkuussa päätöksen estää venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistuminen sen järjestämiin kilpailuihin ja myös jäädytti maiden miekkailuliittojen jäsenyyden EFC:ssä.

 

Suomen miekkailu- ja 5-otteluliiton näkemys on, että huomioiden edellä mainitut seikat ja Venäjän federaation edelleen jatkuvan julman ja laittoman hyökkäyssodan Ukrainassa Kansainvälisen miekkailuliiton FIE:n yleiskokouksen marraskuussa tulisi tehdä uudelleen päätös venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden ulossulkemisesta, kunnes sota Ukrainassa on päättynyt.
 

Helsingissä, 31.7. 2023

Lisätietoja: Joonas Lyytinen, puheenjohtaja, 045-63 99 700

« Takaisin