Seppo Hulkkonen in memoriam (1927 – 2018)

28.5.2018 Muistokirjoituksissa usein nostetaan jalustalle sankareita, jotka jo muutenkin ovat olleet esillä saavutustensa siivittämänä. Ne, joiden taustatyön ansiosta menestys syntyy, jäävät usein vähemmälle huomiolle. Seppo Hulkkonen edustaa tässä kokonaista sukupolvea, jonka väsymätön vapaaehtoistyö loi edellytykset suomalaiselle urheilevalle nuorisolle aikana, jolloin korvauksista tehdyistä tunneista ei keskusteltu.

Seppo Hulkkonen menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen 91-vuotiaana 6.5.2018 Orimattilassa. Hän oli syntynyt 1.5.1927 Forssassa.

Seppo Hulkkosen sukupolvelle nuoruutta leimasivat sota ja kotirintaman askareet jo keskenkasvuisena. Forssassa urheilu ja sotilastaitojen opettelu suojeluskunnan sotilaspojissa veivät nuoren miehen mennessään.  Vasta 15 vuotta täyttänyt Hulkkonen komennettiin kesällä 1942 työleirille Jokioisten kartanoon metsätöihin. Sodan jälkeen 1946-48 Hulkkonen suoritti merkonomin tutkinnon Turun kauppaopistossa, jonka jälkeen asepalveluksen vuonna 1949 ilmavoimissa Kauhavalla lentoupseerikurssilla numero 15.  Hänen johtajaominaisuutensa tunnistettiin jo tuolloin ja hänet valittiin kurssin vanhimmaksi eli oppilasjohtajaksi.

Ensimmäisen työpaikkansa Hulkkonen sai Turusta Kestilän Pukimosta, josta saamallaan ensimmäisellä palkalla hän osti kihlasormuksen Railille tammikuussa 1950. Sotien jälkeisessä Suomen tekstiiliteollisuuden nosteessa Hulkkonen siirtyi Orimattilaan Virke Oy:n vaatetustehtaalle. Orimattilasta tuli nopeasti perheen pysyvä kotipaikka. Hulkkonen siirtyi Virke Oy:n palveluksesta eläkkeelle 60-vuotiaana 1987 materiaalijohtajan tehtävästä. Avioliitto Railin kanssa kesti lähes 62 vuotta.

Liitosta syntyi neljä poikaa: Risto, Pekka, Heikki ja Pasi, joista kolme viimeksi mainittua edustivat Suomea maajoukkuetasolla nykyaikaisessa 5-ottelussa. Heikin 7. sija Moskovan Olympiakisojen joukkuekisassa 1980 ja Pasin 9. sija henkilökohtaisessa kisassa Los Angelesissa neljä vuotta myöhemmin ovat Suomen 5-ottelun viimeisimpiä merkittäviä saavutuksia olympiatasolla. Heikki osallistui myös kalvan joukkuekisaan Moskovassa. Harvojen tiedossa on Sepon rooli Hulkkosen poikien serkun, Minna Kääriäisen (myöhemmin Lehtola) lajivalinnassa. Seppo seurasi sivusilmällä vilkkaan ja liikunnallisen Minnan menoa ja ”komensi” Minnan ottamaan yhteyttä Turun Miekkailijoihin, antoipa vielä Sirpa Lundgrenin (os. Valli) puhelinnumeronkin. Komean uran kruununa Minna voitti kalvan MM-pronssia v. 1994 ja kisasi vielä Atlantan Olympiakisoissa v. 1996.

Seppo Hulkkonen oli toiminnan mies, hänen ansioluettelonsa on suorastaan hengästyttävä. Hän oli mm. Orimattilan Lions Clubin perustajajäsen, Orimattilan Yhteiskoulun johtokunnan puheenjohtaja, oli mukana rakentamassa ampumarataa Ämmäntöyräälle, toimi aktiivisesti res. kapteenina Orimattilan Reserviupseereissa ja puuhasi Orimattilaan uimahallia. Eläkkeellä vauhti vain kiihtyi. Hän vaikutti kunnallispolitiikassa kunnanvaltuustossa ja kunnanhallituksen puheenjohtajana. Hulkkonen oli myös innokkaasti mukana tekemässä Orimattilasta kaupunkia. Mutta urheilu oli Sepon intohimo. Hän juoksi, hiihti, ampui, ui ja osallistui erilaisiin reserviläisten taitokilpailuihin. Hulkkonen voitti useita Suomen mestaruuksia 3-ottelun (ammunta, uinti, juoksu) ikämiessarjoissa. Hän oli vuosia Lahden 5-ottelijoiden puheenjohtajana ja Suomen Nykyaikaisen 5-otteluliiton hallituksessa. Hän järjesti lukemattomia määriä kisoja ja leirejä Orimattilassa ja Lahdessa, junaili majoitukset ja ruokailut, valmensi ja auttoi nuoria kotipaikkaan ja seuraan katsomatta. Sepon ja Railin vieraanvaraisuudesta nautti koko suomalainen 5-otteluväki.

Palaan alun asetelmaan. Urheilijat urheilkoot ja niittäkööt menestystä kukin kykyjensä mukaan. Se, että heidän ei tarvitse pohtia miten harjoittelunsa ja elämänsä organisoivat, tarkoittaa että joku muu on nämä jo heidän puolestaan pohtinut. Mutta itsekseen ei tapahdu mitään. Tarvitaan intohimoa lajiin, kykyä muuttaa visiot suunnitelmiksi ja jatkuvaa toimeenpanoa. Työtä vuorotta, jota ajavat arvot ja henki: vielä tämä minun täytyy hoitaa.

Jäikö Sepolta jotain kesken tai tekemättä? Tuskinpa vaan.

Pekka Santanen

Lähteinä: Heikki ja Pasi Hulkkonen

-------------------------------------------------------------------

Seppo Hulkkosen muistoa kunnioittaen,
Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto ry

« Takaisin