Raportti UIPM ja ECMP kongressit 2018, Limassol Kypros

16.11.2018

UIPM-kongressissa Kyproksella oli paikalla 80 maata ja samalla juhlittiin myös UIPM:n 70-vuotisjuhlia. UIPM perustettiin vuoden 1948 Lontoon olympiakisojen yhteydessä. Kongressissa hyväksyttiin neljä uutta jäsenmaatamaata ja todettiin että uusien jäsenten keskustelun perusteella on syytä odottaa jäsenmäärän edelleen kasvavan jopa yli kymmenellä seuraavien kahden vuoden aikana.

Seuraava UIPM-kongressi pidetään Kiinassa 2020 liiton siirryttyä viime vuoden päätöksellä joka toinen vuosi pidettäviin kongresseihin.

Kv. olympiakomitea, Bram Schellekens, ja Tokion olympialaisten järjestäjäorganisaatio, Noriyuki Nakamura, pitivät kongressissa esitykset kehityksestä olympialaisiin liittyen. Olympialaisiin liittyen todettiin 5-ottelun nykyasema olympialiikkeessä vakaaksi ja todettiin tavoitteeksi sekaviesti-kilpailun saaminen olympiaohjelmaan kolmanneksi 5-ottelukilpailuksi. Tokion kilpailujen järjestelyjen todettiin olevan erinomaisella mallilla, mutta ensi vuoden esikisoissa ei vielä päästä varsinaiselle Pentathlon-stadionille sen rakennustöiden keskeneräisyyden johdosta. Kongressissa oli myös useita vieraita, VIP-vieraiden joukossa oli mm. ANOC-presidentti Sheikki Ahmad Al-Fahad Al-Sabah.

Budapest esitteli vuoden 2019 MM-kilpailuja syyskuussa 2019 ja Xiamen vuoden 2020 MM-kilpailuja, jotka pidetään nykysuunnitelmassa toukokuussa 2020. Toukokuussa 2019 pidetään myös Maailman Cupin finaali Seoulissa Etelä-Koreassa. Biathle/triathle MM-kilpailut pidetään Weidenissä heinäkuussa 2020 ja Masters MM-kilpailut Unkarin Gyorissä syyskuussa 2020.

Vuoden 2019 kalenteri, jota Executive Board kokouksessaan käsitteli, tullaan julkaisemaan myöhemmin. Kalenteria ei käsitelty kongressissa.

UIPM on onnistunut lisäämään yritysyhteisrahoitustaan ja tavoittelee ensisijaisesti kestävää, rauhallista kasvua 5-ottelussa ja harrastajamaiden kasvua lajipyramidin muiden lajien kautta.

Olympiakarsintaohjelmasta valmistellaan liitoille tarkentava kirje lähiviikkojen aikana.

Kongressissa valittiin valintakomitea, johon tulivat valituiksi edustajat Unkarista, Kanadasta ja Filippiineiltä. Kongressissa hyväksyttiin ehdotusten mukaisesti yksimielisesti joukko liiton toimintasääntöjen muutoksia liiton governancen parantamiseksi, esim. jääviyssäännöksiä ja kurinpitosäännöksiä selkiytettiin.

Sen sijaan esitetyt kilpailusääntöjen muutokset vedettiin pois useiden maiden, ml. Suomen, proseduraalisiin seikkoihin liittyneen vastustuksen johdosta (esitykset eivät olleet liiton sääntöjen hengen mukaisia).

Kongressin yhteydessä palkittiin mm. Meksikon MM-kilpailut parhaana kilpailuna, Woongtae Koreasta parhaana miesurheilija, Prokopenko Valko-Venäjältä parhaana naisurheilijana ja Ranska parhaana joukkueena. 5-ottelun Hall of Fameen valittiin mm. Monacon prinssi Albert ja UIPM presidentti Schormann. Fair Play palkinto annettiin Egyptin 9-vuotiaalle Omar Hossamille, joka Laser Run -kilpailuissa pysähtyi ja talutti loukkaantuneen kanssakilpailijansa maaliviivan yli.

Kongressin yhteydessä käytiin useita keskusteluja Suomen ja useiden muiden ns. pienten liittojen kesken kilpailullisen ja valmennusyhteistyön lisäämisestä pitkällä aikajänteellä, mutta myös esim. Tokio-projektiin liittyen. Lisäksi keskusteltiin laajemmasta yhteistyöstä Pohjoismaiden ja Baltian maiden välillä. Keskusteltiin PM-kilpailuista, kilpailukustannuksista ja liittojen panostuksista PM-kilpailuihin (Tanskan Bornholmilla 2019) ja Suomessa, alustavasti Hämeenlinnassa 2020 ja kilpailujen formaatin laajentamisen mahdollisuuksista.

Euroopan kongressissa oli paikalla lähes 30 maata. Kokouksessa keskusteltiin Euroopan painoarvosta 5-ottelusta ja mahdollisuuksista lisäresurssien hankintaan Euroopan tasolla. Kokouksessa keskusteltiin laajasti kilpailujen järjestämisen haasteista ja pohdittiin junioriluokkien EC-kilpailujen laajentamista MC-kilpailuiksi. Varsinaisia päätöksiä ei tehty.

------
Janne Saarikko

« Takaisin