Oulun Miekkailuseura täyttää 20 vuotta

24.10.2022 Oulussa harrastettiin miekkailua jo 1950-luvun puolivälistä alkaen, mutta toi​​minta tuolloin loppui. Onneksi harrastus elpyi uudelleen, kun Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ry järjesti miekkailun alkeiskurssin marraskuussa 2002 ja siitä se sitten lähti - Oulun Miekkailuseuran perustamisesta tulee kuluneeksi 20 vuotta tänä vuonna, Onnea!


MIEKKAILU SUOMESSA -kirja vuodelta 2014 kertoo Suomen Miekkailuliiton ja sen yli 40 jäsenseuran tarinan. Tässä alla Oulun Miekkailuseuran tarina, joka on päivitetty vuonna 2002 perustetun seuran 20-vuotisjuhlavuonna.


 

Oulun Miekkailuseura 

78nbGCF-CBM13Ijk4ugdp5_5qwGGAkNofgy8DMZX 

Oulussa harrastettiin miekkailua jo 1950-luvun puolivälistä alkaen Merikosken Miekkailijat -nimisessä seurassa, mutta yhdistyksen to​​minta loppui vetäjien muutettua pois paikkakunnalta 1963. Harrastus elpyi, kun Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ry järjesti miekkailun alkeiskurssin marraskuussa 2002 - ohjaajina olivat Seppo Lauhio ja Jan Bade. Innostusta riitti kurssin päätyttyäkin, ja Oulun Miekkailuseura perustettiin 3. joulukuuta 2002.  Perustajajäsenet olivat Maarit Huotari (ensimmäinen puheenjohtaja), Jouni Heikkinen, Jenny Holappa, Hanna Kangas, Janne Karjalainen, Kati Koivuniemi, Petteri Leiviskä, Sari Männikkö, Achim Peters, Jani Pyykkönen, Anna-Maria Raudaskoski, Siru Ravaska, Helena Somervalli, Teemu Tokola ja Mika Uolamo.

Harjoitteleminen aloitettiin tammikuussa aiemmin miekkailua harrastaneen Achim Petersin johdolla ja jo samana keväänä seuran jäsenet osallistuivat innolla myös miekkailukisoihin: helmikuussa Kittilän Levillä Särestö Openiin ja myöhemmin keväällä Tikkakoskella Allez-kalpamaratoniin. Uusia alkeiskurssejakin järjestettiin ensin keväällä liiton kautta Markku Varjon ja Seppo Lauhion toimesta ja syksystä 2003 lähtien seuran uusien ohjaajien voimin.

Anna-Maria Hietapelto (silloin Raudaskoski) toimi puheenjohtajana kaksi kautta vuosina 2004-2007 ja sen kuluessa seurasta tuli lisenssimäärillä mitattuna yksi Suomen suurimmista ja aktiivisimmista miekkailuseuroista. Vuonna 2007 seura menetti pitkäaikaisen varapuheenjohtajansa, kun seuran perustajajäsen Helena Somervalli menehtyi pitkällisen sairauden murtamana. 

Vuosina 2008-2013 puheenjohtajana toimi Tanja Tammimies, jonka aikana seura saavutti useita  merkittäviä virstanpylväitä: oman salin, ensimmäisenä miekkailuseurana Nuori Suomi -sinetin (nykyinen Tähtiseurastatus) ja ulkomaalaisen ammattivalmentajan palkkaamisen. Vuosien 2014 aikana seuran puheenjohtajana ovat toimineet Ruusa Degerman, Jani Kotikangas sekä nykyinen puheenjohtaja Marianne Hiltunen.


1VHdk1YINNqDXSHi3KcxvHD2qoGNl4Ygfwvn77LB
Kuva: Oulun Miekkailuseuran ensimmäinen oma harjoitussali sijaitsi keskustan terveysaseman tiloissa vuosina 2010-2016.  - OMS:n arkisto.

 

Oulun Miekkailuseura teki vuosia aktiivisesti töitä oman harjoittelusalin löytämiseksi, ja vuoden 2009 lopussa työ palkittiin: vuodet 2010-2016 seura harjoitteli kaupungilta vuokratussa keskustan terveysaseman liikuntasalissa. Kaupunki kuitenkin myi tilan ja seura joutui siirtymään vapailta markkinoilta vuokrattuihin tiloihin: ensin vuosiksi 2016-2017 Toppilaan ja vuodesta 2018 lähtien Limingantulliin.

Oulun Miekkailuseura on alkuajoistaan lähtien järjestänyt toimintaansa laaja-alaisesti: aikuisharrastajaseurana aloittanut seuran laajensi toimintaansa jo varhain sekä florettiin että kalpaan, junioritoiminta tuli mukaan vuonna 2005, säilämiekkailukin on ollut mukana yksittäisten aselajiin panostaneiden myötä, 2009 aloitettiin historiallinen miekkailu, vuonna 2011 mukaan tuli nykyaikainen viisiottelu ja vuonna 2016 mukaan tuli viikinkimiekkailu. Pyörätuolimiekkailuakin on ollut mukana jo 2010-luvun alkupuolelta lähtien. Seura aloitti laatuohjelman toteuttamisen ja on ollut lasten ja nuorten toiminnan Tähtiseura jo vuodesta 2011.

SM-mitaleita seuraan on kertynyt erityisesti seuran pääaseella floretilla, mutta myös säilällä ja kalvalla. Seura on ollut edustettuna ulkomaan kilpailuissa myös korkeimmalla tasolla, kun Paulus Tokola edusti Suomea maajoukkueessa Leipzigin EM-kilpailuissa 2010, Pariisin MM-kilpailuissa 2010 sekä Shenzhenin Universiadeissa 2011. Myöhempinä vuosina nuorten arvokilpailuiin asti on edennyt useita seuran junioreja.

Laadukas valmennus on ollut seuran toiminnan alusta lähtien tärkeä painopiste, ja siihen on kuulunut niin kotimaisten valmentajien hyödyntäminen, omien valmentajien kouluttaminen kuin vuodesta 2012 lähtien myös ulkomaiset ammattivalmentajat. Seuran toiminnan alussa Oulussa kävi leirejä ja kursseja pitämässä Seppo Lauhio, Kurt ja Irma Lindeman sekä Markku Varjo. Petri Vammelvuo puolestaan kävi valmentamassa syksyn 2012 ajan säännöllisesti Oulussa. Seuran omia valmentajia on käynyt aktiivisesti kouluttautumassa myös ulkomailla: ensin Teemu Tokola Pariisissa 2008, Anna Polo (os. Leppävuori) Bukarestissa 2009, Paulus Tokola Denstonessa 2011, Ruusa Degerman Budapestissa 2012 ja myöhemmin kouluttautuminen on keskittynyt seuran yhteistyöseuraan Pisassa Italiassa.

Ulkomaalaisia valmentajia on myös hyödynnetty seuran toiminnan alusta lähtien: toiminnan alkuvaiheessa  leireille on osallistuttu Levillä István Skorón ja Henry de Silvan johdolla, ja ulkomaisen ammattivalmentajan etsimisen yhteydessä vuosina 2010-2012 Oulussa vierailikin iso joukko ulkomaalaisia ammattivalmentajia. Kesän 2010 leirillä vieraili Dmitriy Li Ruotsista, syksyn 2011 seuraa valmensi venäläinen Aleksei Shabunin ja keväällä 2012 skotlantilainen James MacRae.  Kevään 2013 valmentajahaussa lupaavimmat kandidaatit kutsuttiin pitämään leirejä Oulussa, ja mestarien Livius Buzan (Romania), Alexander Allione (Ranska), Javier Menéndez Fernández (Espanja) ja Bruno Gaby (Ranska) väliltä seuran päävalmentajaksi valittiin Javier Menéndez, joka toimiikin seuran 20-vuotisjuhlavuonna nyt jo kymmenettä kauttaan seuran päävalmentajana. Javierin myötä tuli seuran toimintaan mukaan myös tiivis yhteistyö italialaiseen Club Scherma Pisa Antonio di Ciolo -seuraan, ja säännölliset vierailut sekä sinne että sieltä.

Oulun Miekkailuseura on ollut muutoinkin aktiivinen: sisäisiä ja kansallisia kilpailuja, Levillä järjestettyjä kansainvälisiä kilpailuja ja yksittäiset PM-kisatkin on järjestetty vuosien varrella. Samoin seuralla on ollut useita edustajia miekkailu- ja 5-otteluliiton hallituksessa: Teemu Tokola, Tanja Tammimies sekä Risto Degerman. Miekkailua on myös levitetty ympäristöön: seura on pitänyt sekä Rovaniemen Miekkailijoiden että Länsi-Pohjan miekkailijoiden ensimmäiset alkeiskurssit ja siten auttanut seurojen perustamisessa – vuosien varrella kursseja on pidetty taajaan muuallakin. Seuran jäsenmäärä on jo pitkään vaihdellut 100 ja 150 jäsenen välillä.

----------------- 

Oulun Miekkailuseura ry

  • kotisivut: https://www.oulunmiekkailuseura.fi/
  • FB-sivu: https://www.facebook.com/oulun.miekkailuseura
  • Instagram: oms_tagram
  • perustettu 2002 perustajajäsenet:

    Maarit Huotari (ensimmäinen puheenjohtaja), Jouni Heikkinen, Jenny Holappa, Hanna Kangas, Janne Karjalainen, Kati Koivuniemi, Petteri Leiviskä, Sari Männikkö, Achim Peters, Jani Pyykkönen, Anna-Maria Raudaskoski, Siru Ravaska, Helena Somervalli, Teemu Tokola ja Mika Uolamo.

  • puheenjohtaja: Marianne Hiltunen
  • kotipaikka: Oulu
  • lajit: floretti, kalpa, säilä, historiallinen miekkailu, pyörätuolimiekkailu ja nykyaikainen 5-ottelu

---------------

Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto onnittelee 20-vuotiasta jäsenseuraansa !

« Takaisin