Niko Vuorisen Kalpa ja mieli –kirja ehdolla vuoden Urheilukulttuuriteoksi

11.12.2015 Voittaja palkitaan tittelin ja Uuno-pokaalin lisäksi Urheiluopistosäätiön erikoisstipendillä

Suomen Urheilugaala julkisti ehdokkaansa 10.12.2015. Kaikki eri kategorioiden ehdokkaat löydät tästä >

Vuoden 2015 Urheilukulttuuriteko

Urheilu ei ole vain hikeä, iloa, kyyneleitä, maaleja, pisteitä, sekunteja tai senttejä – urheilua voi jalostaa tai laajentaa myös laajemmasta näkökulmasta palkinnon arvoisesti. Voittaja palkitaan tittelin ja Uuno-pokaalin lisäksi Urheiluopistosäätiön erikoisstipendillä.

EHDOKKAAT:

Ender-lumilautailuelokuva / Eero Ettala s. 17.10.1984

Suomalaisen lumilautapioneerin ja -legendan Eero Ettalan lähes kaksi vuosikymmentä kestänyt kansainvälinen huippu-urheilijaura on onnistuneesti tiivistetty Ender-dokumenttiin, joka pitää otteessaan jokaisen urheilusta ja henkilökuvista kiinnostuneen katsojan. Ender ei ole pelkkä dokumentti Eero Ettalan mittavista saavutuksista ja kehitystyöstä sekä suomalaisen että kansainvälisen lumilautailun eteen, vaan kokonaisvaltaisempi mukaansa tempaava kuvaus urheilijan päättäväisyydestä, intohimosta, kovasta työstä ja uhrauksista yksilötasolla huippu-urheilijana. Ettalan tarinan ympärille on luotu viihdyttävä kokonaisuus lumilautailusta ja lajin kehityksestä viimeisen parin vuosikymmenen aikana.

Final Night -tapahtuma / Team Jarkko Nieminen (s. 23.7.1981)

Jarkko Niemisen päätös ”lopettaa ura isosti” sai ennalta arvaamattomat puitteet, kun Yellow Film & TV tarttui yhdessä Niemisen kanssa hanakasti hankkeeseen. Nieminen houkutteli maailman kaikkien aikojen parhaan tennisammattilaisen Roger Federerin mukaan näytökseen, jota täydensivät nelinpeliin osallistuneet jääkiekkolegendat Peter Forsberg ja Teemu Selänne. The Final Night -nimellä markkinoitu tapahtuma myi Hartwall Arenan täyteen muutamassa tunnissa ja paikalle saapuneita hemmoteltiin huipputenniksen ohella mm. Apulannan ja Apocalyptican esityksillä. Tapahtumassa löivät onnistuneesti kättä huippu-urheilu, respect-kulttuuri sekä viihde. Ja mikä parasta, tapahtuman tuotto ohjattiin lyhentymättömänä Jarkko Niemisen Tennisakatemian kautta suomalaiselle junioriurheilulle.

Kalpa ja mieli -kirja / Niko Vuorinen s. 8.6.1989

Niko Vuorisen kymmenvuotinen ura henkisesti vaativassa lajissa on saanut huippu-urheilijan pohtimaan mielen hallintaa teoreettisen filosofian ja estetiikan opintojen kautta. Vuodesta 2011 alkaen MM-tasolla kalpamiekkailussa kilpaillut Vuorinen teki läpimurtonsa Azerbaidžanin pääkaupungissa Bakussa kesäkuussa 2015 järjestetyissä ensimmäisissä Euroopan kisoissa sijoittumalla kovassa seurassa mitalien tuntumaan viidenneksi. Kirjailijana Vuorinen teki läpimurtonsa niin ikään kesäkuussa, kun hänen esikoisteoksensa Kalpa ja mieli julkaistiin. Huippu-urheilijan näkökulmasta kirjoitettu pohdinta elämän arvoista ja niihin vaikuttamisesta sopii kaikille oman elämänlaatunsa parantamisesta kiinnostuneille. Teos on oiva apu myös tuloksiin tähtäävälle urheilijalle henkisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi usein rankassa kilpaurheilussa.

100 urheilukirjaa / Markku Siukonen s. 2.2.1948 

Urheilukirjailija Markku Siukonen on ainoa suomalainen, joka on tehnyt elämäntyönsä päätoimisena urheilukirjailijana. Siukonen on vuonna 1972 alkaneella kirjailijaurallaan osallistunut yli 140 teoksen kirjoittamiseen ja toimittamiseen. Päävastuussa Siukonen on ollut yli 80 kirjan sisällöstä. Hänen huomattavimpia teoksiaan ovat Urheilun vuosikirjat 1–35, 13-osainen Suuri Olympiateos (1978–2012) sekä tiivis tietoteos Kaikki urheilusta (2006). Useat Siukosen teoksista ovat jatkuvasti keskeisiä tietolähteitä urheilusta kirjottaville. Markku Siukonen on voittanut teoksillaan kahdesti Vuoden urheilukirja -palkinnon, vuosina 1988 ja 2000. Hänet on palkittu vuonna 1995 Kansainvälisen Olympiakomitean Olympic Movement Unity -palkinnolla.

----

Lue lisää Kalpa ja mieli -kirjasta >

« Takaisin