Mieti mitä puhut, sillä on väliä

8.10.2021 Suomen Olympiakomitean #Pukukoppipuhe-kampanja kannustaa pysähtymään: Miten voin itse sanoillani olla mukana luomassa parempaa urheiluympäristöä?

SUEK:n vuonna 2020 julkaisema Häirintä suomalaisessa kilpaurheilussa -tutkimus osoitti, että yleisin urheilussa tapahtuva häirinnän muoto on häiritsevä ja epäasiallinen puhe – niin sanottu pukukoppipuhe. Kokemukset häiritsevästä puheesta osoittavat, että muutokselle on tarvetta. On aika päivittää pukukoppipuhe 2020-luvulle.

Koronapandemian jälkeinen aika on urheiluyhteisölle monella tapaa uusi alku, joka rohkaisee muutokseen. Jotta jokainen tuntee olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi urheiluyhteisöön, on positiivisen puhekulttuurin rakentaminen tärkeää.

”Pukukoppipuhe-kampanjan avulla haluamme kannustaa urheiluyhteisöä pohtimaan omaa käyttäytymistä ja puhetyyliä. Toivomme laajasti yhteisöä mukaan keskusteluun siitä, miten pukukopissa ja muissa urheilun ympäristöissä rakennetaan luottamuksen ilmapiiriä”, taustoittaa Olympiakomitean vastuullisuuspäällikkö Elina Laine.

Epäasialliselle vitsailulle, vähättelylle ja seksuaalissävytteiselle vihjailulle ei pidä olla urheiluyhteisössä tilaa. Tätä puhekulttuuria #Pukukoppipuhe-kampanja haastaa ja rohkaisee kitkemään.

Jokaisen on hyvä pysähtyä ja miettiä, millaista ilmapiiriä omalla puheellaan rakentaa. Ovatko vitsini hyväksyttäviä? Loukkaanko vahingossa? Kun koko urheiluyhteisössä voidaan hyvin, menestys seuraa perässä.

Yhteisöllisyys on urheilun suuri voimavara. Sellaisena sen tulee säilyä myös tulevaisuudessa.

”Puheen tulee kuitenkin olla tyylikästä ja kunnioittavaa. Meidän tulee huomioida ihmisten monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja sukupuolten tasa-arvo niin, että jokainen kokee olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi urheiluyhteisöön”, Laine summaa.

Olympiakomitean työkalupaketista löydät seurallesi helpot ja nopeat työkalut, joilla voitte tulla mukaan suomalaisen urheiluyhteisön yhteiseen #Pukukoppipuhe2021 -kampanjaan.

Viesti voi olla esimerkiksi:
"Moi! Olemme mukana #Pukukoppipuhe2021-kampanjassa. Haluamme, että meidän seurassamme jokainen harrastaja voi hyvin. Häiritsevä puhe ei kuulu urheiluun eikä meidän seuramme tiloihin tai someen. Haastamme kaikki seuramme miekkailijat / 5-ottelijat mukaan hyvän asian puolesta. Tule mukaan, päivitetään pukukoppi- ja salipuhe nykypäivään!" #pukukoppipuhe2021

Materiaalia seurojen käyttöön tästä >
Lue lisää tästä >

-------------------------------------------

Oletko kohdannut epäasiallista käytöstä tai häirintää urheilussa? Väestöliiton Et ole yksin -palvelussa yhteyttä voivat ottaa nimettömästi urheilijat, urheilijan huoltajat, valmentajat sekä seurojen ja lajiliittojen työntekijät ja vapaaehtoiset. Palvelu tarjoaa mahdollisuuden keskustella turvallisen ammattilaisen kanssa.

« Takaisin