MIEKKAILU: Vuorinen ja Paavolainen miekkailivat komeasti finaalipäivään Qatarissa

30.1.2024 Niko Vuorinen ja Jaakko Paavolainen miekkailivat itsensä keskiviikon 64 miekkailijan finaalipäivään tiistaina Qatarin Lusail Cityssä kalpamiekkailun vuoden ensimmäisessä maailmancupin osakilpailussa.

Niko Vuorinen jäi komeiden alkuerien jälkeen niukkaakin niukemmin suorasta keskiviikon finaalipaikasta. Vuorinen päätyi 259:n alkueriin osallistuneen miekkailijan lopputuloksissa täsmälleen samaan tilanteeseen Ranskan Yannick Borelin kanssa sijalle 16. Borel sai viimeisen suoran paikan voitettuaan Vuorisen harvinaisessa uusintaottelussa. Vuorinen selvitti kahden pudotusottelun kautta kuitenkin itsensä 64 joukkoon ja keskiviikolle. Korean Ma Segeon taipui viimeisellä pistolla 15-14 ja Sveitsin Ian Hauri 15-9.

- Uusintaotteluun Borelia vastaan tuli äkkilähtö ja häviön myötä jouduin pitkälle reitille. Korealaisen kanssa oli melkoinen vääntö, sveitsiläinen onneksi meni helpommin. Siinä matsissa tokaan erään tilanteesta 8-8, ja laitoin sitten vaan kutosvaihdetta silmään ja vein kakkoserässä 7-1, Vuorinen kertasi.

Jaakko Paavolainen voitti alkuerissä neljä ottelua ja hävisi kaksi (+7). Paavolainen otti pudotusotteluissa voiton uzbekistanilaisesta Noddirbek Muminovista 15-13 ja venäläisestä neutraaleja urheilijoita kisassa edustavasta Dmitrii Shvelidzesta 15-9 ottaen myös paikan finaalipäivään.

- Vastoinkäymisten kautta voittoon oli päivän teema. Ei voi väittää etteikö valmistautuminen olisi ollut haastavaa. Edellinen kausi kun oli mielestäni erittäin onnistunut, mutta ei kuitenkaan näyttänyt miellyttävän riittävästi tiettyjä sidosryhmiä. Näin ollen lähtökohdat eivät olleet mitenkään ihanteelliset, kun kesän selkeä keskittyminen oli tiessään.  Mutta mitä tulee itse kisaan, niin alkuerissä tuli tehtyä muutama raju hyökkäys, jonka vuoksi ei enää pystynyt täysin 100% miekkailemaan. Kuitenkin syystä tai toisesta matseja saatiin maaliin yksi toisensa jälkeen. Katsotaan minkälaisella meiningillä huomenna tapellaan, Paavolainen lausui päivän päätteeksi.

Suomen kolmas mieskisaaja Akseli Heinämaa voitti alkuerässään viisi ottelua kuudesta. USA:n Omari Smoak taipui suomalaiselle 15-14, mutta Saksan Lukas Bellmannin 15-13 -voitto suomalaisesta vei Heinämaalta finaalipäivän mahdollisuuden. Heinämaan loppusijoitus oli 69:s.

Vuorinen (FIE ranking 33) kohtaa keskiviikon 64-finaalikaavion avauskierroksella kello 11:30 viimeisen suoran finaalipäivän paikan vieneen Borelin, joka on maailmanmestari vuodelta 2018 sekä nelinkertainen Euroopan mestari, viimeksi 2022. Vancouverin maailmancupissa joulukuussa Borel oli seitsemäs ja Bernissä marraskuussa 24:s. Voitto toisi vastaan mitä todennäköisemmin maailman ykkösen, italialaisen Davide Di Verolin, hallitsevan Euroopan mestarin ja MM-kakkosen.

- Mitäpä sitä suotta löysiä matseja ottamaan, Vuorinen katseli kaaviotaan keskiviikolta.

Paavolaisen (FIE ranking 68) vastustaja on keskiviikkona klo 12:10 avauskierroksella USA:n Jonas Hansen (FIE ranking 91), joka oli viime marraskuussa Bernin maailmancupissa 13.

Anna Salminen ottelee naisten finaalikaaviossa keskiviikkona Viron Katrina Lehisin, Tokion olympialaisten joukkuekisan olympiavoittajan ja henkilökohtaisen kisan pronssinaisen. Lehis on FIE-rankingissa sijalla 54, Salminen 173:s. Ottelu käydään kello 8.20 alkaen.