Liiton valmennustoimintaan merkittävä lisäpanostus

5.10.2022 SM5L panostaa miekkailun valmennustoimintaan ja uudistaa valmennusjärjestelmäänsä.

Suomen miekkailu- ja 5-otteluliitto tekee merkittävän rahallisen lisäpanostuksen miekkailun valmennustoimintaan ja uudistaa valmennusjärjestelmänsä. Liiton valmennustoimintaa suunnittelee ja toteuttaa jatkossa kolmen päävalmentajan valmennustiimi, jonka muodostavat Wieslaw Koniczek,  Kimmo Puranen ja András Tóth.
 

 

Uuden valmennusjärjestelmän kehittäminen

Uusi valmennusjärjestelmä on ensimmäisessä vaiheessa kohdennettu kalvalle ja sitä tullaan myöhemmin laajentamaan myös florettiin, säilään ja 5-otteluun. Liiton aikaisempien viikkoharjoitusten lisäksi jatkossa yhteisharjoittelua tullaan toteuttamaan leiriviikonloppuina, joita pyritään järjestämään aina kun samaan ajankohtaan ei osu kilpailuja. Leirit tullaan kohdennetaan erikseen määritellyille harjoitusryhmille ja niiden yhdistelmille.

“Järjestelmän kehittämisen tavoitteena on luoda liiton huippu-urheilulle suomalaiseen toimintaympäristöön soveltuva valmennusjärjestelmä, joka huomioi nykytilanteen ja liiton strategian mukaiset tavoitteet”, toteaa liiton puheenjohtaja Joonas Lyytinen

Uuden valmennusjärjestelmän mukaisesti urheilijat tullaan jakamaan kolmeen maajoukkueryhmään:

  • O: Olympiatukiurheilijat
  • A: Aikuisten maajoukkue
  • ​B: Nuorten maajoukkue

Ryhmien valintakriteereissä keskeiset elementit ovat urheilijan sitoutuminen harjoitteluun ja hänen saavuttamansa kansainväliset kilpailutulokset. 
 

Liiton taloudellinen tuki

Liiton taloudellisen tuen painotus tulee muuttumaan urheilijoiden henkilökohtaisesta rahallisesta tuesta ryhmäkohtaisiin tukiin, jotka kohdennetaan ryhmän urheilijoiden harjoittelun, leirityksen ja joukkuekilpailutoiminnan kustannuksiin valmentajatiimin esittämien suunnitelmien mukaisesti. 

Olympiatukiurheilijoille on tarjolla myös aikaisempaa suurempi henkilökohtainen rahallinen tuki, jonka käytössä noudatetaan Olympiakomitean ohjeistuksia. 

 

Uuden valmennusjärjestelmän aikataulu

Uusi järjestelmä jakautuu vuoden 2024 olympialaisiin tähtäävää kaksivuotiseen projektiin ja vuoteen 2028 asetettuihin tulostavoitteisiin. Uutta järjestelmää pilotoidaaan kauden 2022-23 aikana ja kokemusten sekä havaintojen perusteella siihen voidaan edelleen tehdä muutoksia ja tarkennuksia.

 

Päävalmentajien tavoitteet

Valmentaja Wieslaw Koniczekin  henkilökohtaisena tavoitteena on saada toimiva valmennusjärjestelmä, jonka avulla voidaan myös hyödyntää hänen omia kokemuksiaan, joita on kertynyt hänen valmentaessaan suomalaisia miekkailijoita noin 20 vuotta. “Aikaisemman valmennustyöni tuloksena minulle on syntynyt keinot, toimenpiteet ja metodit, jotka johtavat miekkailijan kehitykseen juniorin ja seniorin uran aikana. Kaikkein tärkeimmät ovat kilpailutulokset, mutta niiden perustana täytyy olla vankka, pysyvä valmennusjärjestelmä. Se pitää luoda, ylläpitää ja edelleen kehittää." 

Valmentaja Kimmo Puranen toivoo kaikilta osapuolilta sitoutumista aktiiviseen, määrätietoiseen ja suunnitelmalliseen valmennustyöhön, toimivaa yhteistyötä miekkailijoiden, miekkailijoiden tukihenkilöiden, valmentajien, seurojen ja liiton välillä. ”Vain tekemällä yhdessä kovaa työtä hyväksytyn valmennusjärjestelmämme puolesta kehitymme ja saamme parempia tuloksia!”

Valmentaja András Tóth kuvaa tavoitteitaan: “Teen parhaani sen eteen, että meille muodostuu nykyistä enemmän yhtenäinen joukkue ja osallistumme niin moniin maailmancup-osakilpailuihin kuin mahdollista. Pyrimme luomaan tiiviin joukkuehengen ja saamaan enemmän kilpailua paikasta edustusjoukkueessa. Uskon että voimme nostaa FIE-rankingiamme ja muutaman vuoden päästä saada aikaan myönteisiä yllätyksiä.”

 


 

Lyhyet esittelyt valmentajista:

András Tóth on opiskellut valmennusta ja liikuntakasvatusta Semmelweis-yliopistossa josta valmistui vuonna 2001. Hän on toiminut ammattimiekkailuvalmentajana vuodesta 2000. Toth toimi Unkarin vuoden 2004 paralympialaiskalpajoukkueen päävalmentajana saavuttaen joukkuehopeaa ja pronssia henkilökohtaisesta kilpailusta. Vuodesta 2007 hän on toiminut Habdan päävalmentajana minä aikana hän valmensi Valter Mickwitzin juniorien mc-kilpailun voittajaksi. 

 

 

 

Wieslaw Koniczek on toiminut liiton valmentajana vuosina 1977-89, joiden aikana vuosina 1980-89 päävalmentajana ja lisäksi Espoon Miekkailijoiden valmentajana vuodesta 2015 lähtien. Wieslaw on suorittanut SVUL:n valmentajakoulutuksen 1980 ja Olympic Solidarityn järjestämän valmentajakoulutuksen Puolassa 1984.

Parhaimmat valmennustyön saavutukset:
• 1980-luvulla

  • kalvalla kaksi miekkailijaa 16 parhaan joukossa Universiadeissa
  • ​kalvalla kaksi miekkailijaa 8 parhaan joukossa junioreiden MC-kilpailuissa ja yksi miekkailija sijalla 20.
  • kalvalla 4 miekkailijaa 32 parhaan joukossa sen MC-kilpailuissa, joista yksi sijalla 9.
  • floretilla yksi naismiekkailija 16 parhaan joukossa jun MC-kilpailussa

• Vuosina 2015-2021 (yhteistyössä Kimmo Purasen kanssa)

  • kalvalla 5 miekkailijaa saavutti U20/U17 PM-mitalin
  • kaksi U20 PM-kultaa ja yksi PM-hopea, yksi U17-PM-hopea ja kolme U17 PM-pronssia
  • 7. sija U17-kadettien EM-2017
  • U20-junioreiden EM-pronssia EM-2019
  • kolme miekkailijaa 8 parhaan joukossa U17 CC-kilpailuissa, joista yksi CC-kilpailun voitto
  • yksi miekkailija 8 parhaan joukossa U20 MC-kilpailussa

 

 

Kimmo Puranen omaa 64-vuotiaana valmentajana laajan näkökulman ja kokemuksen suomalaisesta miekkailuyhteisöstä yli 50 vuoden ajalta. Kalpamiekkailijan aktiiviurallaan 30 vuoden aikana hän edusti Suomea olympialaisissa 1980, ja oli miesten kalpamaajoukkueen kapteenina runsaat 10 vuotta. Kilpailijaurallaan hänen paras tuloksensa oli 9. sija miesten MC-kilpailussa 1981. Hänen valmentajanaan oli tuolloin Wieslaw Koniczek.

Valmentajana Kimmo on toiminut yli 40 vuotta, suorittanut FIE-valmentajakoulutuksen Unkarissa 1988 ja saanut muuta valmentajakoulutusta Puolassa, Italiassa ja Ranskassa 1994-2008. Hän on ollut Espoon Miekkailijoiden päävalmentajana vuodesta 1984 lähtien, toiminut liiton nuorten kalvan kehitysryhmän valmentajana ja liiton apuvalmentajana 1996-2000 (Wieslawin ollessa liiton päävalmentajana), liiton valmennuspäällikkönä 2000-2002 ja kadettien päävalmentajana 2013-2016.

Hänen henkilökohtaisen valmentajauransa parhaimpia arvokisatuloksia ovat Dennis Baden 12. sija senioreiden MM-kilpailuissa 2007, Ivar Lönnbergin 7. sija kadettien EM-kilpailuissa 2011 sekä Pauli Lappalaisen 13. sija kadettien MM-kilpailuissa 2012.

Kimmon muuta miekkailullista osaamista ja kokemusta ovat toiminta aktiivisena FIE-tuomarina 2011-2018 (mm. jun- ja sen-EM-kilpailut 2011) , toiminta liiton eri työryhmissä (valmennustyöryhmä 2000-2002, Masters-työryhmä 2007-2010, seuratyöryhmä 2009-2012, sääntö- ja tuomarityöryhmä STTR vuodesta 2011 lähtien) sekä toiminta toiminnanjohtajana Helsingin Miekkailijoissa 1981-1984 ja Espoon Miekkailijoissa vuodesta 1984 lähtien.

« Takaisin