Liiton uuden puheenjohtajan Terho Mustosen mietteitä puheenjohtajakauden alkaessa

5.1.2016

Uusi vuosi – uudet haasteet. 
Harrastetoiminta on liittomme selkäranka.
Kilpaurheilu on eteenpäin vievä voimavara.

Hyvä miekkailu- ja 5-otteluväki,

Alkanut vuosi 2016 on olympiavuosi, jolloin vuosien harjoittelu kulminoituu olympiakarsintaan. Liitomme tavoitteeksi on asetettu useita paikkoja Suomen olympiajoukkueessa. Taistelu on todella kovaa maailman parhaiden joukkoon pääsystä. Kaikki jännitämme alkuvuoden miten huippumme onnistuvat. Elämä jatkuu myös Rion jälkeen ja arvokisoja tulee lisää. Meidän on liittona valmistauduttava pitkälle tulevaisuuteen.

Vaikka kilpailuhenkisyys on sisäsyntyinen lajeissamme, suuri osa lajiemme harrastajista eivät välttämättä ole innostuneet vakavasta kilpailuista vaan harrastavat lajejamme omaksi ilokseen. Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto onkin harvinainen liitto, jonka puitteissa yksittäisten erilaisten lajien kirjo on suuri: miekkailu, ratsastus, ammunta, uinti ja juoksu. Lisäksi toimintamme on laajentunut myös paraurheiluun. Meidän on jatkossa pystyttävä hyödyntämään entistä paremmin ja innovatiivisemmin monimuotoisuutemme harrastajamäärän kasvattamiseksi.

Tukijamme, mm. Opetus ja Kulttuuriministeriö, korostavat harrastetoiminnan laaja-alaisuutta. Ei riitä, että keskitymme vain kilpaharrastajiin. Meillä tulee jatkossa olla tarjolla matalan kynnyksen toimintaa lapsille, nuorille sekä perheille. Eikä pidä myöskään unohtaa KKI-toimintaa (Kunnossa Kaiken Ikää), mikä tarjoaa mahdollisuuden aktivoida myös niitä, joille liikunta ei ole läsnä jokapäiväisessä toiminnassa. Lisäksi haastetta useimmille seuroille tarjoaa kuntien toive lasten iltapäiväliikunnan tarjoaminen heti koulupäivän jälkeen.

Toimintaamme mitataan jatkuvasti. Yksi mittareista ja useimmiten kysyttävä asia on harrastajamäärä.  Yhdeksi luotettavaksi lajien harrastajien määrän mittariksi hyväksytään tällä hetkellä lisenssimäärä. Liitossamme kilpailuihin osallistuvat hankkivat lisenssin, mutta harrastajat jättävät vielä sen usein hankkimatta. Kannustan kaikkia seuroja edellyttämään, että kaikki harrastajat hankkivat lisenssin. Samalla tulee hoidettua kuntoon myös vakuutusasiat ja harrastajat pääsevät takaisin harrastuksen pariin nopeammin mahdollisen vahingonkin jälkeen.

Vain riittävän laaja lasten ja nuorten harrastustoiminta takaa kestävän kehityspohjan menestyvälle kilpailutoiminnalle. Harrastajien saaminen lajiemme piiriin edellyttää jatkuvaa toimintaa uusien harrastajien rekrytoimisessa. Tämä työ tehdään seuroissa. Hyvien käytänteiden jakaminen sekä yhteistyö yli seurarajojen on ensiarvoisen tärkeää tavoitteen toteuttamiseksi. Liiton roolina tässä on tiedon jakajana ja ammattilaisten yhteen saattajana.

Jatkuvuutta ei ole ilman laadukasta toimintaa. Laatu syntyy ammattitaitoisen ohjaaja- ja valmentajatyön kautta. Kannustan eri seuroja miettimään yhteistyötä ammattilaisten palkkaamiseksi. Tässä on hyvä sauma myös liiton tuelle hyvien käytäntöjen ja esimerkkien jakamisessa. Tavoitteenamme voisi ihan hyvin olla miekkailuammattilaisten määrän kaksinkertaistaminen seuraavan viiden vuoden kuluessa. Tuo onnistuminen edellyttää, että seuroissamme kaiken kiireen keskellä istahdetaan ja mietitään tulevaisuutta sekä tavoitteita vaikkapa viiden vuoden jaksoissa. Yksi vaihtoehto ammattilaisten työllistämisessä on osan toiminnasta siirtäminen ja laajentaminen illasta koulujen iltapäiviin. Uusi vielä valmistelussa oleva koulujen opetussuunnittelu mahdollistaa seurojen ammattilaisten käytön kouluissa liikunnan monipuolistajana. Tätä kautta on myös mahdollista saada nyt vielä puuttuvia resursseja ammattimaisuuden lisäämiseksi.

Alueiden koulutustarjonta kannattaa hyödyntää seurojen ohjaajien ja johtokuntien tai hallitusten kouluttamisessa jatkuvuuden turvaamiseksi. Menestys edellyttää myös kiinteää yhteistyötä eri tahojen kanssa. Tärkeimpiä yhteistyötahoja kaupungeissa ja kunnissa ovat liikunta-, kulttuuri- ja koulutoimi. Lisäksi paikallisesti harrastustoiminnan monipuolistamiseksi kannattaa miettiä yhteistoimintaa yli lajirajojen muiden paikallisten seurojen kanssa. Aina kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Tarvitsemme vain rohkeutta kokeilla uutta. Aina ei ole hyvä jäädä tekemään vain tuttua ja turvallista.

Meidän ei pidä unohtaa tukea ja kannustaa vapaaehtoistyöntekijöitä. Ilman vapaaehtoisia tekijöitämme emme yksinkertaisesti voisi toimia. Jokapäiväinen työ seuroissa vaatii vapaaehtoisia ja käytännössä mikään isompi tapahtuma ei onnistuisi ilman heidän apuaan. Hyvä työ ansaitsee palkkionsa.

Yhdessä olemme vahvoja – yhdessä onnistumme. 
Menestystä alkaneelle vuodelle!

Terho Mustonen

Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliiton puheenjohtaja
terho.mustonen@fencing-pentathlon.fi
050 - 302 6882 

« Takaisin