Liiton kunniapuheenjohtaja Nils-Robert Sjöblom täyttää tänään 1.6.2021 80-vuotta. Nisse ei vietä merkkipäiväänsä, ainakaan nyt kesällä.

1.6.2021 Nisse toimi liiton puheenjohtajana vuosina 1988-2001 ja vuonna 2004 hänet nimitettiin liiton kunniapuheenjohtajaksi. Hänen kilpailu-ura oli pitkä ja menestyksekäs; ensimmäisen Suomen Mestaruutensa Nisse voitti säilässä 1960 ja viimeisen 1990 joukkuefloretissa. Nisse voitti kaikkiaan 60 Suomen mestaruutta!

_________________________________________________________________________

MIEKKAILU SUOMESSA -kirja vuodelta 2014 kertoo Suomen Miekkailuliiton, sen jäsenseurojen ja avainhenkilöiden tarinan. Tässä alla Nissen tarina.

_________________________________________________________________________

Nils-Robert Sjöblom syntyi 1.6.1941 miekkailunopettaja Nils Sjöblomin perheeseen jatkosodan kynnyksellä. Hän sai seurata isänsä mukana miekkailutapahtumia jo lapsuudesta alkaen. Ympäristö vaikutti siihen, että poika halusi itsekin jo varsin nuorena aloittaa miekkailun. Hän sai ensimmäiset floretin käsittelyn oppitunnit 11-vuotiaana isältään. Kun tuntui siltä, että ulkopuolinen opetus sujuu välillä paremmin kuin oman isän antama, isä ohjasi poikansa myös ranskalaisen miekkailunopettaja Roger Blancin oppiin Olympiastadionin C-salissa pidettyihin harjoituksiin 1953-1954.

Nils-Robert omaksui miekkailun tekniset ja taktiset perusteet siinä määrin, että pystyi sekä harjoitusotteluissaan että nuorten kilpailuissa saamaan paljon onnistumisen iloa ja nautintoa. Nuorukainen innostui lajista yhä enemmän. Hän kehitti taitojaan edelleen miekkailuopettaja Kauko Jalkasen ohjauksessa vuodesta 1955 lähtien. ”Nisse” harjoitteli säännöllisesti kolme kertaa viikossa, tiistaisin ja torstaisin kolme tuntia ja lauantaina aamupäivisin neljä tuntia. Harjoittelu koostui tavallisesti puolen tunnin oppitunnista ja sen jälkeen vapaamiekkailusta, jota sai usein suorittaa kokeneita miekkailijoita vastaan. Tästä syntyi vankka pohja pitkään kestäneelle menestyksekkäälle kilpamiekkailijan uralle.

Hän jatkoi ahkeraa harjoittelua Helsingin Miekkailijoissa ja pääsi osallistumaan kolmena kesänä Ruotsin Miekkailuliiton järjestämälle nuorten leirille Långfambakenin saarelle Tukholman ulkosaaristoon. Siellä miekkailuvalmennuksen ohjelmaan kuului pelkästään florettimiekkailua. Tapana oli, että kalpaan siirryttiin vasta pitkän florettikoulutuksen jälkeen. Kolmen viikon pituiset leirit päättyivät aina viikkoa ennen Ystadin kansainvälisiä kilpailuja. Nisse pääsi jokaisen käymänsä leirin jälkeen matkustamaan Ystadiin ja onnistui siellä kunakin kertana voittamaan nuorten florettikilpailun.

1950-luvun loppupuolella Nisse alkoi harjoitella myös säilää ja kalpaa eikä kestänyt pitkään, kun hän alkoi saavuttaa hyviä tuloksia myös näissä lajeissa.  Huippuhetkiin hänen miekkailu-urallaan kuuluu selviytyminen keväällä 1960 kalvalla nuorten MM-kilpailuissa Leningradissa finaaliin. Siinä yhdeksän miekkailijaa otteli täyden eräkierroksen, kaikki kaikkia vastaan viiden piston otteluin. Nisse onnistui päihittämään voittajan, romanialaisen Huratin, mutta sijoittui loppujen lopuksi seitsemänneksi. Kesällä hän sitten pääsi olympiavalmennusleirille Solvallan urheiluopistolle irlantilaisen Patric Duffyn ohjattavaksi. Nuori lupaus ei kuitenkaan yltänyt mukaan Roomaan lähteneeseen joukkueeseen. Syksyllä hän voitti ensimmäisen miesten sarjan Suomen mestaruutensa, mikä tapahtui säilämiekkailussa.

Vuosina 1962-1963 Nils-Robert Sjöblom opiskeli taloustiedettä Yhdysvalloissa ja asui New Yorkissa Greenwich Villagessa. Opiskelun ohessa hän miekkaili siellä ahkerasti.  Hän harjoitteli Santelli-nimisessä seurassa, jonka miekkailunopettajana toimi italialainen Maestro Santelli. Sjöblom edusti seuraa useassa säiläkilpailussa. Yhdysvaltain matkan kohokohtiin kuului miekkailunäytös Amerikan sotilasakatemiassa West Pointissa.

Aktiivisen uransa hän lopetti 1970-luvulla, mutta jatkoi vielä vähäisemmässä määrin miekkailua 1980- ja 1990-luvuilla osallistuen lähinnä joukkuekilpailuihin. Hän oli mukana Suomen mestaruuden voittaneessa Helsingin Miekkailijoiden florettijoukkueessa vielä 1990. Nils-Robert Sjöblom voitti kaikkiaan 60 Suomen mestaruutta.

Kuva: Nils-Robert Sjöblomin kilpailu-ura oli pitkä ja menestyksekäs. Hän voitti ensimmäisen henkilökohtaisen seniorisarjan Suomen mestaruutensa säilässä 1960 ja viimeisen, joukkuefloretin mestaruuden, 1990. Kuvassa vasemmalla hän ottelee kalvan joukkue-SM kilpailussa 1977 Miekka-Miesten Markku Varjoa vastaan. Kuva: Emidio Sciavicco.

 

 

Nils-Robert Sjöblom valittiin Suomen Miekkailuliiton puheenjohtajaksi vuosiksi 1988-2001. Tuolloin liitto panosti erityisesti kilpamiekkailijoiden harjoitus- ja valmentautumismahdollisuuksiin sekä siihen, että suomalaiset miekkailijat selvästi entistä enemmän pystyivät osallistumaan kansainvälisiin kilpailuihin. Sjöblomin puheenjohtajakauden aikana Kansainvälinen Miekkailuliitto käynnisti maailman cup-kisasysteemin, ja monet suomalaiset pääsivätkin silloin MC-pisteille.

Pitkän miekkailu-uransa aikana Nils-Robert Sjöblom loi hyvät yhteydet sekä Kansainvälisen Miekkailuliiton, FIE:n vaikuttajiin ja kotimaassa urheilun keskusjärjestöjen sekä Olympiakomitean päättäjiin. Hän toimi 1980-luvulla lähes vuosikymmenen Pohjoismaiden Miekkailu-unionin varapuheenjohtajana. Laaja-alaista miekkailutietämystään hän hyödynsi mm. kilpailujen järjestelyissä ja tuomaritehtävissä. Hänellä oli kalvan kansainvälinen tuomaripätevyys ja pohjoismainen tuomaripätevyys kaikilla aseilla.

Seurassaan Helsingin Miekkailijoissa hän toimi puheenjohtajana neljä vuotta ja hallituksen jäsenenä 16 vuotta.

Työelämässä Nils-Robert Sjöblom otti 1965 vastattavakseen isänsä yrityksen Patrician, joka sitten myös sponsoroi Suomen miekkailua.  Patrician myynnin jälkeen 1993 Sjöblom ryhtyi kansainväliseksi konsultiksi tekstiilialalle.

Nils-Robert Sjöblomin urheilu-uraan on liittynyt paljon iloa, juhlallisia hetkiä ja erikoisia kokemuksia, mutta myös surua. Vuonna 1959 hänellä oli kunnia ottaa Tukholmassa vastaan paikallisen FFF-seuran 60-vuotisjuhlan säiläkilpailun voittopalkinto prinsessa Sibyllalta. Seuraavana vuonna hän sai kokea Leningradin vaikeat olosuhteet menestyksekkäiden juniorien MM-kilpailujensa yhteydessä. Nuorilta suomalaisilta ostettiin puoliväkisin vaatteetkin päältä. Osa joukkueesta palasi hyvin vähäpukeisina Suomeen.

Nils-Robert Sjöblom ei säästynyt lajiin liittyvästä tragiikasta. Isänsä tavoin hänkin joutui todistamaan hyvän ystävän ja kanssakilpailijan tapaturmaisen siirtymisen ajasta ikuisuuteen, kun Turun kansainvälisissä kilpailuissa 1961 katkennut kalvan terä lävisti ruotsalaisen Axel Wahlbergin maskin. Sjöblom koki itse läheltä piti -tilanteen kalvan SM-kilpailuissa vuonna 1965. Tällöin vastustajan aseen terä katkesi ja lävisti hänen vasemman reitensä. Tapahtumassa oli onnea onnettomuudessa. Sidonnan jälkeen hän pystyi vielä jatkamaan kilpailua.

Nils-Robert Sjöblom on nimitetty Suomen Miekkailuliiton kunniapuheenjohtajaksi 2004, hänelle on myönnetty Suomen urheilun hopeinen ansioristi ja Ruotsin Miekkailuliiton (Svenska Fäktförbundet) hopeinen ansiomitali. Hän on lisäksi saanut vastaavat kolme kunnianosoitusta, jotka aikoinaan myönnettiin hänen isälleen: Mauritz Mexmontan -mitali nro III, Nordisk Fäktmedalj -mitali ja Helsingin Miekkailijoiden kunniajäsenmerkki.


Kuva: Liiton kevätliittokokouksessa 2014 Katterin Miekka luovutettiim Historiikkityöryhmälle tunnustuksena todella merkittävästä, arvokkaasta ja ansiokkaasta työstä Miekkailu Suomessa –kirjan aikaansaamiseksi. 
Työryhmän jäsenet vasemmalta: Jan Bade, Nils-Robert Sjöblom, Markku Varjo ja Ilkka Seppänen (Seppo Lauhio poissa kuvasta). Katterin Miekan luovuttajana liiton nykyinen kunniapuheenjohtaja Kalle Laine.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------.

Koko Suomen miekkailu- ja 5-otteluperhe onnittelee lämpimästi Nisseä 1.6.2021 merkkipäivän johdosta!

 

« Takaisin