Länsi-Pohjan Miekkailijat täyttää 10 vuotta

12.5.2022 Länsi-Pohjan Miekkailijat juhlistaa tulevana lauantaina 14. toukokuuta 10-vuotista taivaltaan kutsuvierastilaisuudella Kemin historiallisessa museossa. Samaan paikkaan on koottu myös vitriini, joka esitellään niin seuraa kuin miekkailua urheilulajina.

Länsi-Pohjan Miekkailijat perustettiin Oulun Miekkailuseuran tuella

Kemin keskuskoulun liikuntasalissa kuuluvat ranskankieliset komennot: Etes-vous prêts? Allez! (Oletteko valmiit? Aloittakaa!). Ranskalainen Gautier Baudry on vuodesta 2017 alkaen ohjannut Länsi-Pohjan miekkailijoiden aktiiviharrastajien joukkoa. Ryhmän toinen ohjaaja on Varpu Wiens.

Kymmenvuotistaivaltaan juhlivassa Länsi-Pohjan Miekkailijoissa (LPM) on nykyisin kymmenkunta aktiivista harrastajaa. Heidän ikähaarukkansa on laaja, alakouluikäisistä veteraanisarjalaisiin.

Kemiläisseurassa arvostetaan erityisesti miekkailun kasvatuksellista puolta.  Lajissa on jatkuvasti työskenneltävä ja tehtävä nopeitakin päätöksiä. Tämä vaatii keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta, mikä puolestaan kehittää itsevarmuutta ja kurinalaisuutta. Ja voi käydä niinkin, että näiden ominaisuuksien myötä tulee myös kilpailumenestystä, vähän niin kuin itsestään. 

Baudry on myös aktiivimiekkailija, joka edustaa Oulun Miekkailuseuraa (OMS). Oululaisten ja Länsi-Pohjan Miekkailijoiden suhde on ollut tiivis kemiläisseuran perustamisesta lähtien. Ennen Baudrya oululaisseurasta Kemissä valmentajana oli Oskari Taponen.

Länsi-Pohjan Miekkailijoiden perustamisen juuret ovat esittelytilaisuudessa, jonka OMS järjesti Kemissä toukokuussa 2012. Tuolloin miekkailu- ja lajiesittelyjä kävi katsomassa suuri joukko ihmisiä. Kiinnostusta lajiin oli riittävästi ja seura perustettiin 26.6.2012, perustajina Teemu Tokola ja Jouni Alanärä. Uuden seuran toimintaa lähtivät silloin vetämään Karola Barsk ja Varpu Wiens ja ensimmäinen alkeiskurssi järjestettiin syksyllä 2012 Kemin Tervahallilla. 

Oululainen kummiseura OMS on pyrkinyt auttamaan miekkailuseurojen perustamista myös muualle pohjoiseen, mm. Rovaniemelle. Oululaisten toiveena oli saada lähettyville seura, jonka kanssa erityisesti lasten ja nuorten yhteistoimintaa voitaisiin järjestää ilman pitkiä etäisyyksiä. 

LPM:n ja OMS:n yhteistyö on pysynyt tiiviinä, Länsi-Pohjan Miekkailijoiden aktiiveja on muun muassa osallistunut Oulussa järjestetyille leireille. Kummiseura on myös auttanut LPM:aa välineistön hankkimisessa. Tämän ansiosta Kemissä on mahdollista ottaa tuntumaa miekkailuun ennen omien välineiden ostamista.

Vuosien varrella Länsi-Pohjan Miekkailijat on esittelyt lajia muun muassa liikuntamessuilla, oppilaitoksissa ja jalkapallon liigaottelun yhteydessä.

Menestystäkin tullut

LPM:n menestynein urheilija on Varpu Wiens, joka on urallaan muun muassa voittanut useita veteraanien SM-mitaleita, veteraanien PM-kultaa sekä edustanut Suomea veteraanien E;- ja MM-kilpailuissa. Wiens on valittu neljänä vuotena perättäin Lapin parhaaksi miekkailijaksi. Hän on myös Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliiton hallituksen jäsen.

Vuonna 2019 seuran edustusjoukkue oli mukana ensimmäistä kertaa SM-kisoissa Oulussa. Tuuli Hiltulan, Viivi Veijovaaran ja Varpu Wiensin muodostama joukkue sijoittui neljänneksi.

Aiempina vuosina seurasta SM-kisoihin ovat osallistuneet myös Taika Sillanpää ja Anton Hodju.

Länsi-Pohjan Miekkailijat ry

---------------

Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto onnittelee 10-vuotiasta jäsenseuraansa !

« Takaisin