Kamppailuliittojen yhteistyöstä mallia koko urheilujärjestökenttään

3.5.2016 Kamppailuliittojen yhteistyö etenee...

Viimesyksynä viiden kamppailuliiton toimistot laitettiin yhteen uudenaikaiseen avokonttoriin Helsingin Pasilassa. Yhteinen toimisto on ylittänyt kaikki odotukset. Yhteisöllisempi työympäristö tuottaa liittojen toimihenkilöiden välistä päivittäistä vuorovaikusta ja yhteistä tekemistä arjen haasteissa. Ja kun tähän lisätään yli 30 % kustannussäästöt, voidaan ratkaisusta käyttää muodikasta nimeä win-win.

Syksyllä liitot tekivät yhteisen yhdenvertaisuussuunnitelman, jota rahoittajamme Opetus- ja kulttuuriministeriö liitoilta edellyttää. Kokemuksen innoittamana jatkossa vastaavan tyyppisiä asiakirjoja (kuten antidoping-ohjelma) laaditaan tiiviissä yhteistyössä.

Liittojen viestinnässä on otettu ammattilaisvoimat käyttöön. Liitoista neljä teki yhteistyösopimuksen Valon Uutishuoneen kanssa. Sopimuksen myötä esimerkiksi miekkailun ja 5-ottelun olympiakarsinta- ja arvokisojen viestinnästä vastaa Uutishuoneen ammattitoimittaja. Aiemmin vastaava työ tehtiin pääasiassa toiminnanjohtajan ylimääräisinä viikonlopputöinä.

Kun fyysiset toimistotilat saatiin yhteen, on vuorossa digitaalisten toimintaympäristöjen järjestelyt. Lähitulevaisuudessa kamppailuliitot jakavat yhteiset digitaaliset työtilat (sharepoint) ja sähköiset kalenterit. Tälläkin operaatiolla saavutetaan sekä kustannustehokkuutta että työympäristön laadullista parannusta.

Liittojen taloushallintojen yhteiset ratkaisut on otettu työn alle. Taloushallintojen kehittämisessä päästään ensimmäistä kertaa kunnolla testaamaan, pystyvätkö organisaatiomme järjestelemään työtehtäviä organisaatiorajojen yli. Jos siinä onnistutaan, liittojen toimihenkilöiden työpanoksesta entistä suurempi osa voidaan suunnata seurojen ja harrastajien palvelemiseen. Taloushallintojen hoitaminen pienissä yksiköissä on yleensä kallista puuhaa, joten kustannussäästöjä tältäkin saralta on odotettavissa.

Ry-pohjaisten urheiluorganisaatioiden heikkous on ollut liikkujille ja urheilijoille suunnatut digitaaliset palvelut. Niitä ei käytännössä juurikaan ole. Yksityiset liiketoimintapohjalta toimivat liikuntapalvelut ovat digitaalisissa palveluissa valovuoden ry-maailmaa edellä. Ehkäpä juuri tästä syystä liikunnan toimia-ala kasvaa juuri liiketoimintana pyöritetyn liikuntapalvelun puolella ry-liikunnan kustannuksella.

Urheilun keskusjärjestö Valo on aloittanut liikunnan ja urheilun yhteisen digitaalisen palvelualustan kehitystyön, joka startataan Sporttirekisterin uudistamisella ja laajennetaan myöhemmin muihin toimintoihin. Kamppailuliittojen pitää olla tässä(kin) kehitystyössä kärkiliittoina mukana. Ja sehän onnistuu parhaiten voimia yhdistämällä.

------
Pekka Lehdes
Kirjoittaja on toimivapaalla Judoliitosta Valo ry:n palveluksessa kehittämässä tulevaisuuden lajiliitto -konseptia

 

« Takaisin