Kalpaveljet täyttää 65 vuotta 25.11.2021

25.11.2021 Kalpaveljet juhlii seuran 65-vuotisjuhlaa sekä uuden salin avajaisia 18.12.2021 kaikille seuroille avoimella päivän leirillä.

_________________________________________________________________________

MIEKKAILU SUOMESSA -kirja vuodelta 2014 kertoo Suomen Miekkailuliiton ja sen yli 40 jäsenseuran tarinan. Tässä alla Kalpaveljien tarina, joka on päivitetty nykytilanteeseen.
_________________________________________________________________________

Kalpaveljien synty juontaa juurensa Melbournen Olympialaisiin. Suomalaisten viisiottelijoiden hieno menestys kannusti muutamia miekkailua ja nykyaikaista viisiottelua ihailevia tamperelaisia harkitsemaan seuran perustamista näiden urheilumuotojen kehittämiseksi Tampereella. Seuran perustava kokous pidettiin 25.11.1956, ja toiminnan käynnistäjiksi nimettiin johtaja Olavi Jokiranta, varatuomari Holger Olli ja näyttelijä Veikko Uusimäki. Tässä kokouksessa seuralle laadittiin säännöt, jotka muutamia muutoksia lukuun ottamatta ovat edelleen voimassa. Ennen yhdistysrekisterin hyväksyntää seuran säännöistä poistettiin maininta viisiottelujaostosta, joskin myöhemminkin seura on hyvin myönteisesti suhtautunut nykyaikaiseen viisiotteluun. Kenelläkään seuran perustajista ei ollut aiempaa miekkailukokemusta ja jatkossakin heidän roolinsa oli lähinnä seuran toiminnan kehittäminen ja toimintalinjojen luominen.

Heti seuran perustamisen jälkeen jäsenmäärä alkoi kasvaa nopeasti. Harjoituksia pidettiin mm. Tampereen Teatterissa balettiopettaja Liisi Hallaksen johdolla, ja siksi toiminta alkoi saada enemmänkin teatterimiekkailun piirteitä. Seuraava harjoituspaikka löytyi Tampellan juhlasalista, jossa tilaa oli runsaasti. Siellä järjestetylle alkeiskurssille saapui yli sata innokasta nuorta. Koska seuralla ei ollut koulutettuja ohjaajia tai valmentajia, tilanne oli lähellä katastrofia. Jotenkin siitä selvittiin ja jatkossa rajattiinkin kursseille osallistuvien määrä vastaamaan seuran voimavaroja.

Koska seuran perustajajäsenillä ei ollut erityisosaamista miekkailussa, alettiin jo aivan alkuvuosista lähtien käyttää seuran ulkopuolista kouluttajavoimaa. Onneksi pian seuran perustamisen jälkeen seuraan liittyi säilän ja floretin taitaja Gabriel ”Gabi” László, jonka miekkailuopit olivat Unkarista. Hän ryhtyi innokkaasti kouluttamaan nuoria floretin ja ennen kaikkea säilän taitoihin. Jaakko Gummerus oli hankkinut säilämiekkailun taitonsa maailmalla ja liittyi innolla mukaan. Myös miekkailunopettaja Kauko Jalkanen Helsingistä oli vakiovieras Tampereella yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Juha Lappalainen liittyi seuraan tuoden mukanaan viisiottelun osaamista. Risto Kanerva liittyi seuraan 1960-luvun loppupuolella. Hän oli saanut miekkailuoppinsa Turussa ja toi mukanaan niitä taitoja, joita tarvittiin niin floretti- kuin kalpapainotteisillakin alkeiskursseilla. Arto Hoffrén muutti Helsingistä Tampereelle 1970-luvulla ja toi mukanaan erinomaisen panoksen florettimiekkailun opetukseen, olihan hänellä meriittinä menestystä SM-tasolla.

Seuran toiminnan kannalta erittäin merkittävä tapahtuma oli bulgarialaisen Hristo Popovin liittyminen seuran riveihin 1989. Hän oli osallistunut niin miekkailussa kuin nykyaikaisessa viisiottelussa MC-tason kilpailuihin. Hän oli myös suorittanut Bulgariassa miekkailunopettajan tutkinnon. Koulutus- ja valmennustoiminta lähti nyt selvästi ammattimaiselle linjalle. Vähän myöhemmin seuraan liittyi Popovin maanmies Ivan Blagoev, jolla myös oli vahva miekkailutausta. Popov ja Blagoev ovat siitä pitäen vastanneet seuran kurssitoiminnasta sekä yksittäisten urheilijoiden valmennuksesta.  Nykyään seurassa on kolme valmentajaa, kun Suvi Lehtonen suoritti valmentajan tutkinnon ja aloitti aktiivisen valmentamisen Tampereella ja Hämeenkyrön tytärseurassa. Samalla myös seuran jäsenmäärä on alkanut tasaisesti kasvaa lähennellen nyt jo kahtasataa. 

Pienen urheiluseuran on tyytyminen niihin tiloihin, jotka kaupungin liikuntavirasto sille antaa. Kuten jo edellä todettiin, niin alkuun harjoittelu tapahtui teatterissa ja juhlasalissa. Varsin pian toiminta siirtyi koulujen liikuntasaleihin. Näissä tiloissa voitiin toki harjoitella edullisesti, mutta metallimattoja ja merkitsijälaitteita ei voitu käyttää ja siten tuntuma jäi vähän vajaaksi. Ratinan Stadionin liikuntasalit tarjosivat runsaasti tilaa, ja näissä tiloissa oli mahdollista järjestää kilpailujakin kolmella alueella. Niistä jouduttiin kuitenkin luopumaan, ja tilalle saatiin samasta rakennuksesta niin sanottu massapukuhuone, joka oli varsin avara mutta auttamattoman matala ja siten säilämiekkailuun täysin soveltumaton. 

1980 kamppailulajit saivat käyttöönsä väljät tilat Eka-marketin hallista. Miekkailusalissa oli väljästi kaksi aluetta ja sen lisäksi melko tilava varastohuone. Vuonna 1990 kaupunki kunnosti kamppailulajeille erinomaisen hienot tilat Finlaysonin tehdaskiinteistöön keskelle kaupunkia. Tähän tilaan olisi mahtunut peräti viisi aluetta. Pian alettiin kuitenkin suunnitella Näsinkallion sisään louhittuun väestösuojaan liikuntatiloja, ja myös miekkailusalin suunnittelu käynnistyi kaupungin ja seuran edustajien yhteistyönä. Syksyllä 1992 päästiin muuttamaan näihin upouusiin tiloihin. Tilat ovat valoisat, hyvin ilmastoidut ja kaikin puolin toimivat. Saliin saatiin mahdutetuksi kolme aluetta ja myöhemmin viisi.

Seuran urheilijoiden kilpailumenestystä voidaan kuvailla sanalla hyvä. 1970- ja 1980-luvuilla menestyi erinomaisesti naisten florettimiekkailussa kolmikko Maarit Varjonen, Tuula Luukkonen ja Marja-Leena Ketola. Miehistä menestyi sekä nykyaikaisessa viisiottelussa että miekkailussa Kalle Nykänen. Myöhempinä vuosina menestystä on tullut veteraanisarjoissa (Ritva-Leena Lehtonen, Ivan Blagoev ja Matti Ikäläinen) ja ennen kaikkea sitä on tuonut naisten kalvassa Suvi Lehtonen, joka on menestynyt hyvin kansainvälisissä kilpailuissa Euroopassa.  Myös seuran juniorit (Liisa Terho, Matias Kallio, Hannes Kolehmainen, Jussi Terho) ovat alkaneet menestyä kansallisissa ja kansainvälisissä  kilpailuissa ilahduttavalla tavalla. Tämä menestys johtuu määrätietoisesta valmennustyöstä ja juniorien suuresta innosta miekkailu-urheilua kohtaan. Nuoremmille miekkailijoille on omassa seurassa esimerkiksi kelpaavia menestyneitä kilpaurheilijoita. Kurssitoiminta on vilkasta ja niin alkeis- kuin jatkokurssitkin täyttyvät innokkaista harrastajista. Toivottavasti pitkäjänteinen koulutus- ja valmennustoiminta pystyy seulomaan massasta lahjakkuudet. 

Tänä syksynä valmistuivat uudet tilat ja Kalpaveljillä on nyt entistä hienompi, kahteen tilaan jaettavissa oleva sali, jossa on joustava urheilulattia ja yhdeksän aluetta. 

Lämpimät onnitellut 65-vuotilaalle SM5L-jäsenseuralle!

 

Lue lisää KAVE:n avajaisleiristä 18.12. >

Kuvat: Hristo Popov ja Ivan Blagoev ovat vastanneet seuran kurssitoiminnasta sekä yksittäisten urheilijoiden valmennuksesta jo parin vuosikymmenen. Seuran nykyinen puheenjohtaja Suvi Lehtonen valmentaa nykyään myös seurassa. Seuran harjoitustilat ovat Näsinkallion väestönsuojassa.

Kalpaveljien puheenjohtajina ovat toimineet Holger Olli 1956-1961, Olavi Jokiranta 1961-1967, Gabriel László 1967-1971, Jaakko Gummerus 1971-1979 Risto Kanerva 1979-2011, Ritva Leena Lehtonen 2011-2020 ja Suvi Lehtonen 2020 -

« Takaisin