Helsingin Nykyaikaiset 5-ottelijat täyttää 70 vuotta 21.1.2021

21.1.2021 Seura on Suomen menestynein 5-otteluseura

Helsingin Nykyaikaiset 5-ottelijat ry (HN5O) viettää 70-vuotissyntymäpäiväänsä tänään 21.1.2021. Seura perustettiin 21.1.1951 ensimmäisenä lajiseurana Suomessa, koska aiemmin vain puolustusvoimien piirissä harjoitettua lajia haluttiin laajentaa myös siviilien saavutettavaksi. Tuolloin pari vuotta aiemmin perustetun 5-otteluliiton puheenjohtaja, kenraaliluutnantti Uolevi Poppius, ryhtyi tuumasta toimeen majuri Olavi Larkaksen kanssa. 

Seuran perustajajäsenet olivat Olavi Larkas, Olavi Rokka, Paavo Miettinen, Wäinö Korhonen, Urpo Salonen, Erkki Marttinen, Berndt Katter ja Armas Laaksonen. Seuran 1. puheenjohtaja toimi Olavi Rokka ja seuran jäseniä ryhdyttiin etsimään ensin uimaseuroista, koska hyvät uimarit ja juoksijat katsottiin sopiviksi 5-ottelukadeteiksi.

Helsingin 5-ottelijat on kautta vuosien ollut maamme johtava 5-otteluseura ja on jalostanut nuorista liikunnan harrastajista lajin kansallisia ja kansainvälisiä huippuja, joista moni on menestynyt myös miekkailussa.

Seuran edustajien saavuttamat 5-ottelun arvokilpailutulokset: 

 • 1949 MM, Tukholma: henkilökohtainen ja joukkue hopea Lauri Vilkko
 • 1950 MM, Bern: henkilökohtainen pronssi ja joukkuehopea Lauri Vilkko
 • 1951 MM, Helsingborg: henkilökohtainen ja joukkue hopea Lauri Vilkko
 • 1952 Olympialaiset, Helsinki/Hämeenlinna: joukkuepronssi Lauri Vilkko, Olavi Mannonen ja Olavi Rokka
 • 1955 MM, Magglingen: henkilökohtainen hopea Olavi Mannonen
 • 1956 Olympialaiset, Melbourne: henkilökohtainen hopea Olavi Mannonen, henkilökohtainen pronssi Wäinö Korhonen, joukkuepronssi Olavi Mannonen, Wäinö Korhonen ja Berndt Katter
 • 1957 MM, Tukholma: joukkuehopea Wäinö Korhonen, Eero Lohi ja Kalevi Pakarinen
 • 1958 MM, Aldershot: henkilökohtainen hopea Kurt Lindeman ja joukkuepronssi Kurt Lindeman, Eero Lohi ja Wäinö Korhonen.
 • 1959 MM, Hershey: joukkuehopea Berndt Katter, Wäinö Korhonen ja Tapio Kare
 • 1965 nuorten MM, Leipzig: joukkuepronssi Wilhelm Haikala, Martti Ketelä ja Seppo Aho
 • 1972 Olympialaiset, Munchen: joukkuepronssi Risto Hurme, Veikko Salminen ja Martti Ketelä 
 • 2003 nuorten EM, Bulgaria: henkilökohtainen kulta Laura Salminen        
 • 2012 Masters MM, Hollanti: henkilökohtainen hopea Heidi Walli
 • 2013 Masters EM, Budapest, henkilökohtainen hopea Heidi Walli

Helsingin Nykyaikaiset 5-ottelijat on edelleen tänään 5-ottelua ylläpitävä ja kehittävä seura. Seurassa harjoittelevat sulassa sovussa niin olympiatason urheilijat, harrastajat kuin aloittelijatkin. Seuran kotipaikkana toimii Töölön Kisahalli, jossa treenataan miekkailua ja ampumajuoksua (laser run). Uintitreenit tehdään Pirkkolassa ja Mäkelänrinteen Uintikeskuksessa, ja ratsastus on Kauniaisten ratsastuskeskuksessa. 

Seuran tämän päivän kärkiurheilija on huippu-urheilijan unelmaansa elävä Laura Salminen, joka tähtää Tokion Olympialaisiin. Viime vuosien menestyjiin kuuluu myös Eevi Bengs, joka voitti 5-ottelun osalajissa laser runissa MM-hopeaa 2015 ja MM-kultaa 2017. Tiitus Ämmälän kanssa Bengs voitti myös MM-joukkuehopeaa vuonna 2017.

Seuran nykyisenä puheenjohtajana toimii Saskia Halminen.

------------------------------------

Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto onnittelee 70-vuotiasta jäsenseuraansa ja toivottaa menestyksekästä jatkoa niin 5-ottelussa kuin miekkailussakin.
 

 

 

Kuva 1: Helsingin Nykyaikaisten 5-ottelijoiden hallitsevat 5-ottelun Suomen Mestarit Tiitus Ämmälä ja Laura Salminen.

Kuva 2: Stockholm GP 2016: Kalle Nuuja, Riina Pitkänen, Julia Hermans, Saskia Halminen. Kuvaaja Kalle Nuuja.

Kuva 3: 5-ottelun SM- ja PM-kisoissa 2017 seuran naisille kolmoisvoitto (vasemmalta Eevi Bengs, Laura Salminen, Saskia Halminen). Kuvassa myös Tanskan Line Baun Grubak sekä HN5O seuran neljäs edustaja Paju Tuuri. Kuvaaja Kalle Nuuja

« Takaisin