ERKKI NURMI IN MEMORIAM (1930-2015)

25.1.2016 Liiton entinen puheenjohtaja on poissa

Miekkailuliiton entinen puheenjohtaja Erkki Nurmi menehtyi 85-vuotiaana sairauden murtamana 27.10.2015. Hän oli syntynyt 17.3.1930.

Erkki Nurmi innostui miekkailuun 1940- ja 50-lukujen vaihteessa. Koulukaverin kanssa ostettiin englanninkielinen floretin oppikirja ja floretit. Harjoitukset tapahtuivat kerrostalon pitkällä yläparvekkeella naapureiden iloksi. Nurmi on kertonut opetelleensa liikeradat ensin teoriassa ja sitten käytännössä, hidastettuna miekkailuna. Toinen teki ensin hyökkäysliikkeen ja toinen keksi siihen puolustusliikkeen. Eniten Nurmea viehätti miekkailussa aluksi juuri se, että aina löytyi tapa torjua toisen hyökkäys. Myöhemmin kilpailuissa tuotti suurinta nautintoa tutkia vastustajan ottelutapaa, löytää sieltä heikko kohta ja iskeä siihen. Kun tämä onnistui, tuntui miekkailulta!

Opiskelujen aloittamisen myötä Helsingissä 1951 Erkki Nurmen varsinainen miekkailuharjoittelu floretilla lähti käyntiin viisiottelijoiden kanssa ranskalainen miekkailunopettajan Roger Blancin johdolla. Ottelijaa Nurmesta ei silti tullut, vaikka ratsastuskin oli hänen vahva lajinsa. Nurmi siirtyi Ylioppilasmiekkailijoihin, ja miekkailuun kiinnyttyään hän ryhtyi myös ohjaamaan aloittelevia miekkailijoita sekä Ylioppilasmiekkailijoissa että Polyteknikkojen Urheiluseurassa. Muistorikas tapahtuma hänen omalla miekkailu-urallaan oli osallistuminen säilämiekkailijana 1957 Moskovan kansainvälisiin kilpailuihin, joihin Suomi lähetti täydet joukkueet kaikkiin aselajeihin.

Erkki Nurmi toimi Ylioppilasmiekkailijoiden puheenjohtajana 1950-luvun lopulla. Hän avioitui tuon ajan parhaisiin naismiekkailijoihimme lukeutuneen Hilkka Mannerin kanssa. Erkin valmistuttua Nurmet muuttivat Ouluun, jossa he käynnistivät uudelleen pysähdyksissä olleen Merikosken Miekkailijoiden toiminnan. Seuran toiminta kuitenkin kuihtui jälleen Nurmien muutettua paikkakunnalta Hämeenlinnaan 1963.

Nurmet osallistuivat nyt Hämeenlinnan Seudun Miekkailijoiden toimintaan, ja Erkki toimi seuran puheenjohtajana 1960-luvun loppuun. Tällöin hänet valittiin myös ensi kerran Miekkailuliiton hallitukseen. Vuonna 1970 oli vuorossa paikkakunnan vaihto Porvooseen ja 1972 paluu Helsinkiin Ylioppilasmiekkailijoiden riveihin.

Suomen Miekkailuliiton puheenjohtajaksi Erkki Nurmi valittiin vuosiksi 1976-83. Suomen miekkailussa 1950-luku oli ollut vilkasta aikaa. Sitten seurasi notkahdus. Ongelmat 1960- ja 70-luvuilla olivat olleet lähinnä taloudellisia. Nurmen puheenjohtajakaudella toiminta vilkastui. Liitossa tehtiin perusteellisia pitkän ja keskipitkän tähtäimen suunnitelmia. Ilmapiiri oli innostava.

Tällöin käynnistyivät ikäkausikilpailut nuorille. Nurmi sai miekkailun liitetyksi mukaan niihin lajeihin, joiden nuoria urheilijoita Kansallis-Osakepankki sponsoroi. Hän oli myös voimakas nykyaikaisen valmennuksen puolestapuhuja. Moskovan 1980 olympialaisiin valmistauduttiin kahden vuoden tehovalmennuksella. Suomalaiset miekkailijat kiersivät kilpailemassa maailmalla huomattavasti aikaisempaa enemmän. Tuloksena oli miesten kalpajoukkueen pääsy kisoihin.

Erkin siirryttyä eläkkeelle 1992 Nurmet palasivat Hämeenlinnaan ja olivat jälleen mukana tukemassa Hämeenlinnan Seudun Miekkailijoiden toimintaa. Erkki Nurmi keräsi Suomen miekkailusta varsin runsaasti historiatietoutta, jota on hyödynnetty Miekkailu Suomessa -kirjan tekemisessä.

Suomen Miekkailuliiton 75-vuotisjuhlassa vuonna 2006 Erkki Nurmi palkittiin liiton ansiomitalilla.

 -------------------
Ilkka Seppänen
Kirjoitus on julkaistu Miekkailu Suomessa –kirjassa

Erkki Nurmen muistoa kunnioittaen,
Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto ry

« Takaisin