Eero Lohi in memoriam (1927 - 2023)

31.7.2023 Suomen Nykyaikaisen 5-ottelun Grand Old Man Eero Lohi nukkui pois 10.7.2023 voimien ehdyttyä lähes 96 vuoden iässä. Hän oli syntynyt 14.8.1927 Ranualla.

Eero Lohi vietti nuoruutensa Rovaniemellä. Koulunkäynnin oheen kuuluivat lukeminen, urheilu, metsätyöt ja sotilaspoikatoiminta. Eero kilpaili nuorten sarjoissa niin murtomaahiihdossa kuin yhdistetyssä edustaen legendaarista Ounasvaaran Hiihtoseuraa. Ylioppilaaksi hän kirjoitti 1946.

Eero Lohi suoritti varusmiespalveluksensa jälkeen Kadettikoulun ja toimi vuosikurssinsa (1950) kadettivääpelinä eli kaikkien muiden kadettien esimiehenä. Hän palveli aluksi Rajavartiolaitoksessa sekä sen jälkeen Puolustusvoimissa, ensin Kadettikoulussa Helsingissä ja Rannikkojääkäripataljoonassa Upinniemessä. Sotakorkeakoulun suoritettuaan hän toimi esikuntatehtävissä Joensuussa, Kuopiossa, Porin Prikaatissa sekä viimeksi Turussa. Eläkkeelle hän jäi everstiluutnanttina 1982.

Upseerin uran rinnalla Eero Lohi oli menestynyt urheilija ja aktiivinen järjestötoimija. Eeron leipälaji oli nykyaikainen 5-ottelu, johon hän tutustui Kadettikoulussa opiskellessaan. 5-ottelu koostui maastoesteratsastuksesta, kalpamiekkailusta, pistooliammunnasta, vapaauinnista ja maastojuoksusta. Arvokilpailuissa kunakin päivänä suoritettiin yksi laji. Tänä päivänä kilpailut suoritetaan lyhennettyinä yhden päivän aikana.

Nykyaikainen 5-ottelu oli 1950-luvulla Suomen menestyksekkäimpiä olympialajeja. Lajin Suomen mestaruuden Eero voitti 1958 ja palkintosijoille hän ylsi lähes vuosittain 1953–1962.  Rooman olympialaisissa 1960 Eero Lohi oli henkilökohtaisessa kilpailussa 16. ja joukkuekilpailussa Suomi oli 4. Hän edusti Suomea nykyaikaisen 5-ottelun maailmanmestaruuskilpailuissa useana vuonna saavuttaen parhaimmillaan joukkuekilpailussa hopeaa 1957 ja pronssia 1958.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eero Lohi kuului kalpamiekkailijana Suomen eliittiin ja voitti miekkailun joukkuekilpailussa SM-kultaa 1959 sekä hopeaa 1958 ja 1960.  Hänen seuransa oli Helsingin Nykyaikaiset 5-ottelijat.

Aktiiviuransa päätettyään Eero Lohi siirtyi 5-ottelumaajoukkueen valmentajaksi. Pitkän uransa huippuhetki osui Münchenin olympialaisiin 1972, kun hänen valmentamansa Suomen joukkue otti nykyaikaisessa 5-ottelussa toistaiseksi viimeisen olympiamitalin eli pronssia. Joukkueeseen kuuluivat Risto Hurme, Martti Ketelä ja Veikko Salminen.

Eero oli innokkaasti mukana 1970-luvulla kehittämässä valmennustietoutta, kun Suomen Olympiakomitean päävalmentaja Kalevi Tuomisen johdolla maahan luotiin ammattimainen ja tieteelliseen tutkimustyöhön pohjautuva valmentaja- ja valmennusjärjestelmä.

Eero Lohi toimi aktiivisesti luottamustehtävissä 1950-luvulta lähtien seurassaan ja 5-ottelun liitossa. Hän toimi pitkään 1980–90-luvuilla kansainvälisen 5-otteluliiton UIPMB:n eri luottamustehtävissä, mm. sen teknisessä valiokunnassa sekä kansainvälisenä erotuomarina ja arvokilpailujen valvojana.

Eeroa arvostettiin asiantuntijana ja ehtymättömänä seuramiehenä niin Suomen 5-otteluperheessä kuin lajin maailman huippujen keskuudessa. Hän kannusti isällisesti sekä omia poikiaan että muitakin 5-ottelijoita ja oli aina valmis opastamaan nuoria vaikean ja monipuolisen lajin saloihin.

Viimeiset vuotensa Eero sai viettää rauhallisemmissa merkeissä rakkaan puolisonsa kanssa ja lastenlapsiensa kehittymistä seuraten sekä maailmanmenoa aktiivisesti kommentoiden.

Jarmo Lohi

Pekka Santanen

 

Kirjoittajat ovat Eero Lohen poika sekä entinen maajoukkueottelija

« Takaisin