Berndt Katter In Memoriam

5.8.2014 Olympia- ja MM-mitalisti Berndt Katter (1932-2014) on poissa


Yksi kultaisen sukupolven nykyaikaisista viisiottelijoistamme Berndt Katter menehtyi aivoinfarktin tuomiin komplikaatioihin 20.7.2014. Hän oli syntynyt 15.10.1932 Helsingissä. Katterin merkittävimmät saavutukset ovat Melbournen olympiakisojen joukkuepronssi 1956 sekä Hersheyn (USA) MM-kisojen joukkuekilpailun hopea v. 1959.

Katter kiinnostui nykyaikaisesta 5-ottelusta ja hänelle uusista lajeista ratsastuksesta ja miekkailusta 1950-luvun alussa, jolloin hänen päälajeinaan olivat uinti ja vesipallo. Lahjakkaana ja määrätietoisena urheilijana hän syttyi ajatuksesta edustaa Suomea Melbournen Olympiakisoissa, missä Suomella olikin ensi kertaa pelkästään siviiliottelijoista muodostettu joukkue, Berndt Katter, Wäinö Korhonen ja Olavi Mannonen. Tiukassa kilpailussa Suomi saavutti joukkuekilpailussa pronssitilan edellään vain viisiottelun supervallat Neuvostoliitto ja USA. Henkilökohtaisessa kilpailussa Berndt Katter oli 16. Vuodesta 1959 muodostui Katterille menestyksellinen, sillä hän sijoittui 5-ottelun MM-kilpailuissa USA:n Hersheyssä henkilökohtaisessa kilpailussa viidenneksi, ja joukkuekilpailussa joukkueemme Katter, Tapio Kare ja Wäinö Korhonen otteli hopealle. Vuoden 1960 olympiakisoissa Roomassa Katter sijoittui henkilökohtaisessa kilpailussa sijalle 11 ja Suomi joukkuekisassa neljänneksi. Rooman olympialaisissa hän edusti Suomea myös kalvan joukkuekilpailussa. Urheilutoimittajat nimesivät Berndt Katterin vuoden parhaaksi 5-ottelijaksi vuonna 1959.

Itseään Katter piti laiskana harjoittelijana, mutta lajivalinta lienee mennyt nappiin, koska hän oli todellinen monilahjakkuus. Nykyaikaisen viisiottelun lisäksi hän menestyi uinnissa, vesipallossa ja sittemmin myös kalpamiekkailussa, joissa kaikissa hän saavutti Suomen mestaruuksia. Urheilu-uran jälkeen Katter omistautui työ- ja järjestöelämälle. Hän on yksi Helsingin Nykyaikaisten 5-ottelijoiden perustajajäsenistä ja hän toimi seuran puheenjohtajana ja hallituksessa eri tehtävissä 1950-luvulta aina 1970-luvulle asti. Katterin työelämä alkoi SOK:n pääkonttorissa 1953. Tavaratalo Stockmannin urheilu- ja taloustavaraosaston kautta hän siirtyi Turun Lampun toimitusjohtajaksi 1966. E Ahlströmin ostettua Turun Lampun Katter siirtyi 1969 yhtiön palveluksessa taas Helsinkiin, kunnes palasi 1978 jälleen Turkuun. OPA Oy:n ja Humppilan Lasin kautta hän päätyi suomalaista tekstiilikäsityötä valmistavan ja myyvän Sylvi Salonen Oy:n vientitehtäviin 1992. Eläkkeelle Katter jäi 1997. Berndt Katter toimi vuodesta 1963 alkaen Odd Fellows -järjestössä ja vuodesta 1967 alkaen Vapaamuurareissa.

Vuonna 1977 Berndt Katter luovutti Suomen Miekkailuliitolle puualustaan kiinnitetyn Wilkinson miekan ikuisesti kiertäväksi kiertopalkinnoksi, joka jaettaisiin aina liiton kevätkokouksessa edellisen vuoden miekkailun merkittävän maineteon tunnutuksena. Vuosien saatossa Katterin Miekan on myönnetty miekkailun hyväksi tehdystä työstä, seuratoiminnasta, yksittäisten miekkailijoiden tai joukkueiden menestyksestä jne. Lisätietoja >

Itse muistan Berndt Katterin poikkeuksellisen valoisana, avuliaana ja kansainvälisenä persoonana, jonka verkottumiskyky näkyi hänen toimissaan nykyaikaisen viisiottelun luottamus- ja johtotehtävissä. Tässä häntä auttoivat erittäin monipuolinen kielitaito ja suhteet, joita hän oli luonut maailmalla vuosikymmenien aikana, sekä lämmin luontainen karisma.

Pekka Santanen

-------------------------------------

Berndt Katterin muistoa kunnioittaen,

Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto ry

« Takaisin