Aatto Valkokivi In Memoriam

29.9.2020 Savonlinnan Uimaseuran ja seuran nykyaikaisten 5-ottelijoiden valmennustoiminnasta vastannut Aatto Valkokivi on poissa. Hän johti 1980-luvulla myös liiton olympia- ja maajoukkueiden uintivalmennusta ja veti aktiiviaikanaan mm. kaikki liiton uintileirit, joissa myös paneuduttiin voimanhankintaan ja henkiseen valmennukseen. Nykyaikaisen 5-otteluliiton hallituksessa Valkokivi vaikutti vuosina 1979-1991, joista osan varapuheenjohtajana.

Aatto ”Ati” Valkokivi syntyi 5.11.1931 Savonlinnan Säämingin Nojanmaanlahdessa kuusihenkisen sisarusparven kuopuksena. Aatto sai jo lapsena kipinän urheiluun ja oli nuoruusiässään perustamassa urheiluseura Nojanmaan Nopsaa, ja myöhemmin myös perustajajäsenenä Savonlinnan Voimailijoissa. Savonlinnan Uimaseuran pitkäaikaisen puheenjohtajajuuden lisäksi hän toimi SVUL:n Suur-Savon piirin puheenjohtajana, mistä tie vei  myös SVUL:n valtakunnalliselle tasolle. Nykyaikaisen 5-otteluliiton hallituksessa Valkokivi vaikutti vuosina 1979-1991, joista osan varapuheenjohtajana.

Siviilielämämässään Aatto eli Astansa kanssa kunnioitettavat 64 vuotta avioliitossa, josta syntyi kolme lasta. Työuraa leimasivat monipuoliset myynin johtotehtävät ja yrittäjyys.

Huippu-urheilijoita muistellessa on helppo listata uran isoja saavutuksia, mitaleita ja mestaruuksia. Valmentajien kohdalla ensimmäisenä mieleen tulee heidän tapansa toimia  joskus vaikeissakin toimintaympäristöissä, valmennusfilosofia ja persoona. Valkokivi tuli liiton maajoukkueen valmennusvastuuseen ja ryhmään, jossa jokaisella urheilijalla ja heidän taustavoimillaan oli omat vahvat näkemyksensä siitä, miten valmennusta tulee hoitaa. Leireillä tästä ei näkynyt jälkeäkään, harjoittelun intensiteetti ja Atin johtajuus veivät mennessään. Hän oli valmentajana velho ja piiskuri, mutta konsepti oli loppujen lopuksi yksinkertainen: jokaisella harjoituksella oli selkeä teema, joko peruskestävyys, maksimaalinen hapenottokyky, maitohapon sieto tai nopeus. Jotain niistä kehitettiin, muita sillä kertaa ei. Anekdoottinna mainittakoon, että hän ei koskaan paljastanut uitavaa harjoitusohjelmaa etukäteen, kuten nykyään on tapana, vaan halusi johtaa harjoituksen alusta loppuun omalla auktoriteetillään - ja usein myös yllättää. Kaikissa harjoituksissa oli lisäksi palauttavia ja tekniikkaosuuksia, joiden höynäyttämänä uimme huomaamattamme puoletkin pidempiä harjoituksia kuin yleensä. Atin oma urheilutausta voimalajeissa auttoi myös näkemään voimanhankinnan merkityksen mm. vammojen ehkäisyssä. Yhdessä Eero Lohen kanssa Ati toi meille eläväksi henkisenkin valmennuksen menetelmät ja hyödyt.

Ati oli suuri persoona, ns. vanhan liiton miehiä, jossa savolainen lupsakkuus peitti alleen kunnianhimoiset valmennukselliset tavoitteet. Valmennus oli ohjelmallista ja systemaattista, ja se tähtäsi huipulle. Hän oli intensiivisesti läsnä aina kun harjoiteltiin ja valmennus-tietouttaan hän jakoi kaikille pihistelemättä.

Aatto Valkokiveä jäi kaipaamaan lapset, lastenlapset ja sukulaiset sekä lukuisat ystävät ympäri Suomen.

Pekka Santanen
Jouni Valkokivi
Kari Kosunen

------------------------------------------------------------------------------------------------

Aatto Valkokiven muistoa kunnioittaen,
Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto ry

« Takaisin