Saimaan Säilät on julkaissut kirjan 60 vuotta kestäneestä toiminnastaan

22.11.2016 Aiheena on huomiota ansaitseva pieni osuus Suomen miekkailuhistoriasta

Lappeenrantalaisten mielenkiinto miekkailuun heräsi varuskunnassa harrastetun nykyaikaisen viisiottelun puitteista. Kun Saimaan Säilät aloitti toimintansa 1955, uusi laji houkutteli mukaan lähinnä koululaisia. Miekkailun opetuksen ja ohjauksen järjestäminen olivat aluksi suurimpia haasteita. Kilpailuja pidettiin seuratasolla, mutta myös piirikunnallisesti niin kauan kuin naapuriseura Rajan Kalpa toimi Imatralla. 1960-luvun puolivälissä Saimaan Säilien toiminta hiipui ohjaajien kaikottua Lappeenrannasta opiskelemaan ja töihin muille paikkakunnille.

1970-luvun alussa harrastus virisi jälleen. Vuosien saatossa seura kasvatti aloittelijoista kymmeniä kansallisen tason miekkailijoita, jotka saavuttivat kosolti SM-mitaleita. Useat pääsivät kansainvälisiin edustustehtäviinkin. Tähän auttoivat lukuisat tasokkaiden valmentajien vierailut sekä vilkas kilpailutoiminta Lappeenrannassa.

Asinsaaren leirit, joille valtaosa kotimaan miekkailuseuroista on lähettänyt nuoriaan vuosikymmenten ajan, ovat olleet Saimaan Säilien ehkä huomattavin panos Suomen miekkailuun. Vuonna 2016 luonnon helmassa järjestettiin leiriviikko jo 46. kerran.

Seura on solminut yhteyksiä maan itä- ja etelärajojen taakse oleviin miekkailuseuroihin. Neuvostoliiton aikana kosketukset Viroon oli hoidettava Moskovan kautta. Kirjaan on poimittu joitakin tuonkin ajan yhteensattumia ja tilanteita. Pitkälti Saimaan Säilien Viipurin ja Pietarin yhteyksien seurauksena venäläiset miekkailijat kilpailevat nykyisin aktiivisesti kaikkialla Suomessa.

Saimaan Säilien teos tuo piristävän lisän miekkailua käsittelevään kirjallisuuteemme. 110-sivuinen kirja on runsaasti kuvitettu.

Sitä voi tilata Marko Saikolta sähköpostitse (saikko74@gmail.com) hintaan 10 eur/kpl + mahdolliset postituskulut.

« Takaisin