Turussa miekkaillaan viikonloppuna maailmancupin pisteistä

16.3.2017

Turussa miekkaillaan tulevana viikonloppuna maailmancupin pisteistä, kun Kupittaa urheiluhallissa mitellään FIE:n sateliittikisana perinteikäs Kupittaa Tournament nyt jo 37. kerran. Kyseessä on Suomen kansainvälisesti merkittävin ja kovatasoisin miekkailukilpailu.

Mukana kisaamassa on yli 200 miekkailijaa. Lauantaina miekkaillaan miesten kalpa ja sunnuntaina naisten kalpa sekä säiläkilpailut. Kupittaa Tournamentin järjestää Turun Miekkailijat yhdessä Suomen miekkailu- ja 5-otteluliiton kanssa.

Miesten kalpaan on ilmoittautunut 27 suomalaista kärkiniminään Niko Vuorinen (ranking 47), Kasper Roslander (172) ja Alexander Lahtinen (224). Lähes sadasta ilmoittautuneesta Vuorista korkeammalla rankingissa on vain Tanskan Frederik von der Osten (32).

Ensimmäisenä suomalaismiehenä maailmancupin ykköstasolla mitaleille kuukausi sitten Vancouverissa otellut Niko Vuorinen pitää Turun kilpailua tärkeänä etenkin nuorille suomalaisille.
- Kotikisojen edun näen erityisesti nuoremman polven tasonmittausmahdollisuutena. Itsekin taisin saada juurikin täältä ensimmäisen kansainvälisen mitalini juniorina, Vuorinen muistelee.
- Laajemmasta näkökulmasta katsottuna Kupittaan tapaisilla kotikisoilla on Suomen miekkailulle sytyttävä vaikutus, sillä tunnelma on aina ollut katossa, kun suomalaisia on selvinnyt semifinaaleihin ja finaaliin. Uskon sen luovan uskoa myös yksittäisten miekkailijoiden tekemiseen kilpasaralla.

Vuorinen valmistautuu kovaa vauhtia maaliskuun pääkisaansa eli Budapestin maailmancupiin. Ykkösmiekkailijamme saapui juuri keskiviikkona Unkarista leiriltä.
- Viisipäiväinen leiri oli tavanomaisen rankka, ja sain rääkättyä etujalan pohkeeni ja nilkkani lukkoon. Nyt intensiivisen lihashuollon myötä yritän saada sen avattua ennen Kupittaata. Kisa palvelee omassa tapauksessani hyvin paikkana hioa leirikarstat pois kropasta, Vuorinen toteaa.

Sunnuntaina naisten kalpaa ja säilät

Naisten kalvassa suomalaisia on mukaan ilmoittautunut 16, joista rankingissa korkeimmalla ovat Suvi Lehtonen (267) ja 2015 pronssia Kupittaalla otellut Anna Salminen (302). Kilpailiun ennakkosuosikkeja ovat virolaiset Erika Kirpu (22), Kristina Kuusk (38) ja Nelli Paju (71) sekä Venezuelan Maria Martinez (37). Kaikkiaan mukana on noin 50 naista.

Miesten säilässä Suomelta on mukana 32:en ilmoittautuneen joukossa nelikko Jarmo Kuusela, Lasse Lehtonen, Olli Mahlamäki ja Kimmo Pentikäinen. Rankingykkönen on Venezuelan Jose Quintero (41).

Naisten säilän 14:n osallistujan joukossa ainoa suomalainen on Emmi Rydenfelt.

Miesten kalpa käynnistyy lauantaina kello 9.30 ja mitaliottelut käydään neljän parhaan kesken kello 18. Sunnuntain kilpailut käynnistyvät kello 9, paitsi naisten säilä kello 13.30.

Kilpailujen tulosseuranta http://tulospalvelu.fencing-pentathlon.fi/kupittaa17/

-----
Toni Flink / Olympiakomitean uutishuone

« Takaisin