Topias Tauriainen miekkaili historiallisesti finaalipäivään Saksassa

12.5.2022 Topias Tauriainen miekkaili torstaina Saksan Heidenheimissa ensimmäistä kertaa itsensä kalvan maailmancupissa 64:n parhaan joukkoon ja finaalipäivään.

23-vuotias Espoon Miekkailijoita edustava Tauriainen on rankattu FIE:n toimesta sijalle 261. Heidenheimin kisa on Tauriaiselle vasta kauden toinen maailmancupissa Budapestin (113.) lisäksi.

Tauriainen saa 64-kierroksella vastaansa yhdysvaltalaisen Cutis McDowaldin kello 10.55 Suomen aikaa. Tokion olympialaisissa mukana ollut McDowald on maailmanrankigissa sijalla 31.

Tauriainen voitti alkuerässään neljä ottelua kuudesta ollen lohkonsa kakkonen (+12). Pudotusotteluissa suomalainen voitti 15-10 ensin Puolan Karol Kostkan ja perään Ukrainan Vitaly Svystiln samoin numeroin.

- Olen tyytyväinen että pääsin loppukisaan ensimmäistä kertaa. Päivän miekkailu oli tasaisen hyvää. Odotan innolla huomista päivää, iloitsi Topias Tauriainen. 

Niko Vuorisen kohtaloksi puolestaan muodostui toisen polven tsekkiläinen olympiakävijä Jakub Jurka, joka voitti Vuorisen 15-8. Tätä ennen Vuorinen pudotti jatkosta Hong Kongin Hou Sun Fongin niukasti 15-14. Vuorinen voitti alkueränsä ja siinä neljä ottelua viidestä kärsien tappion vain Italian Gianpaolo Buzzacchinolle. Vuorinen päättyi +14 lukemaan eräotteluissaan.

- Aloitetaan positiivisesta: tänään oli Suomen joukkueella yhden piston päivä erissä: Juliuksen ja Gunnarin jatkopaikka eristä oli vain yhdestä pisteestä kiinni. Minun, Jaakon ja Topiaksen suora loppukilpailupaikka oli yhtä lailla yhdestä pisteestä kiinni. Topias myös hoiti paikan pudotusotteluiden kautta, mikä on erinomainen juttu. Minun ja Jaakon oli jääminen viimeiselle kierrokselle tänään, summasi Niko Vuorinen.

- Omista otteluistani sanon sen verran, että Fongin kanssa väännettiin viimeiseen  asti ja matsi oli hyvä, tasainen. Jurka taas oli tyylillisesti myrkkyä - mitään jakoa ei minulla ollut. Siltä osin harmittaa, mutta toisaalta Suomen joukkue osoitti minusta kokonaisuutena potentiaalia, josta voi iloita. Tsemppiä Topiakselle huomisiin otteluihin, toivotti Vuorinen.

Jaakko Paavolainen voitti erissä viisi otteluaan kuudesta ollen erän ykkönen (+10). Ensimmäisessä pudotuspelissä Paavolainen piti pintansa ukrainalaista Yuriy Taranenkoa vastaan voittaen 14-13. Lauantain jatkopaikasta otellessa Slovakian Lukas Johanides oli kuitenkin Paavolaista parempi 15-11.

- Vähän karvas tappio alkuerässä Fongille maksoi suoran pääsyn 64-kaavioon. Vaikka olin kuitenkin erän ykkönen niin sillä tiedolla ei vaan ole yhtään arvoa, jos muissa erissä on miekkailtu paremmin. 128-cupissa oli tiukka ottelu ukrainalaista vastaan, vaikka alkuun näytti haastavalta, niin lopulta sain jatkoajalla käännettyä edukseni. Valitettavasti seuraavassa ottelussa slovakialainen suorakahva ei vaan sopinut omaan miekkailuun ja tuli turpaan. Tbilisissä sitten uusiksi, totesi Jaakko Paavolainen.

Julius Jutilan ja Gunnar Gräsbeckin tiet katkesivat puolestaan alkueriin. Gräsbeckille tuli yksi voitto kuudesta ottelusta (-5). Gräsbeck pääsi mittaamaan osaamistamaan mm. kahta maailmanmestaria vastaa: Tibor Andrasfia (unkarilainen voitti niukasti 3-2) sekä Michele Niggeleriä (1-5) sveitsiläiselle. Julius Jutila voitti alkuerässään yhden ottelun viidestä (-11).

Suomalaisten loppusijoitukset:
65) Jaakko Paavolainen
74) Niko Vuorinen
216) Julius Jutila
223) Gunnar Gräsbeck

Miesten henkilökohtaisessa kilpailussa oli mukana 261 miekkailijaa ja lauantain joukkuekisassakin peräti 35 maata. Suomen maailmanranking (58) on joukon toiseksi huonoin eli Suomi aloittaa jo 64-kierrokselta tarviten kaksi voittoa päästäkseen 16-kaavioon ottelemaan ns. pitkän kaavan mukaan sijoituksista.

-----
Toni Flink

Lue lisää kilpailusta >

« Takaisin