Nykyaikainen 5-ottelu ja hevosten sekä urheilijoiden hyvinvointi

7.8.2021 Tokion olympialaisten naisten nykyaikaisen 5-ottelukilpailun jälkeen on herännyt paljon keskustelua hevosten hyvinvoinnista lajissa. Suomi valmistelee sääntömuutosesitystä kansainvälisen 5-otteluliiton syksyn kongressiin.

Suomalaisessa 5-ottelussa on sitouduttu noudattamaan kansainvälisen lajiliiton UIPM:n sääntöjä, jotka yksiselitteisesti kieltävät hevosten huonon kohtelun ja liiallisen raipan tai kannusten käytön. Ratsastusosuuteen osallistumiseen tarvitaan erillinen ratsastuslupa, jonka myöntäminen on kansallisten lajiliittojen vastuulla. Suomessa tämän luvan saamiseksi tarvitaan joko kilpailutuloksia, tai niiden puuttuessa ratsastuksenopettajan suositus siitä, että ratsastustaidot ovat riittävällä tasolla. Kotimaisissa kilpailuissa ei missään olosuhteissa sallita hevosten huonoa kohtelua, ja tuomaristo estää kilpailijoiden starttaamisen tai keskeyttää radan, mikäli ilmenee että ratsastustaidot ovat puutteelliset. Suomessa urheilijoiden ratsastustaidot ovat pääsääntöisesti hyvällä tasolla, eikä kansallisissa kilpailuissa ole jouduttu puuttumaan hevosten huonoon kohteluun. 

Kansainväliseen tuomaritoimintaan tarvitaan selvästi vielä selkeämpiä yhtenäisiä linjoja, jotta mitään sääntöjenvastaista toimintaa ei katsottaisi läpi sormien millään tasolla, niin kuin Tokiossa valitettavasti tapahtui. Sääntömuutoksia lajiin tehdään kongressissa, joka järjestetään joka toinen vuosi. Kaikilla jäsenmailla on oikeus tehdä sääntömuutosesityksiä, ja kongressi äänestää joko niiden puolesta tai vastaan. Seuraava kongressi järjestetään marraskuussa, ja Suomi tulee ajamaan sääntöihin muutoksia jotka parantavat hevosten hyvinvointia. 

Nykyiset säännöt esimerkiksi sallivat suorituksen jatkamisen ensimmäisen satulasta suistumisen tai kumoonratsastuksen jälkeen. Erityisen ongelmallinen sääntö on siksi, että suoritusaikaa ei pysäytetä tällaisessa tilanteessa, joten maksimiajan ylittymisen pelossa kilpailijoilla on kiire jatkaa suoritustaan. Sääntö ei mahdollista hevosen tai ratsastajan terveyden tarkistamista ennen suorituksen jatkamista, mitä pidämme Suomessa erittäin ongelmallisena ja ajamme tähän muutosta. Muissa hevosurheilulajeissa suoritusta ei voi jatkaa satulasta suistumisen tai kumoonratsastuksen jälkeen, ja sekä hevosen että ratsastajan hyvinvoinnin vuoksi sen tulisi olla näin myös 5-ottelussa. Nykytilanteessa kilpailun tuomariston tulisi uskaltaa keskeyttää suoritus, mikäli herää pienikin epäilys jommankumman osapuolen hyvinvoinnista, ja urheilijan tulee voida luottaa siihen että näin myös tapahtuu. Kansainvälisissä kilpailuissa on paikalla myös eläinlääkäri. 

Lisätietoja: 
Riina Pitkänen, SM5L varapuheenjohtaja, riina.pitkanen@fencing-pentathlon.fi 040 828 8168
Joonas Lyytinen, SM5L puheenjohtaja, joonas.lyytinen@fencing-pentathlon.fi 045 639 9700

« Takaisin