Niko Vuorinen kolmannen kerran kymppisakkiin EM-miekkailussa

18.6.2019 Niko Vuorinen sijoittui tiistaina yhdeksänneksi kalpamiekkailun EM-kisoissa Saksan Düsseldorfissa huikeiden vaiheiden jälkeen. Vuoriselle sijoitus kymmenen parhaan joukossa on jo kolmas hänen EM-urallaan. Viime vuoden EM-kisoissa Helsingin Miekkailijoita edustava viikko sitten 30 täyttänyt Vuorinen oli kuudes ja 2014 kymmenes.

- Mikä on sellainen otus, joka antaa vastustajille tarpeetonta etumatkaa ja punnertaa täpäriä voittoja viime hetkellä? Meikäläinen. Huomautettakoon tosin, että alkueristä otin puhtaalla pöytäkirjalla ykköspaikan pudotusotteluihin, Vuorinen paketoi päiväänsä.

- Näinpä käteen jäi siis 9. sija. Ei sinänsä kehno suoritus olla Euroopan top kympissä, mutta kyllähän se kaivelee.

Vuorisen päivä oli kaikkiaan huima. Alkuerissä suomalainen oli koko kilpailun paras voitettuaan kaikki kuusi ottelua indeksillä +16. Vuorinen teki otteluissaan 29 pistoa ja häneen osuttiin vain 13 kertaa.

Näin Vuorinen pääsi suoraan 64-kaavioon, jossa kukisti yhdellä pistolla 12-11 Venäjän Nikita Glazkovin, joka juuri toukokuussa oli Pariisin maailmancupissa finaalissa.

- Ensimmäinen vastukseni ei ollut helpoimmasta päästä. Keskinäisestä matsista oli vuosia aikaa, joten en oikein kyennyt laatimaan mitään merkityksellistä taktiikkaa. Päätin lähinnä pitää etäisyyttä ja pistellä väliin, mikä toimikin ensimmäisen erän - johdin peräti 5-0. Sen sijaan toisessa erässä melkoisen amatöörivirheen seurauksena en ymmärtänyt hienoista etäisyydenpidennystä vastustajani toimissa, ja kerta toisensa jälkeen astuin ansaan. Johto kului pois ja jatkoajallehan siinä mentiin. Jatkoajalla tein melko simppelin päätöksen: jätä käsi ylös. Tämä sitten toimikin ja voitin täpärästi 12-11.

Seuraavalla kierroksella Vuorisen paremmuuden joutui myöntämään viimeisellä pistolla (15-14) Saksan Stephan Rein. Vuorinen joutui venymään peräti kolmeen viimeiseen pistoon voiton viedäkseen.

- Rein oli suorastaan liekeissä. Olin hätää kärsimässä ensimmäisen erän ajan. Käsi- ja yms. pistoja sateli ja jäinkin 3-7 tappiolle. Nousu oli melkoinen työmaa, enkä oikein tahtonut päästä kuvioon kiinni. Jatkopaikka oli hiuskarvan varassa, kun Rein johti jo 12-14. Sisulla mentiin ja punnersin siitä suuren paikalliskannattajien joukon suruksi täpärän voiton.

Paikasta puolivälieriin oteltaessa viimeinen pisto kääntyi sitten Vuorista vastaan. Itävallan 21-vuotias Josef Mahringer eteni jatkoon 15-14, hävitäkseen EM-mitalin myöhemmin Italian Enrico Garozzolle (11-15). Itävaltalainen oli lokakuussa Turun sateliittikisan kolmonen Vuorisen oltua tuolloin hopealla.

- Itävaltalainen oli ilmiliekeissä, ja vaikka onnistuinkin tasoittamaan lopulta tilanteeseen 14-14, oli Mahringer ratkaisussaan rohkeampi ja aloitti melko epäkonventionaalisesti suoralla alkessyöksyllä heti aloituskäskyn jälkeen. 

Topias Tauriainen selvitti hyvien alkuerien jälkeen itsensä suoraan 64-kaavioon, jossa mitaleille lopulta otellut Tshekin Jiri Beran oli parempi 15-12.

Jaakko Paavolainen oli alkuerien 71:s kukistaen 128-kaaviossa azerbaidjanin Ruslan Hasanovin 15-10. Toisella kierroksella Paavolaisen tie nousi jatkon suhteen pystyyn, kun ukrainan Igor Reizlin oli parempi 15-5.

Tatu Nuotio ei päässyt eristä jatko-otteluihin voitettuaan niissä kaksi ottelua kuudesta. Nuotion indeksi oli -6, kun viimeinen kaaviopaikka meni -4:llä.

Suomalaisten loppusijoitukset
9. Niko Vuorinen
43. Topias Tauriainen
64. Jaakko Paavolainen
77. Tatu Nuotio

Mukana oli 97 miekkailijaa

Naisten floretissa Ruusa Degerman sijoittui 52:nneksi ja Irene Enright 55:ksi. Degerman voitti yhden kuudesta alkueräottelustaan, Enright hävisi puolestaan kaikki kuusi otteluaan. Mukana oli 58 miekkailijaa.  

Suomalaisten osalta EM-kisat jatkuvat keskiviikkona naisten kalvan hekilökohtaisella kilpailulla. Suomen edustajina ovat Michaela Kock, Suvi Lehtonen, Anna Salminen ja Anna Vuorinen.

KE 19.6. kalpa, naiset
PE 21.6. kalpa, miehet joukkue
LA 22.6. kalpa, naiset joukkue

-----
Toni Flink

Photo Bizzi Team

Lue lisää kisasta >

 

« Takaisin