Suomen miekkailulle historiallinen kansainvälinen nimitys; Lena Tallroth-Kock toimi Düsseldorfin EM-kilpailujen johtajana

27.6.2019 Euroopan Miekkailuliiton EFC:n hallitus esitti syksyllä 2018 Lena Tallroth-Kockia Düsseldorfin 2019 EM-kilpailun johtoon (President of Directoire Technique). Koska kyseessä oli FIE-kilpailu ja Tokion Olympiakarsintaan kuuluva kilpailu tarvittiin nimitykselle myös FIE:n hyväksyntä. Lena on ensimmäinen nainen kautta aikojen, joka on nimetty tähän tehtävään

Mistä kaikki alkoi?

Vuonna 1978 14-vuotias Lena Tallroth kasvoi ulos ballerinan mitoistaan ja päätti luokkatoverinsa innoittamana kokeilla miekkailua. ”Vihdoinkin”, totesi isä Heijke, joka oli yrittänyt saada vanhinta tytärtään oman rakkaan lajinsa pariin jo useamman vuoden ajan. Seuraavana iltana isä ja tytär olivat jo Töölön Kisahallissa Helsingin Miekkailijoiden harjoituksissa.  

Omasta kilpailu-urasta ymmärrystä kilpailun järjestämiseen 

Lenan kiinnostus miekkailuun vei hänet pian myös kilpakentille ja vuonna 1982 hän voitti ensimmäisen henkilökohtaisen Suomen Mestaruutensaa.Vuonna 1984 vuorossa oli ensimmäinen PM-kulta ja ensimmäinen MM-edustus. Vuodesta 2004 Lena on toiminut Suomen naisten veteraanijoukkueen kapteenina ja viimeisimpänä saavutuksena veteraanien joukkuemaailmanmestaruus lokakuulta 2018.   

Selkäongelma romutti olympiaunelman 

80-luvulla Lena siirtyi kalpaan ja edusti Suomea 1989 Denverissä ensimmäisissä naisten kalvan MM-kilpailuissa. Parhaan kansainvälisen tuloksensa, 9. sija MC-osakilpailussa, hän teki 1990 Budapestissa. Lenan huippu-urheilijan ura jatkui vielä tyttärien syntymien jälkeen ja hän oli mukana Ateenan 1994 MM-joukkueessa Minna Lehtolan voittaessa MM-pronssia. Lenan selän loukkaantuminen romutti syksyllä 1995 Suomen naisten Atlantan joukkueolympiahaaveen ja Minna Lehtola jatkoi lopulta yksin kohti Atlantan kisoja. Lääkärin arvio oli, että Lena ei enää koskaan miekkailisi kilpatasolla, onneksi se osoittautui vääräksi arvioksi.

Rakas laji veti takaisin

Kun tyttäret aloittivat miekkailun syksyllä 1998 teki Lena pikkuhiljaa paluun miekkailualueelle  ja muutaman vuoden kuluttua myös perheen nuorin aloitti miekkailun. Kaikki kolme kolmannen sukupolven miekkailijaa on edustanut Suomea arvokilpailuissa. Lena toimi usean vuoden Helsingin Miekkailijoiden nuorten ryhmän koordinaattorina.

”Yksi urani ikimuistoisista hetkistä on vuoden 2008 SM-kilpailun finaali, jossa kohtasin 16-vuotiaan tyttäreni Catharinan. Yhteisen valmentajamme Peeter Neliksen kanssa olimme jo vuosia aikaisemmin sopineet, että kun kisassa kohtaan tyttäreni unohdan kuka on vastassa ja miekkailen täysillä. Tyttärien tulisi omalla hyvällä miekkailullaan ansaita voitto mammasta”.  Näin kävi 2008 SM-finaalissa; Catharina voitti kautta aikojen nuorimpana ensimmäisen aikuisten SM-kultansa pistoin 15-14. Myöhemmin samana syksynä Kockin perheen naiset voittivat ensimmäisen yhteisen joukkue SM-kultansa.

Rakas laji ja työ yhdistyi

Kesällä 2008 Lena jätti suomalaisen vientiyrityksen taloustehtävät ja käynnisti silloisen Miekkailuliiton osa-aikaisena toiminnanjohtajana toiminnan kehittämisen oman keittiöpöytänsä äärestä. Nyt kymmen vuotta myöhemmin kaksi liittoa on yhdistetty (miekkailu ja 5-ottelu), liitolla on kaksi kokopäiväsitä työntekijää, liikevaihto ja ministeriön valtionapu on moninkertaistunut ja liiton toimisto on nykyään Sporttitalon Kampailumaailmassa.  Myös urheilullisesti on syntynyt tulosta; Suomen juniorit ovat voittaneet viisi arvokisamitalia ja ovat voittaneet MC ja CC-osakilpailuja. Hyvät avoimen sarjan tulokset takaavat nyt sen, että kärkiurheilijoiden kohdalla edetään kohti Tokio-karsinnan huipennusta sekä Olympiakomitean että ministeriön tuen turvin.  

Kilpailunjärjestäjä lähes koko 40-vuotisen miekkailu-uransa ajan 

80-luvun loppupuolella Lena toimi Helsingin Miekkailijoiden hallituksen jäsenenä ja sai jo silloin parikymppisenä ensimmäisen isomman kilpailuvastuun, kun hän vastasi Helsingissä pidettyjen PM-kilpailujen järjestelyistä.  Vuonna 1992 Lena sai FIE-tuomaripätevyyden ja vuonna 2005 hän otti useaksi vuodeksi vastuun Young Lions FIE U20 MC-osakilpailun järjestämisestä Helsingissä. 

Vuonna 2012 miekkailun EM-kilpailut järjestettiin Italian Legnanossa ja Ruotsin Pierre Thullberg toimi siellä DT:n Presidenttinä.  Kilpailujen aikana Lena ilmaisi kiinnostuksensa DT-työn koulutuksesta. Keväällä 2013, kun Zagrebin EM-kisaan jo nimetty DT-jäsen joutui yllättäen perumaan, nimettiin Lena suoraan jäseneksi ilman erillistä koulutusohjelmaa.  Zagrebin EM-kilpailun jälkeen Lena on toiminut EM-kilpailun DT:n jäsenenä kolme kertaa: Montreux 2015, Minsk U23 2017 ja Jerevan U23 2018. Lena on toistaiseksi ainoa suomalainen arvokilpailun DT-tehtävässä. 

Suomalaista osaamista arvostetaan; nimitys Euroopan liiton kilpailutoimikunnan jäseneksi

Suomi on jo pitkään ollut aktiivinen kv. kilpailujen järjestäjämaa ja Lena on kv. yhteyksiensä kautta saanut laajennettua Suomelle myönnettyjen kilpailujen määrä. Perinteisen Turun Kupittaa Tournamentin ja Young Lions U20 MC-kilpailun rinnalle on tullut Espoon U14 Circuit ja U17 Cadet Circuit ja viimeisimpänä syksystä 2019 Euroopan veteraanien uuden kilpailusarjan ensimmäinen osakilpailu kalvalla.  

Helmikuussa 2015 järjestettiin Espoon Otahallissa koko kyseisen kauden suurin kalvan U20 MC-osakilpailu. Kilpailuun osallistui yli 400 miekkailijaa 39 eri valtiosta ja yli 50 FIE-tuomaria tuomitsivat Otahallin 30 miekkailualueella. Vastaavaa miekkailukokemuksen määrää ei Suomessa aikaisemmin olla nähty. Kilpailu keräsi maailman parhaat kalpajuniorit (sekä tytöissä että pojissa 25/32 FIE ranking kärkimiekkailijaa) ja tukijoukoista löytyi olympiamitalisteja ja maailmanmestareita. Myös tuomareissa oli mukana A-tason FIE-tuomareita, jotka mm. tuomitsivat Rion Olympialaisissa. Tästäkin Suomessa järjestetystä kilpailuista FIE:n tarkkailija antoi loistavan arvosanan ja raportin.

Lenan kokemus kilpailujärjestelyissä oli huomattu Euroopan liiton tasolla ja Rion olympialaisten jälkeisissä nimityksissä Lena nimettiin Euroopan Miekkailuliiton kilpailutyöryhmään (Competition Comisssion) toimikaudelle 2017-2020.

Miksi suomalainen nainen EM-kilpailun johtoon? 

Suomella on vuosikymmenien maine loistavana kisajärjestäjänä ja Lenalla on ollut osa lähes kaikissa Suomessa järjestetyissä kv. kilpailuissa viimeisen 20 vuoden ajan. Lena on myös yli 40 vuoden miekkailukokemuksellaan nähnyt kisajärjestelyjä monesta näkökulmasta; miekkailijana, kapteenina, joukkuejohtajana, äitinä, seuraedustajana, tuomarina, kisajärjestäjänä, liiton edustajana jne. Kaikki tämä kokemus auttaa näkemään kokonaisuuden, jota DT-työssä tarvitaan.  Suomi on myös ns. neutraali maa isojen toimijoiden joukossa, tämä katsotaan eduksi. Lenan henkilökohtaiset ominaisuudet (positiivisuus, vuorovaikutustaidot, paineensietokyky, kova työmoraali, halu tehdä tulosta, kielitaito jne.) yhdistettynä miekkailutuntemukseen ja laajaan miekkailuperheen kontaktiverkostoon on DT Presidentti -nimityksen taustalla.

”DT:ssä toimiessani koen olevani keskellä valtavaa hämähäkinseittiä. Pidän kaikkia kisan lankoja käsissäni ja ohjaan oikealla hetkellä oikeaan suuntaan. Kisan toteuttajia on arvokisoissa todella monia, mutta kokonaisuuden hahmottaminen ja ymmärrys siitä mikä vaikuttaa mihin on DT:n vastuulla.  Todella tiukan aikataulun puitteissa toimiminen vaatii järjestelmällisyyttä ja täsmällisyyttä. Ylpeänä voi todeta, että Düsseldorfin EM-kisan jokainen finaali ja televisiointi alkoi ajallaan. Kuulemma historiallinen saavutus sekin.”

Mitä arvokisojen DT tekee?

Arvokilpailuun nimetään kansainvälinen kilpailun johtoryhmä (DT), joka koostuu eri maita edustavista asiantuntijoista. DT toteuttaa kilpailun yhteistyössä paikallisen kisaorganisaation kanssa. DT vastaa siitä, että kilpailu toteutetaan FIE-sääntöjen mukaisesti. 

EM-kisan DT koostuu seuraavista vastuuhenkilöistä:

  • EFC Secretary General: vastaa ns. protokollasta ja palkintojen jaosta
  • President of DT: Vastaa kilpailun toteutuksesta, aikataulutuksesta ja DT-työn organisoimisesta yhteistyössä muiden DT-jäsenten ja kisaorganisaation kanssa
  • Member of DT: Toteuttavat kilpailun yhteistyössä muiden delegaattien, kisatoimiston ja call room -henkilöstön kanssa
  • EFC Technical Director: On mukana tukemassa DT:n toimintaa (sairastumisen takia ei ollut mukana Düsseldorfissa) 
  • Referee Delegate: Vastaa kilpailun tuomaritoiminnasta ja -allokoinnista sekä ratkaisee tuomaritoimintaan liittyvät valitukset 
  • SEMI Delegate: Vastaa varusteisiin ja kalustoon liittyvistä asioita, mm. varustetarkastuksesta yhdessä paikallisen tiimin kanssa.
  • Medical Delegate: Lääkäri, joka vastaa mm. lääkintätaukojen myöntämisestä (medical brake), dopingtestauksesta ja ensiavusta yhteistyössä paikallisen lääkintätiimin kanssa. 

Paikallisorganisaatioon kuluu mm. 

  • Kisatoimisto; hoitaa akreditoinnit ja kisan pyörittämisen esim. Ophardt ohjelmalla
  • Call room -vastuuhenkilöt ja vapaaehtoiset  
  • Tekninen ryhmä; rakentaa mm. alueet ja rakenteet sekä hoitaa varustetarkastuksen)
  • Lääkintäryhmä;  hoitaa ensiavun ja dopingtestit
  • Viestintäryhmä; TV-, video- ja liveseuranta, valokuvaus, tiedotteet jne. 

Mitä Lenan Düsseldorfin työpäivään kuului?

”Düsseldorfin työpäivä alkoi hallilla klo 8. Erien tuomariallokoinnin jälkeen tarkistimme että kaikki miekkailijat varmasti olivat paikalla  ja käynnistimme päivän ensimmäisen sarjan. Tämän jälkeen tein aina seuraavan päivän tarkan aikataulutuksen yhteistyössä kisaorgaanisaation ja TV-tuotannon kanssa, sekä hyväksyn seuraavan päivän kisan listat, rankingit ja erät julkaistavaksi. Seuraavat tunnit menivätkin sitten kisan eri vaiheiden parissa yhdessä Ophardt tiimin ja tuomaridelegaatin kanssa. Toisella silmällä seurasin myös tulosseurannan ja live videoinnin toimivuutta netissä. Iltapäivästä huomioi kääntyi call room toimintaan, jossa DT toimii paikallisorganisaation tukena ja aikataulun varmistajana. Välillä minut pyydettiin harjoitusalueille puuttumaan miekkailijoiden puutteellisiin varustusteisiin harjoituksessa (miekkailu ilman miekkailuhousuja) ja välillä DT kutsuttiin jollekin alueelle selvittämään epäselvää tuomarointitilannetta. Illan finaalien lähestyessä keräsin tiedot miekkailuesittelyihin, varmistin tuomareiden ja miekkailijoiden asianmukaisen pukeutumisen sekä olin läsnä dopingtestien arvonnassa. Kilpailun päätteeksi sain useasti myös pujottaa mitalit EM-mitalistien kaulaan. Hotellille palasin nälkäisenä ja jalat särkevinä puoli yhdeksän maissa illalla. Yhtenä iltana selvitin vielä epäselvää asiaa puhelimitse kymmenen maissa…. Olen todella kiitollinen mahdollisuudesta joka minulle suotiin. Hieman kyllä ennakkoon jännitti, mutta kun pääsin kisapaikalle nautin joka hetkestä vaikka valtavasti töitä olikin tehtävänä. Aivan uskomattoman upea kisakokonaisuus ja kokemus. Sain Euroopan Miekkailuliiton puheenjohtajalta kiitoskirjeen, joka todella lämmitti sydäntä. Hän toivoi näkevänsä minut jatkossakin arvokisojen johtotehtävissä."

Mitä seuraavaksi?

Liittotyössä Lena tavoittelee Minna Lehtolan mukaantulon myötä merkittävää tasonnostoa yli seurarajojen ylittävässä nuoriso-, harraste- ja huippu-urheilutoiminnassa sekä entistä parempaa tukea jäsenseuroille ja lajiemme parhaille urheilijoille sekä heidän valmentajilleen.

Urheilullisesti Lenan tavoitteena on jatkaa menestyksekästä veteraaniuraa vielä pitkään ja jonain päivänä miekkailla samassa veteraanijoukkueessa tyttärien kanssa. Myös seuraava SM mitali on hieman erityinen, sillä se on järjestyksessä Lenan sadas. 

Luottamustehtävien puolella Lenan seuraavana tavoitteena on MM-kisojen DT-jäsenyys. "Tämä tuntui vielä hetki sitten tavoittamattomalta haaveelta, mutta erittäin paljon kiitosta saaneiden Düsseldorfin EM-järjestelyjen jälkeen ei enää niin kaukaiselta. Oli suuri kunnia toimia Düsseldorfin EM-kilpailun DT:n Presidenttinä ja tehdä yhteistyötä todellisten ammattilaisten kanssa. Viime lauantaina päättynyttä EM-kisaa ylistettiin jopa kautta aikojen parhaana EM-kilpailuna”, iloitsee kesälomalle ja mökille suuntaava Lena.

----
Toni Flink

Kuvat Augusto Bizzi

« Takaisin