Laura Salmisen katse on tutun tiukasti olympialaisissa - motivaatio on pysynyt sataprosenttisena korona-aikanakin

30.9.2020 Helsingin Nykyaikaiset 5-ottelijat -seuraa edustava 33-vuotias Laura Salminen on tähdännyt pitkäjänteisesti Tokion olympialaisiin. Tähtäin on entistä kirkkaampana, vaikka seitsemään kuukauteen ei kisailemaan ole päästy. Tulevana viikonloppuna koittaa vihdoin se hetki, kun numerolapun saa laittaa rintaan Hämeenlinnassa käytävissä SM-kilpailuissa.

Naisten 36:sta olympiapaikasta Tokion olympialsiin 2021 on jaettu 23 ja jaossa on vielä 13 paikkaa, joista ainakin kahdeksan tulee olympiarankingin perusteella. Tässä rankingissa Salminen on sijalla 12 edellään viisi sellaista urheilijaa, jotka ovat joko saavuttaneet olympiapaikan tai maan kiintiö (max kaksi / maa) paikkoihin on jo täynnä.

Mutta annetaan Lauran kertoa omalla ihanalla tavallaan kuulumisensa ja ajatuksensa menneistä kuukauksista.

Tervehdys Laura! 

Miten voit ja millainen päivä sinulla on juuri tänään?

- Tänään on normaalista poikkeava treenipäivä, koska oli hieronta. Aamutreenit oli normaalisti, mutta loppupäivän saa hierontapäivänä malttaa levon merkeissä, että hieronnasta saa täyden hyödyn. Voin oikeen hyvin ja treenit  kulkee hyvin. 

Edellisestä kilpailustasi tuli juuri täyteen seitsemän kuukautta. Se on valtavan pitkä aika huippu-urheilussa. Mitä ikävöit kilpailemisesta eniten?

-Totta, edellinen kansainvälinen 5-ottelukisa oli maailman cup Egyptin Kairossa helmikuun lopussa. Sitten tuli Korona, ja olympiakarsinnat jäivät kesken. Piti olla tiivis olympiakarsintakevät, ja kisareissua ympäri maailmaa, Koreaa ja Meksikoa myöten. 

- Olihan se kova yllätys, että suunnitelmat menivät täysin uusiksi ja kisakausi muuttui yht’äkkiä harjoituskaudeksi. Otettiin se valmentajaisän kanssa niin, että nyt sitten panostetaan 100% harjoitteluun, että ollaan entistä paremmassa kunnossa kun kilpakentät taas avautuu. Yksi lahjani on, että nautin pitkäjänteisestä harjoittelusta, eikä motivaatiotani laske, vaikka en pääse jatkuvasti mittaamaan tasoani kilpailuissa. Kilpailuhenkisenä ihmisenä, kisatavoitteet siintävät kuitenkin mielessä, ja niitä kohti otetaan askeleita joka päivä. 

Miten tämän ajan olet pystynyt käyttämään harjoitteluun ja millaisissa olosuhteissa olet harjoituksia päässyt tekemään? 

- Meillä on ollut isän kanssa harjoittelussa pääpaino kuntolajeissa. Vaikka uimahallit menivät kiinni, saimme käydä poikkeusluvalla Mäkelänrinteessä uimassa. Oli aika luksusta uida yksin isossa hallissa ja ollaan siitä todella kiitollisia Mäkelänrinteen Uintikeskukselle ja Suomen Miekkailu-ja 5-otteluliitolle. 

- Juoksumääriä nostettiin reilusti ja se on ollut minusta parasta viimeaikaisessa harjoittelussani. Miekkailussa pääpaino on ollut tekniikassa ja kodin autotallissa on tullut isän kanssa vietettyä paljon aikaa miekkailuoppituntien parissa. Ammuntaa ja ratsastusta on myös voinut harjoitella normaaliin tapaan. 

Entä henkinen puoli, millaisia konsteja olet käyttänyt mielen pitämisenä virkeänä ja fokuksen tiukkana?

- Piristävää oli osallistua pariin ratajuoksukilpailuun kesällä. Lisäksi isä piti minulle omia testejä. Myös Liiton järjestämä Varalan testileiri oli tosi kannustava. Rohkaisevaa on ollut huomata, että harjoitus on tehnyt tehtävänsä.

- Kaikista rohkaisevinta on varmuus siitä, että koko elämäni on rakastavan ja kaikkivaltiaan Jumalan hyvässä huolenpidossa! Se antaa varman turvan ja rauhan, ja myös merkityksen jokapäiväiseen aherrukseeni.

Millainen ajatus sinulla on siitä, koska päästään kansainvälisesti kilpailemaan?

-Saa nähdä milloin päästään taas kansainvälisesti kilpailemaan. Olympiakarsintojen olisi määrä jatkua maaliskuun lopussa. Luvassa olisi viimeiset viisi karsintakisaa. Uskon, että kevään karsintakisat pystytään pitämään, mutta jos käy niin ettei pystytä, minulla jo olemassa oleva Olympiarankingin tilanne riittäisi olympiapaikkaan. 

Tokio 2020 muuttui Tokio 2021:ksi. Mitä ajatuksia tämä sinussa herättää?

-Minulla oli selkeä tavoite kilpailla tänä vuonna Tokion olympialaisissa, sitä kohti on tehty töitä. Uskon kuitenkin, että kisojen siirtyminen vuodella, antaa minulle mahdollisuuden kilpailla vieläkin korkeammista sijoituksista. Olen 33-vuotias kehittyvässä iässä oleva ”nuori” urheilija. On ollut ilo huomata, että harjoitus tarttuu minun kohdalla nyt jopa paremmin kuin nuorempana. 

Oletko ollut kilpakumppaneihisi/ystäviisi yhteydessä maailman eri kolkilla viime kuukausien aikana ja jos, niin mitä sieltä on kuulunut?

-Minulla on ystäviä useissa maissa. Monin paikoin tilanne on ollut paljon haastavampaa kuin täällä Suomessa. Olen tosi kiitollinen siitä miten hyvin olen saanut harjoitteluani toteuttaa!

Lauantaina 3.10. Laura ottelee kahdeksannesta SM-kullastaan Hämeenlinnassa. Laura on voittanut mestaruuden 2008 sekä kuusi kertaa peräkkäin vuosina 2014-2019.

- Hyvä juttu, kun saa vielä kauden päätteeksi vetää 5-ottelukilpailun läpi. Ja mielenkiintoisen tästä SM-kisasta tekee viellä se, kun se kilpaillaan tänä vuonna Hämeenlinnassa, missä kamppailtiin lajin olympiamitaleista vuonna 1952. Kisan jälkeen minulla alkaa kahden viikon loma, ennen uuden treenikauden alkua.

Hämeenlinnan kilpailun piti alun perin olla myös PM-kisa ja se piti otella elokuussa, mutta siirtyi koronan takia lokakuulle ja toteutuu nyt pelkkänä SM-kilpailuna.

Hämeenlinnan SM-kisat toimii valmisteluna kohti vuoden 2022 Masters MM-kilpailuja, jolloin juhlistetaan Olympialaisten juhlavuotta. Kisavuonna 2022 tulee kuluneeksi 70 vuotta Helsingin olympialaisista, joiden 5-ottelu kisattiin Hämeenlinnan Ahvenistolla.

----
Toni Flink

« Takaisin