Akseli Heinämaa miekkaili komeasti finaalipäivään Budapestissä

11.3.2023 21-vuotias Akseli Heinämaa otteli komeasti kalpamiekkailun maailmancupissa Budapestin GP:ssä sunnuntaina 64 miekkailujan finaalikaavioon. Juniorien neljän vuoden takainen MM-mitalisti pääsi näin ensimmäistä kertaa aikuisten maailmancupissa finaalipäivään.

Neljän voiton ja kahden tappion alkuerien jälkeen Heinämaa kukisti kaaviossa ensin viimeisellä pistolla Kyproksen Alexandros Taliotisin, sitten Ukrainan Pavel Trofymenkon15-13 ja päivän huipennukseksi Saksan Fabian Herzbergin 15-10.

Sunnuntain 64-kierroksella Heinämaa saa vastaan israelilaisen vasurin Yuval Freilichin, vuoden 2019 Euroopan mestarin. Freilich voitti perjantaina kaikki alkueräottelunsa saaden paikan lauantaille ilman kaavio-otteluita.

Akseli Heinämaa:

- Miekkailu alkoi hyvin. Ensimmäisessä alkueräottelussa oli alun tahmaisuutta, mutta siitä eteenpäin alkueräottelut kulki nätisti. 

- Pudotusottelut alkoi hieman dramaattisesti, kun päästin selkeästi itseäni heikomman kyproslaisen miekkailijan 14-14 tasatilanteeseen. Onnistuin kuitenkin ratkaisemaan matsin, mikä antoi minulle paljon henkistä voimaa, joka kantoi loppuun asti. 

- Homma jatkuu sunnuntaina Israelin Freilichia vastaan. Freilich on kiinnostava vastustaja ja olen iloinen, että pääsen haastamaan hänen tasoista miekkailijaa isossa kisassa.

Viime vuonna Budapestin ”kotikisassaan” peräti kolmanneksi miekkaillut Niko Vuorinen jäi piston päähän sunnuntain 64-kaaviosta. Alkueristä Vuorinen otti kolme voittoa ja kolme tappiota, jonka jälkeen hän voitti USA:n Gary Northin 15-7 ja hallitsevan Ranskan mestarin Arthur Philippen 15-12. Alex Fava, toinen kova ranskalainen, oli ratkaisuottelussa 15-14 suomalaista parempi. Vuorisen sijoitukseksi tuli näin 88:s,

Niko Vuorinen:

- Olipa taas päivä. Miekkailua kauneimmillaan ja kauheimmillaan. Eristä ei mitään ihmeellistä, pitkän kaavan kautta mentiin. Ensimmäinen pudotusottelu hyvänä lämmittelynä, voittopisto peräti varvaspistolla.

- Seuraavaksi sitten kierrokset maksimiin: hallitseva Ranskan mestari Philippe nurin 15-12. Hurja tappelu.

- Sitten samasta maasta Fava. Ei sen helpompaa. Tapeltiin aina 14-14 saakka. Oma taktiikka oli hyökkäävä, pitkät syöksyt ja flessit. Sellaista kivi-sakset-paperi -henkistä. Arviointivirhe, luin tilanteen väärin ja Favalle meni. Karu peli.

- Kun puolustettavana oli mitali, niin tuntuuhan se erityisen kurjalta. Toisaalta matsi olisi voinut olla maailmancupin finaali. Joskus näin ja parin viikon päästä uudestaan.

Topias Tauriainen eteni alkueristä jatkoon kolmella voitolla kuudesta ottelustaan ja ensimmäisessä kaavio-ottelussaan Tauriainen kukisti Iso-Britannian Matthew Cooperin 15-12. Tie nousi kuitenkin pystyyn Ranskan Lillian Nguefackia vastaan 12-15.

Tatu Nuotio ja Julius Jutila voittivat alkuerissä kaksi ottelua kuudesta karsiutuen niukasti kaavio-otteluista. Mukaan pääsi kahdella voitto-ottelulla ja -4 erotuksella, kun Nuoriolla erotus oli -7 ja Jutilalla -8.

Suomalaisten lauantain ottelut ja loppusijoitukset

1-64) Akseli Heinämaa

 • Alkuerät 4-2 (+8)
 • 256-kierros: Alexandros Taliotis (Kypros) 15-14
 • 128-kierros. Pavel Trofymenko (Ukraina) 15-13
 • 64-kierros: Fabian Herzberg (Saksa) 15-10

88) Niko Vuorinen

 • Alkuerät 3-3 (+4)
 • 256-kierros: Gary North (USA) 15-7
 • 128-kierros: Arthur Philippe (Ranska) 15-12
 • 64-kierros: Alex Fava (Ranska) 14-15

143) Topias Tauriainen

 • Alkuerät 3-3 (+1)
 • 256-kierros: Matthew Cooper (I-Britannia) 15-12
 • 128-kierros: Lillian Nguefack (Ranska) 12-15

266) Tatu Nuotio

 • Alkuerät 2-4 (-7)

269) Julius Jutila

 • Alkuerät 2-4 (-8)

Naiset ottelevat alkueränsä lauantaina. Mukana on Anna Salminen, Suvi Lehtonen, Anni Vornanen sekä Anna Vuorinen.

-------------
Toni Flink

« Takaisin