Akseli Heinämaa miekkaili Torunissa historian toisen nuorten MM-mitalin Suomeen !

14.4.2019 17-vuotias Tampereen Kalpaveljien Akseli Heinämaa miekkaili lauantaina huikeasti itsenä maailmanmestaruusmitalistiksi U17 -ikäluokan MM-kisoissa Puolan Torunissa. Heinämaan mitalin väri oli henkilökohtaisessa kalvassa pronssinen.

MM-mitali oli Suomen junioreille historian toinen. Alexandar Lahtinen oli U20-sarjassa pronssilla 2011 Jordaniassa.

Heinämaa oli alkuerin paras ja voitti matkalla mitaleilla neljä pudotusottelua niukasti, mutta varmasti. Välierässä Italian Dario Remondini katkaisi nuoren suomalaisen voittolennon pistoin 15-10.

- Päivä lähti hyvin käyntiin. Miekkailu tuntui olevan kontrollissa heti alusta alkaen. Ongelmien ilmaantuessa pystyin ne hoitamaan hyvin. Myös pudotusottelut sujuivat pieniä virheitä lukuun ottamatta hallitusti. 

- Viimeisessä ottelussa alkoi väsymys painaa ja siinä tuli aika ajoin herpaantumisia, jotka lopussa ratkaisivat matsin vastustajan eduksi. Kokonaisuuteen ja pronssimitaliin olen tosi tyytyväinen. Tästä on hyvä jatkaa, tuore MM-mitalisti analysoi juhlapäiväänsä.

Heinämaa käy lukiota Mäkelärinteen urheilulukiossa ja on Seppo Lauhion valmennuksessa. 

- Valmennuspäällikkö ei voi kuin olla tyytyväinen tällaisena päivänä - mitali MM-kilpailuista on aivan mahtava saavutus! Arvostan koko Suomen joukkueen positiivista panosta, henkilökohtaisten valmentajien sitoutuneisuutta sekä kaikkien taustajoukkojen tukea Suomen miekkailun nostamiseksi maailmankartalle, valmennuspäällikkö Minna Lehtola riemuitsi Puolan pimennessä lauantai-illassa.

Alkuerät sujuivat 17-vuotiaalta Tampereen Kalpaveljien miekkaiilijalta upeasti, sillä Heinämaa oli niiden paras. Heinämaa antoi kuudessa ottelussa vastustajilleen yhteensä vain 11 pistoa ja vain Kiinan Xiaofeng Gong sai enemmän kuin kaksi pistoa suomalaisesta. 

64-kaaviossa Heinämaa löi Ruotsin Christopher Kellyn viimeisellä pistolla 15-8. Seuraavaksi vastaan tuli Singaporen Elliot Yi Heng Han, joka kaatui jo puolta isommalla erolla kuin ruotsalainen eli 15-13. Näin avautui paikka 16 parhaan joukkoon Etelä-Afrikan Christiaan Besteriä vastaan. Bester kaatui komeasti 15-10 avaten Heinämaalle jo paikan puolivälieriin.

Puolivälierässä vastaan asettui 15-vuotias Italian Simone Mencarelli, joka oli Foggian EM-kilpailuissa helmikuussa pronssilla henkilökohtaisessa kilpailussa ja voitti joukkuekultaa. 

Mencarelli vei ensimmäisen erän 3-1 Heinämaan miekkailtua melko konservatiivisesti. Toista erää suomalainen jo hallitsi ajoiittain hyvinkin ja johti sen jälkeen 8-7. Päätöserää suomalainen vei, mutta Mencarelli tuli vielä viimeisen kerran tasoihin 14-14 puolisen minuuttia ennen ajan päättymistä. Nopeasti Heinämaa otti kuitenkin järkähtämättä mitalipiston italialaisesta.

Välieriin vastaan asettui taas italialainen, Dario Remondini, kahden viime vuoden EM-pronssipoika ja joukkuekisan Euroopanmestari hänkin Foggiasta. Hyökkäävässä avauserässä Heinämaa sai vain yhden oman piston, mutta kolmen tuplapiston myötä lukemat olivat 4-7 italialaiselle. Toinen erä oli tasainen ja sen päätteeksi italialaisen johto oli edelleen kolmen suuruinen, 9-12. Remondini hallitsi tilanteen loppuun asti kuitaten finaalipaikan 15-10.

Perjantaina Heinämaa otteli jo U20-sarjassa 64-kaavioon ollen lopulta 41:s. Aiemmin tänä vuonna ”Aksu” esitteli jo huippuosaamistaan ollen Foggian EM-kisoissa kahdeksas U20-sarjassa. Oman ikäluokkansa kisaan Heinämaa ei valiitettavasti sairastuttuaan päässyt osallistumaan. Edellisissä U17 MM-kisoissa Veronassa vuosi sitten Heinämaa oli 40:s.

Marko Kuhta sijoittui kilpailun 50. ja Petri Pirhonen oli 120.  Tyttöjen U17 kalpakilpailussa Laura Pöysti oli 74., Oona Solhberg 77. ja Liisa Terho 111.

MM-kilpailun päätöspäivänä sunnuntaina vuorossa on kalvan U20 joukkuekilpailut.

----
Toni Flink

Kuvat: Bizzi Team
 

« Takaisin