Hämeenlinnan seudun Miekkailijat täyttää 65 vuotta

23.11.2022 Joukko miehiä ja naisia kokoontui miekkailuseuran perustavaan kokoukseen Linnankasarmin upseerikerholle 27. marraskuuta 1957. Hämeenlinnan seudun Miekkailijoiden perustamisesta tulee kuluneeksi 65 vuotta tänä vuonna, Onnea!

_________________________________________________________________________

MIEKKAILU SUOMESSA -kirja vuodelta 2014 kertoo Suomen Miekkailuliiton ja sen yli 40 jäsenseuran tarinan. Tässä alla Hämeenlinnan Seudun Miekkailijoiden tarina, joka on päivitetty vuonna 1957 perustetun seuran 65-vuotisjuhlavuonna.
_________________________________________________________________________

27. marraskuuta 1957 kokoontui joukko miehiä ja naisia miekkailuseuran perustavaan kokoukseen Linnankasarmin upseerikerholle. Koollekutsujina olivat eläinlääkäri Åke Aaltonen ja kapteeni Heikki Paloheimo. Illan aikana he antoivat miekkailunäytökseen, ja myös paikallaolijat saivat harjoitella miekkailua. Seuran nimeksi valittiin Hämeenlinnan Seudun Miekkailijat (HSM). Ensimmäisen hallituksen muodostivat edellä mainittujen lisäksi everstiluutnantti evp. Tauno Lampola, joka valittiin puheenjohtajaksi, everstiluutnantti Paavo Ilmola, vääpeli Lasse Nortesuo ja neiti Saija Ilamo.

Seuran ensimmäinen harjoittelupaikka oli Poltinahon kasarmilla 4. Erikoisautokomppanian voimistelusali. Ensimmäisinä ohjaajina toimivat Paloheimo ja Aaltonen, ja ensimmäisten oppilaiden joukossa oli mm. Timo Matilainen. Suomen Miekkailuliitto lahjoitti aloittelevalle seuralle koulutustyön avuksi kaksi maskia ja kaksi kalpaa. Seuralla oli jopa sihteeri Lasse Nortesuon hankkima hoviräätäli, vaatturi Salmi, joka ompeli Lampolan hankkimasta 35 metristä miekkailupukukangasta seuralaisille miekkailupukuja.

Nuori seura sai hyvin pian järjestettäväkseen miekkailukilpailuja. Vuonna 1960 seura järjesti floretin nuorten SM-kilpailut, joista näytettiin lyhyt otos myös televisiossa. Lähes vuosittain seura järjesti joitakin kilpailuja, joskus ne olivat kansallisia ja joskus piirikunnallisia. Järjestettiinpä Hämeenlinnassa 1973 jopa Suomi-Ruotsi kalpamaaottelu. 1960-luvun lopulla ja 1970-luvulla Hämeenlinnan Seudun Miekkailijoilla oli paljon yhteyksiä ruotsalaisiin ja saksalaisiin miekkailuseuroihin. Seuran jäsenet kävivät heidän luonaan kilpailuissa ja ulkomaiset miekkailijat vuorostaan Hämeenlinnassa. Seuran leikekirjoista on löytynyt vastustajajoukkueiden kotipaikkoja: Leutkirch, Essen, Neuheim-Hüsten, Soest, Paderborn, Castrop-Rauxel, Hannover ja Hampuri Saksassa, Kööpenhamina Tanskassa sekä Uppsala Ruotsissa. Lisäksi seurasta on käyty kilpailemassa ainakin Pariisissa, Oslossa, Göteborgissa, Moskovassa ja Tallinnassa.

Vuosien saatossa seuraan on kuulunut useita hyviin saavutuksiin yltäneitä miekkailijoita. Seuran pitkäaikaisena päävalmentaja Åke Aaltonen menestyi myös miekkailijana ja saavutti useita SM-mitaleita. Hilkka Nurmi voitti PM-pronssia 1965 ja useita SM-mitaleita naisten floretissa. Esko Mäkinen miekkaili mm. Suomen kalpamaajoukkueessa, joka 1966 voitti maaottelussa Viron. Sekä Hilkka Nurmi että Esko Mäkinen osallistuivat samana vuonna MM-kilpailuihin Moskovassa. Marja-Liisa Vihavainen (myöh. Someroja) voitti tyttöjen floretin SM-kultaa 1966, ja hänet valittiin Miekkailuliiton valmennusryhmään vuonna 1968. Hän siirtyi 1969 Helsingin Miekkailijoihin, missä hän nousi urheilu-urallaan yhdeksi Suomen kuuluisimmista miekkailijoista. Muita seuran 1960-luvulla menestyneitä miekkailijoita olivat mm. Oiva Ahola, Markus Nuoramo, Kari Kuronen, Leena Hovilainen ja Liisa Viljakainen (myöh. Puura).

FWp_aBR5If6IoHdButiqjnFazxg0KK6VZv5g9so0

Kuva: HSM:n kärkimiekkailijoita ja toiminnan vetäjiä 1960-luvun lopulla ja 1970-luvulla olivat Oiva Ahola ja Timo Matilainen. Kuvassa Kuortaneen kesäleirillä 1970 vasemmalla edessä Ahola ja oikealla Matilainen. Takana vasemmalta Miekka-Miesten Heikki Poranen ja Markku Varjo. - Markku Varjon arkisto.

 

1970-luvulla seuran kilpamiekkailijoita olivat mm. Tuija Rajapuro, Juhani Nortesuo, Sirpa Valli (myöh. Lundgren) ja Torsti Hurme. 1960-luvulta alkaen aktiivisesti mukana ollut Timo Matilainen, joka kilpaili myös sotilasmiekkailusarjoissa, saavutti useita SM-mitaleita ja oli mukana vielä vuonna 1981 Sotilasurheiluliiton valmennusrenkaassa. Oiva Ahola saavutti useita SM-mitaleita. Hän voitti kolmena perättäisenä vuotena myös piirinmestaruuden kaikilla kolmella aseella eli kalvalla, floretilla ja säilällä. Oiva Ahola ja Sirpa Valli olivat myös MM-kisaedustajia Göteborgissa 1973.

Useimmat 1970-luvun kilpamiekkailijoista jatkoivat vielä 1980-luvulla, ja mukaan tulivat vielä mm. Ismo ja Ilari Hakamäki, Sami Puura, Hans Storgård, Liisa Lönnblad ja Päivi Vähäkuopus. He kaikki menestyivät varsin hyvin sekä kansallisissa että kansainvälisissä kilpailuissa. Hakamäki voitti floretilla Suomen mestaruuden miesten sarjassa juniori-ikäisenä 1984 sekä nuorten SM:n alle 20-vuotiaiden poikien sarjassa 1985.

1990-luvulla seuran menestyneitä kilpamiekkailijoita olivat mm. Saku Heikintupa, Suvi Rahkila, Johanna Uschanov, Teiko Heinonen, Lauri Kuuliala, Olli Mali, Otto Salminen ja Elina Haavisto sekä viisiottelija Janne Pykälistö. Kaksi viimeksi mainittua jatkoivat 2000-luvun puolelle aktiivisina kilpamiekkailijoina. Elina Haavisto saavutti kansallisissa kilpailuissa mitaleita ja kuului maajoukkueeseen. Janne Pykälistö voitti muun muassa PM-kultaa nykyaikaisessa viisiottelussa vuonna 2001.

6wvDJF4zDXEVQWmIjwGRfArF0nHINAdfGtQ1qKnJ

Kuva: Syksyllä 2011 Hämeenlinnan Seudun Miekkailijat järjesti ensimmäisen Zorro-miekkailukurssin 5- ja 6-vuotiaille lapsille. Mukaan mahtui 12 innokasta Zorroa, jotka pääsivät kokeilemaan miltä maski tuntuu päässä ja miten miekka heiluu. Innostusta riitti valtavasti ja leikin lomassa myös varoasento tuli tutuksi. - HSM:n arkisto.

Hämeenlinnan Seudun Miekkailijoiden toimintaa haittasi merkittävästi pysyvien harjoitustilojen puute. 1960-luvulla seura sai miekkailutilat Verkatehtaan vintiltä, jotka kuitenkin menetettiin 1972, kun rakennuksen omistaja vaihtui. Sen jälkeen seura oli kulkulaisena pitkän aikaa. Miekkailijat harjoittelivat eri koulujen liikuntasaleissa. Pysyvän harjoitustilan puute oli selvä este harrastuksen kasvamiselle Hämeenlinnassa. Vaikka halukkaita oppilaita olisi ollutkin, heitä ei voitu ottaa vastaan tilanpuutteen takia. Vasta vuonna 2001 löytyi sopiva harjoitustila Sotkanlinnan teollisuusalueelta. Tilat kunnostettiin itse talkoovoimin, jonka jälkeen seura sai pienehkön saliin käyttöönsä. Oman tilan käyttömahdollisuus mahdollisti tehokkaammin alkeiskurssien järjestämisen ja sitä kautta harrastajamäärän kasvattamisen.

2010-luku oli seuran historiassa hiljaisempaa aikaa harrastajamäärien laskiessa. Samalla myös luovuttiin omasta miekkailusalista. Seuran toimintaa käynnistettiin uudelleen vuonna 2019, hetkellisen yhteistyön päätyttyä Hämeenlinnan viisi ottelijoiden kanssa. Harrastajamäärä lähtikin mukavaan nousuun, jonka valitettavasti kaikille tuttu korona keskeytti. Rajoitusten poistuttua seura on kuitenkin saanut nostettua harrastajamääriä mukavasti. Hämeenlinnan seudun Miekkailijoiden toiminta on pirteää ja vauhdikasta. Treeneissä pidetään huolta peruskunnosta ja miekkaillaan paljon!

aSDdXBwyUzjNKNHmGVrpMG8jsvi35a0vORo_CI0Q

E78dCgoKowIX3ovPcZ4GiDnn4UfqQRBsuMl2zzaC
 

Keväällä 2022 Hämeenlinnan seudun Miekkailijoiden Suvi Kuosmanen (ent. Rahkila) ja Pia Eskelinen edustivat v-40 sarjassa Suomea veteraanien joukkuekilpailussa Saksan Hampurissa. 

7TorbuYcNMcSzEKKJvIdMa2Mr4EVah4QL1OiWjXl

Toukokuussa 2022 HsM jalkautui miekkailemaan Hämeenlinnan keskustaan, ihmisten ilmoille. Hämeenlinnan seudun Miekkailijat osallistuivat tempauksella Suomen Olympiakomitean koordinoimaan unelmien liikuntapäivään. 

X22zG0sydDN9TXgELSGnhIzu5yWwm8XvfqDedjgy

Seuran puheenjohtajina ovat toimineet Tauno Lampola 1957-63, Erkki Nurmi 1964-67, Åke Aaltonen 1968-71, Matti Heikkinen 1972, Oiva Ahola 1973-78, Pirjo Hakamäki 1979-84, Raimo Hakamäki 1985-94, Johanna Uschanov 1995-96, Ilari Hakamäki 1996-99, Tuulikki Haavisto 2000-07, Elisabet Holma 2008-2011, Saku Heikintupa 2011-2013, Tatu Korkeakoski 2014-2018 ja Päivi Kallio (ent. Vähäkuopus) 2019-.

----------------- 

Hämeenlinnan seudun Miekkailijat ry 

  • kotisivut: https://hsm.seura.info/
  • FB-sivu: https://www.facebook.com/HMLSM
  • Instagram: hml_miekkailijat 
  • perustettu 1957 perustajajäsenet: 
    • Eläinlääkäri Åke Aaltonen ja kapteeni Heikki Paloheimo sekä everstiluutnantti evp. Tauno Lampola, joka valittiin puheenjohtajaksi, everstiluutnantti Paavo Ilmola, vääpeli Lasse Nortesuo ja neiti Saija Ilamo.
  • puheenjohtaja: Päivi Kallio
  • kotipaikka: Hämeenlinna
  • lajit: floretti, kalpa, nykyaikainen 5-ottelu

---------------


Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto onnittelee 65-vuotiasta jäsenseuraansa !

« Takaisin