Barbara Helsingius In Memoriam (1937-2017)

13.3.2017 Helsingius oli olympiatason florettimiekkailija. Hän osallistui Suomen joukkueessa Rooman olympialaisiin vuonna 1960.

Folk-muusikko ja säveltäjä Barbara Helsingius kuoli 79-vuotiaana 9. maaliskuuta 2017. 

Helsingius oli suomalainen folk- ja laulelmamusiikin esittäjä, säveltäjä ja sanoittaja. Hän levytti musiikkia 1960-luvun puolestavälistä lähtien suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja norjaksi. Helsingius esiintyi urallaan ympäri maailmaa, etenkin Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa. Ennen muusikonuraansa Helsingius valmistui voimistelunopettajaksi.

 

Miekkailu-urallaan Helsingius edusti Helsingin Miekkailijoita ja osallistui Rooman olympialaisiin 1960 ja maailmanmestaruuskilpailuihin vuonna 1965.  

Ote Miekkailu Suomessa -kirjasta:

Vaikka Rooman Olympialaisten tulokset olivat melko vaatimattomat, ne eivät antaneet aivan todellista kuvaa miekkailijoidemme kyvyistä. Monet ottelut olivat tasaväkisiä, ja suomalaiset voittivat myös maailman huippumiekkailijoita. Olympialaisten jälkeen joukkuejohtaja Olavi Huhtala kirjoittikin päivä- ja erikoislehtiin useita selostuksia olympiamiekkailuista ja oikaisi erheellisiä tietoja tarkentaen miekkailijoidemme taitoja otteluissa. Suomen Urheilulehdessä 23.9.1960 otsikolla ”Wiik ja Helsingius ottelivat hyvin Rooman miekkailuissa.” kerrottiin mm.:
”…lehdistössä ei ole oikeastaan kerrottu miekkailusta muuta kuin että suomalaiset putosivat jatkosta. Millä tavalla ja minkälaisten vaiheiden jälkeen se putoaminen tapahtui, siitä ei ole herunut tietoja. Nyt SML:n puheenjohtaja kenraalimajuri Huhtala on tarttunut kynään ja selostaa, mitä kisoissa oikeastaan tapahtui. Ja joudumme havaitsemaan, että suomalaisten suoritukset eivät niin kovin heikkoja olleetkaan. Päinvastoin, saavutukset olivat sitä luokkaa, että ne kannustavat jatkamaan eteenpäin. Erikoisesti Rolf Wiik ja Barbara Helsingius ottelivat erinomaisesti ja olisivat hiukan paremmalla onnella voineet selvitä vielä pitemmällekin.”

Vuona 1961 Barbara Helsingius, Marjatta Moulin, Leena Mälkki, Yrsa Gallen ja Leena Nevanranta voittivat Suomelle ensimmäisen kerran naisten floretin Pohjoismaiden joukkuemestaruuden Oslossa.

Kuvat:

- Barbara esiintyy Helsingin Miekkailijoiden 80-vuotisjuhlassa Helsingin Ritarihuoneella syyskuussa 2003. - HFM arkisto (yllä)

- 1960-luvun naiskärkimiekkailijoitamme MM- kilpailuissa Pariisissa1965 vasemmalta lukien Irma Ivanoff (nyk. Lindeman), Yrsa Gallen, Barbara Helsingius ja Marjatta Moulin. - Lehtikuva (vasemmalla)

« Takaisin