Somerojalle kaksi MM-mitalia ja Heinämaalle yksi veteraanien MM-kisoista Zadarista

19.10.2022 Marja-Liisa Someroja miekkaili upeasti itselleen MM-kultaa floretilla sekä MM-hopeaa kalvalla veteraanien MM-kisoissa Kroatiassa. Anna Heinämaa nappasi MM-hopeaa kalvalla.

Kroatian Zadarissa käytiin miekkailun veteraanien MM-kilpailut 6.-12.10.2022. Kilpailuissa oli osaanottajia yhteenä 47:stä eri maasta ja miekkailijoiden kokonaismäärä huikeat 851 (lähde: FIE). Suomen joukkueen mukana kisoihin matkusti 17 reipasta veteraanimiekkailijaa.

Ensimmäiset suomalaismiekkailijat saapuivat kisapaikalle Zadariin tiistana 4.10., koska naisten ja miesten säilän ottelut alkoivat torstaina 6.10. Suomelta oli säilässä mukana yksi naisedustaja Varpu Wiens, sekä miehissä Arto Keskiniva ja Vesa Taatila. He kaikki miekkailivat 50+ sarjassa. Varpu olikin Suomen joukkueen monipuolisin miekkailija, sillä hän otti osaa henkilökohtaiseen florettiin, säilään sekä kalpaan ja vieläpä floretin joukkuekisaan. Myöskin Arto urakoi otellen kaikilla kolmella aseella henkilökohtaisissa kilpailuissa. Kaikista kilpailuun osallistuneista miekkailijoista yhteensä 14 miekkailijaa osallistui kolmella aseella yksilökisaan kuten Varpu ja Arto.

Kultaa Suomeen

Kilpailuiden ohjelmassa oli seuraavina päivinä naisten ja miesten floretti, josta Suomen Marja-Liisa Someroja nappasi MM-kultaa naisten floretin 70+ sarjassa, jossa mukana oli kaikkiaan 19 kisailijaa. Maailmanmestaruus oli Somerojan 14:s. Niistä 10 on kalpa- ja 4 florettimiekkailusta. Pekka Rimpiläinen osallistui miesten floretin 60+ sarjaan ja Arto 50+ sarjaan. Suomella oli myös joukkue naisten floretin joukkuekilpailussa kokoonpanolla: Varpu Wiens (50), Johanna Nylund (60), Marja-Liisa Someroja (70). Heidän loppusijoitus oli seitsemäs (7/8).

Kysyttäessä kokeneelta Marja-Liisalta, miten florettikisan mitali saavutettiin, kuului vastaus seuraavasti: "Alkuerä on tosi tärkeä. Mulla oli alkuerässä 7 miekkailijaa, joten jos voittaa kaikki, niin saa hyvän indeksin. Floretilla en sitä niin jännittänyt, mutta jos sattuu häviämään yhden ottelun, niin 7 erässä se ei vielä ole niin paha, mutta 6 miekkailijaa, niin sitten on. Offerlen kanssa USA:sta oli tiukkaa alkuerässä, saatiin molemmat 1 pisto aikaiseksi ja sitten kun aika loppui, sain edun ja pidin sen. Hän (Offerlen) on kova taistelemaan ja tyyli on aika erilainen. Monet mun hyvät pistot meni valkoiseen. Seuraavissa otteluissa häntä vastaan meni sitten jo helpommin. Yleisesti ottaen rauhallisesti aina ottelun alussa ettei ryntäile suotta ja paljasta tekemisiään. Pitkiä otteluita, aika käytettiin monessa ihan täyteen, myös floretin finaalissa Ranskan Demaillea vastaan. 8-3 päättyi se ottelu."

Kalvalla paljon otteluita

Kilpailuiden edetessä Zadarissa oli vuorossa kalpamiekkailua eri ikäsarjoissa miehissä ja naisissa. Suomelta mukana oli eniten osallistujia kalpaan; 10 naista sekä 6 miestä. Kalvan miesten 60+ sarjassa miekkaili Pekka Rimpiläinen ja naisissa oli vuorossa 50+ ja 60+ sarjat, missä mukana olivat:
-50+ sarjassa Sari Kojo, Maija Tuominen, Sirkka Kymäläinen ja Varpu Wiens
-60+ sarjassa Anna Heinämaa, Ritva-Leena Lehtonen, Johanna Nylund ja Soile Käkönen

Maanantaista tulikin suomalaisten toinen ilon päivä kun Anna Heinämaa nappasi MM-hopeaa.

Kuudes kilpailupäivä

Tiistaina vuorossa olivat kalvan naisten 70+ sekä miesten kalvan ottelut kahdessa ikäsarjassa:
-50+ sarjassa miekkailivat Taneli Lahti, Arto Keskiniva, Taneli Pahkala ja Eduard Sergun
-70+ sarjassa miekkaili Heikki Paakkanen

Naisten puolelta terän nopeuden pääsivät todistamaan 70+ sarjassa Marja-Liisa Someroja sekä Seija Polkko. Mitalisaalis kasvoi Suomen osalta yhdellä, sillä Marja-Liisa miekkaili kalvalla upeasti MM-hopeaa.

Marja-Liisa kommentoi MM-hopeamitaliin johtaneita taktisia otteitaan seuraavasti: "Kalvalla tiukin ottelu oli pääsystä 8 joukkoon Ranskan Delacouria vastaan. Voitin sen niukasti 8-7. Olin välillä häviöllä 2 pistettä. Sain tasattua 7-7 tilanteeseen ja aika loppui ja sain edun ja voitin pistämällä. Mistä kalvalla olin tarkkana oli se, että voitan alkuerässä kaikki. Mulla kävi tuuri, kun erässä oli taas 7, mutta se erä jossa Kocab (kisan voittaja) otteli oli alkujaan myös 7 miekkailijan erä, mutta yksi Australian miekkailija oli edelleen covidissa eikä päässyt miekkailemaan. Minut rankattiin alkuerän jälkeen ykköseksi, joten en tavannut Kocabia liian aikaisin, vasta finaalissa. Finaali ei ollut kiva, Kocab oli liian vahva, tunsin sen heti ensimmäisestä teräkosketuksesta."

Viimeisenä kisapäivänä oli vuorossa kalvan joukkuekilpailut, missä Suomella oli joukkue sekä naisissa että miehissä:
-Kalpa naiset joukkue: Sari Kojo (50), Maija Tuominen (50), Anna Heinämaa (60), Ritva-Leena Lehtonen (60), Marja-Liisa Someroja (70) ja Seija Polkko (70)
-Kalpa miehet joukkue: Taneli Lahti (50), Taneli Pahkala (50) Pekka Rimpiläinen (60) ja Heikki Paakkanen (70)

"Upea alkuerävoitto Ruotsista ja kovin lähellä oli myös alkuerävoitto Saksasta ( päättyi 26-23 ). Pudotusottelussa sitten Italia oli selkeästi parempi ja valitettavasti tiemme katkesi siihen. Jäi kuitenkin tunne, että on mahdollista päästä taistelemaan mitalisijoista. Ensi kerralla sitten.", kommentoivat naisten joukkueen jäsenet kilpailua. Naisten joukkue oli lopputuloksissa kuudes (6/9) ja miesten joukkue viimeinen sijalla 18.

"Kisat olivat hienot ja järjestelyt toimivat hyvin. Palkintojen jakotilaisuuteen olisi juhlavuutta tuonut vielä enemmän aidot liput digilippujen sijaan", summasi Sari Kojo kilpailuiden jälkeen. Suomi oli lopulta kolmella mitalillaan kisojen kokonaismitalitilastossa sijalla 5, kun paras maa oli USA yhteensä 19 mitalilla, joista seitsemän oli kultaista.

Varpu Wiens kuvasi matkaa ja suomalaisten joukkuehenkeä seuraavasti: "Suomalaisista kisaajista muodostui tiivis ja toisiaan tukeva väliaikainen yhteisö, johon voi turvautua asiassa kuin asiassa. Tsempppi, kannustus ja tuki tulevat aina tarpeeseen. Kaikkien miekkailijoiden välinen yhteenkuuluvuuden tunne konkretisoitui varusteiden lainaamiseen suomalaiselle kisaajalle, jonka laukku jäi tulematta." Varpu pohti ja tiivisti vielä tunnetason asioita kertoen, että "Kisoissa kokee tunteita laidasta laitaan, mutta jaetut ilon hetket jäävät mieleen lämpiminä muistoina.  Joka kerta kun Maamme laulu kajahtaa, on se mieleenpainuva hetki. "