Pyörätuolimiekkailu myötätuulessa Suomessa

5.3.2018 Nelihenkinen joukkue kilpailee ensimmäistä kertaa Pisassa tällä viikolla.

Suomen pyörätuolimiekkailu on myötätuulessa, kun nelihenkinen joukkue lähtee Pisan World-Cup kilpailuihin. Kokenein miekkailijoista on Riikka Kähkönen (Oulun Miekkailuseura), jolta löytyy jo kansainvälinen luokitus. Kähkönen on ainut suomalainen, jolta kyseinen luokitus löytyy. Hän miekkailee naisten B-sarjassa. Kaksi ensikertalaista ovat Tomi Saastamoinen sekä Niko Salomaa, jotka lähtevät hakemaan luokitustaan. Kokoonpanoon kuuluva Salomaa on aiemmin osallistunut Lontoon ja Rion paralympialaisiin lajinaan purjehdus. Suomen Vammaisurheilu myönsi yhdessä Tukilinja-lehden kanssa Salomaalle startti-stipendin miekkailuun vuoden alussa. Stipendin tarkoituksena on saattaa vammaisia ihmisiä heille soveltuvien liikuntaharrastusten pariin.

Joukkueen mukaan lähtee avustaja/valmentaja Dimitar Pruginic Espoon Miekkailijoista. Matkalle ei ole asetettu tulostavoitteita vaan sen tarkoituksena on omaksua ideoita ja harjoitusmetodeja, jotta pyörätuolimiekkailua voitaisiin viedä tavoitteellisemmin eteenpäin Suomessa. Pyörätuolimiekkailun luonne on hieman erilainen pystymiekkailuun verrattaen. Pyörätuolien ollessa lukittuna paikalleen miekkailu etäisyys muodostuu vakioksi. Pisimmälle Suomessa pyörätuolimiekkailua ovat vieneet Oulun Miekkailuseura ja Espoon Miekkailijat.

-Kansainvälisessä mielessä meillä on kuitenkin vielä paljon opeteltavaa, kertoo joukkueen mukaan lähtevä valmentaja Pruginic. Tavoitteenamme on, että pystyisimme järjestämään seuraavalla olympiadilla suomessa kansainvälisen kilpailun. Tämä kuitenkin vaatii osaavan henkilöstön kouluttamista. Meillä ei ole suomessa tällä hetkellä luokittelijoita tai tuomareita pyörätuolimiekkailuun. Myös kansainväliset suhteet ja verkostot puuttuvat täysin. Näitä lähdemme nyt rakentamaan seuraavan kolmen vuoden aikana.

Teksti: Niko Salomaa

Lue lisää kilpailusta ->

Lue lisää pyörätuolimiekkailusta ->

« Takaisin