Vuorinen, Salminen ja Enright miekkailevat olympiapaikasta Madridissa

21.4.2021 Euroopan viimeiset miekkailun olympiapaikat Tokion olympialaisiin jaetaan  viikonloppuna Espanjan Madridissa. Centro Deportivo Municipal Marqués de Samaranchissa suomalaisista kisapaikoista ottelee kolmikko Niko Vuorinen (kalpa), Anna Salminen (kalpa) ja Irene Enright (floretti). Naisten kalpa miekkaillaan lauantaina ja miesten sunnuntaina. Naisten floretti on ohjelmassa sunnuntaina.

Olympialaisten henkilökohtaisiin kilpailuihin pääsee mukaan 34 miekkailijaa kuhunkin aselajiin. Näistä paikoista 24 menee joukkuekilpailun kahdeksalle maalle (3 / maa), kuusi maanosien rankingien parhaille ja neljä maanosien karsintakilpailujen voittajille. 

Miesten kalvasta olympiapaikan on eurooppalaisista varmistaneet joukkueiden kautta Ranska, Italia, Ukraina, Sveitsi, venäläiset olympiaurheilijat sekä rankingin kautta Unkarin Gergely Sikosi ja Alankomaiden Bas Verwijlen. Naisten kalvassa olympiapaikka on eurooppalaisista joukkueista Italialla, Puolalla, Virolla ja venäläisillä olympiaurheilijoilla sekä henkilökohtaiset paikat Romanian Ana Maria Popesculla ja Ranskan Coraline Vitaliksella.

Miesten kalpaan on ilmoittautunut Madridin olympiakarsintaan 27 kilpailijaa, joista Niko Vuorisen ranking (28) on neljänneksi paras. Suomalaista korkeammalla maailmanrankigissa ovat kisaajista Radoslaw Zawrotniak (Puola, 14), Yuval Shalom Freilich (Israel, 19) sekä Yulen Pereira (Espanja, 24).

Naisten kalvassa on mukana 23 miekkailijaa, joista Anna Salmisen ranking 163 on joukon 12:nneksi paras. Kisan suosikki on maailmanrankingissa kymmenentenä oleva Ukraina Olena Kryvytska.

Naisten floretin 19:stä kilpailijasta Irene Enright (ranking 244) on 15:nneksi parhaalla maailmanrankingilla.

Miekkailu- ja 5-otteluliiton toiminnanjohtaja Lena Tallroth-Kock on kilpailun DT:n EFC:n nimeämä jäsen.

Niko Vuorinen:

- Poikkeuksellisesti viisivuotinen olympiadi alkaa viimein olla loppumetreillä. Se on ollut monin tavoin poikkeuksellinen aiempiin verrattuna: uusi valmentaja, uudet treenivastustajat ja muutto toiseen maahan, koronaa ja sen aiheuttamia oheisilmiöitä nyt tietenkään unohtamatta. Ei voi kuin olla kiitollinen siitä, että asiat ovat järjestyneet näinkin hyvin. Se on näkynyt myös tuloksissa.

- Unkarissa rakennettu pohja on vahva. Uskon vakaasti sen kantavan tulevana sunnuntaina Madridissa. Mitä itse kisaan tulee, niin onhan se melkoista miekkailudarwinismia: vain vahvin selviää. Muut jäävät nuolemaan näppejään. Toisaalta kuluneen kauden tulosten perusteella Madridissa ei pitäisi olla sellaista miekkailijaa, jota en kykenisi kaatamaan. Lopulta kilpailu on vain kilpailu - ydin ei muutu - ja haluan voittaa sen.

- Miekkailussa olympiapaikka on aina kiven alla, etenkin Euroopassa: maailmansijoitukseni olisi riittänyt suoraan paikkaan Riossa, mutta Tokioon ei. Maailmanlistan perusteella minulla olisi paikka kaikissa Tokioon selvinneissä joukkueissa. Koska tilanne kuitenkin on se mikä on, ei auta kuin noutaa kultaa unohtaa kaikki muu.

Anna Salminen:

- Lähden Madridin kisaan innolla, mahtava päästä kisaamaan ikuisuudelta tuntuneen tauon jälkeen, vaikka vähän jännittääkin. Valmistautuminen on sujunut hyvin. Rajoitusten takia valmistautuminen on ollut tavallisesta hieman poikkeavaa ja ehkä jopa monipuolisempaa, mielikuvitusta on saanut käyttää. Valmentajani ja kaikki maajoukkueen miekkailijat ovat viimeiset viikot olleet ihan huippuja ja auttaneet minua valmistautumisessa, iso kiitos heille siitä.

- Veikkaan, että tässä oudossa kisaformaatissa on kaikilla osallistujilla sama tavoite, eli olympiapaikan lunastaminen. Ja kuten varmasti kaikille kilpaurheilijoille olisi itse olympialaisiin osallistuminen yksi unelmien täyttymys ja urheilu-uran kohokohta. Viikonloppuna saa nähdä kuka tämän viimeisen olympiapaikan vie, jännää.

Irene Enright:

- Olen ollut onnekas täällä Pariisissa, koska valmentajana olen myös päässyt itse miekkailemaan näissä poikkeusolosuhteissa. Täällä on todella tiukat rajoitukset sen suhteen, ketkä ovat salille päässeet. Olemme jopa tehneet netin kautta etäharjoittelua viime keväänä sekä nyt alkuvuodesta. Dohan maailmancupiin en uskaltautunut mukaan, mutta salilla olemme treenikilpailuja tehneet. Jännitys siis oikeaan kisatilanteeseen on olemassa.

- Kovia kilpakumppaneita riittää Madridissa, vaikka osallistujia on vain nuo 19. Miekkailussa on kuitenkin se kiva juttu, että mitä vain voi tapahtua. Yritän olla rohkea ja miekkailla parastani. Rion olympiakarsinoissa olin viisi vuotta sitten liian hermostunut. Olen katsellut tulevien vastustajien otteluita ja lähden heitä yllättämään. Valmentajani Vincent Remin mukaan olen parempi kuin viisi vuotta sitten.

- Olympialaiset ovat tietysti suurin mahdollinen kilpailu ja perimmäinen tavoite, aina ollut unelmani. On ollut ilo ja kunnia saada yrittää olympialaisiin Suomen lipun alla. Suomi on siis ”äidinmaani”, olen syntynyt Suomessa, mutta muuttanut Kanadaan jo kaksivuotiaana. Toivottavasti nähdään myös muita suomalaisia olympialaisissa.

------
Toni Flink

Valokuvat: Augusto Bizzi

​Lue lisää kilpailusta >

« Takaisin