Vuorinen kolmannen kerran perättäin 32:n joukkoon

6.5.2019 Niko Vuorinen onnistui miekkailiemaan itsensä kolmannen kerran perättäin 32:n kaavioon maailmancupissa, tällä kertaa Kolumbian Calissa.  Suomalaisen sijoitukseksi tuli samalla Tokion olympiakarsinnat avanneessa kisassa 27:s.

Kuva: Pavia by Bizzi Team

- Olympiakausi on nyt avattu. Ei olisi arvannut vielä joku aika sitten, että sijoittuminen kolmesti peräkkäin 32:n joukkoon olisi harmituksen aihe. Surullista kyllä, jouduin jälleen ottamaan nimiini tappion 32:n parhaan kierroksella. Ei kelvoton tulos, mutta olo oli todella vahva ja näin ollen odotukset siinsivät jossain paljon korkeammalla, Vuorinen tiivisti tuntonsa Calin kisan jälkeen.

Sunnuntain avausottelussaan Vuorinen voitti selkeästi 15-7 Hollannin Bas Verwijlenin. FIE rankingissa komeasti 15:nnellä sijalla oleva 35-vuotias hollantilainen oli Budapestin maailmancupissa kuukausi sitten kuudes ja marraskuussa Bernissä finaalissa asti. Maailmancupissa hän on ollut mitaleilla peräti 16 kertaa. Hän on myös kaksinkertainen MM-mitalisti. Pronssia 2005 ja hopeaa 2011. ”Päänahka” oli siis kovaa luokkaa päivän aluksi.

-  Ei lähtenyt ihan helpoimmalla vastuksella käyntiin, mutta taktiikkaa hiottiin huolella ja se oli toden totta kohdillaan. Matsi lähti suorastaan odottamattoman hyvin käyntiin, ja välillä jo vähän pelkäsin, että missä vaiheessa Verwijlen aloittaa oikeasti matsaamaan. 

- Ajatuksenani oli vahva puolustuspeli omassa päädyssä ja sieltä pommitusta käden seutuville. Pysähdyttäessä ratkaisuyritys reiteen tai terän ali degagementilla yläkroppaan. Pyrin sulkemaan kvart-oppositiolla vastustajani hyökkäysyritykset.

Tie kuitenkin katkesi pari tuntia myöhemmin toiseen hollantilaiseen, kun 27-vuotias Tristan Tulen (FIE ranking 54) voitti Vuorisen tasaisessa ottelussa 15-13. Avauserän jälkeen oltiin tilanteessa 4-4 ja toisen jälkeen 10-11 Tulenin johtaessa. Päätöserässä Tulen piti pintansa ja sai voittopiston epäselvästi kyynäspäätään käyttäen.

Hieman lisäohjelmaakin oli kolumbialaisittain tarjolla ennen ottelua.

- Toista ottelua ennen järjestäjät onnistuivat järjestämään pienen näytelmän, sillä suomalaisena olin luonnollisesti minuutilleen paikalla calling roomissa toisin kuin kukaan muu. Varusteeni tarkistettiin ja minua kehotettiin siirtymään alueen luokse odottamaan. Valitettavasti alueen viereen ei pitänyt mennä. Siispä ensimmäisen varoituksen voimin juoksujalkaa takaisin calling roomiin, paitsi että minun ja Tulenin ottelu oli unohdettu ja siirrytty seuraavaan. Asia korjattiin, mutta varusteitani ei oltukaan tarkistettu - leimat puuttuivat - ja lopulta varusteiden tuominen alueellekin unohtui järjestäjiltä

- Tulen on vasenkätinen ja vauhdikas - ja tekee paljon kroppaväistöjä. Edelliskerralla voitin pisteellä, joten taktiikka oli suunnilleen selvillä: provokaatioita ja täysillä väliin. Tällä kertaa valitettavasti Tulen onnistui pakenemaan alta pari kertaa ja pistin yli pari hyvin rakennettua tilannetta.

Seuraavaksi maailmancupissa kisataan Pariisissa jo kahden viikon kuluttua. Suomesta mukaan on lähdössä seitsemän miehen joukkue: Gunnar Gräsbeck, Jussi Korhonen, Ville Kuvaja, Tatu Nuotio, Jaakko Paavolainen, Ellis Saavalainen sekä Niko Vuorinen. Naiset kisaavat samaan aikaan Dubaissa ja mukana ovat Sofia Tauriainen sekä Anna Vuorinen.

Lue lisää olympiakarsinnasta täältä >

Vuorisen sijoitukset 2019 maailmancupin kilpailuissa:
Heidenheim 102.
Doha 56.
Vancouver 81.
Budapest 21.
Buenos Aires 16.
Cali 27.

----
Toni Flink

« Takaisin