Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto ja Suomen Ratsastajainliitto tiivistävät yhteistyötään

13.8.2021 Suomalaisessa 5-ottelussa hevosten ja urheilijoiden hyvinvointi ja turvallisuus ovat urheilun lähtökohtia. Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto sekä Suomen Ratsastajainliitto ovat pahoillaan ja suhtautuvat vakavasti viime päivien 5-otteluratsastuksen tapahtumiin ja hevosten käsittelyyn. Molemmat osapuolet ovat sitä mieltä, että esteratsastusosuuteen tarvitaan sääntömuutoksia, jotka varmistavat hevosten hyvinvoinnin. Ratsastajainliitto on luvannut auttaa 5-otteluliittoa sääntömuutosten suunnittelussa.

Liitot  haluavat varmistaa, että 5-ottelukilpailujen ratsastusosuus Suomessa tapahtuu vastuullisella tavalla ja ovat päättäneet seuraavasti lähiajan yhteistyöstä:

  • Suomen Ratsastajainliitto osallistuu nykyaikaisen 5-ottelun vuoden 2021 SM-kilpailun toteutukseen. Suomen 5-ottelukilpailukäytännön mukaisesti kilpailun ratsastustuomari arvioi lämmittelyn yhteydessä kilpailijoiden ratsastustaitoa yhdessä kokeneen ratsastuksenopettajan ja kilpailuun käytettävien hevosten omistajien kanssa. Tänä vuonna paikalla arvioimassa ja ohjeistamassa ovat myös Ratsastajainliiton edustajat. He tutustuvat myös kilpailun esterataan ja antavat siihen tarvittavat tekniset muutosehdotukset ennen kilpailua.
     
  • Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto ja Suomen Ratsastajainliitto perustavat työryhmän, jonka tavoitteena on arvioida 5-otteluratsastuksen nykytilaa Suomessa sekä tehdä mahdollisia toimenpide-ehdotuksia jatkosta. Ryhmä arvioi myös lajiin kansainvälisesti tarvittavia sääntömuutoksia. Arvion perusteella toimitetaan sääntömuutosehdotus lajin kansainväliseen kongressiin marraskuussa.

Molemmat liitot kokevat tärkeäksi, että kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa ovat käytössä hevosten hyvinvoinnin kaikissa tilanteissa varmistavat säännöt. 5-ottelun sääntöjen tulee olla samassa linjassa Kansainvälisen Ratsastajainliiton, FEI:n sääntöjen kanssa. Yksi tärkeä muutosehdotus on hylätä ratsukon suoritus hevosen kaatuessa tai ratsastajan pudotessa, kuten ratsastuksen lajeissa tehdään. On myös syytä laskea rataesteosuuden teknistä vaativuutta. On myös tärkeä lisätä lajin parissa toimivien henkilöiden hevosmiestaitoa kouluttamalla ja opastamalla.

Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto pyytää Laura Salmiseen henkilönä kohdistetun vihapuheen ja uhkausten lopettamista koskien viime toukokuussa tapahtunutta kumoon ratsastusta kilpailutilanteessa. Lajin ratsastusosuuden eläinsuojelulliset säännöt ovat parhaillaan kansallisen ja kansainvälisen tarkastelun ja muutosten alla. 

Toivomme, että 5-ottelun ratsastusosuuden muutosesitykset etenevät asiallisen keskustelun kautta ja perinteikästä lajia pystytään jatkamaan tavalla, jossa sekä hevosten että urheilijoiden hyvinvointi ja turvallisuus on keskeisessä asemassa. Arvostamme hevosia eläiminä ja kilpakumppaneina, ja haluamme omalla toiminnallamme osoittaa olevamme hevosten luottamuksen arvoisia. 

SUOMEN MIEKKAILU- JA 5-OTTELULIITTO                                           

Joonas Lyytinen                    Riina Pitkänen                                            
puheenjohtaja                       varapuheenjohtaja                                      

Lisätietoa: 
Riina Pitkänen, SM5L varapuheenjohtaja, riina.pitkanen@fencing-pentathlon.fi 040 828 8168
Joonas Lyytinen, SM5L puheenjohtaja, joonas.lyytinen@fencing-pentathlon.fi 045 639 9700
Jukka Koivisto, SRL toiminnanjohtaja, jukka.koivisto@ratsastus.fi

« Takaisin