Qatarin miekkailun GP:hen osallistuminen pohditutti suomalaiskisaajia

23.1.2019 Kalpamiekkailun MM-kilpailujen jälkeen maailmanrankingin osalta kauden arvokkain yksittäinen kilpailu käydään tulevana viikonloppuna Qatarin Dohassa GP-kilpailun muodossa.

Qatarin ihmisoikeustilanne on mietityttänyt totta kai myös suomalaismiekkailijoita, mutta lopulta ”urheilullinen paine” sai suomalaiset mukaan tärkeään kisaan. Mukaan lähtee kolme miekkailijaa.

- Ehkäpä politiikkaa ja urheilua ei vain tulisi sekoittaa, voisi joku sanoa. Mutta kuten Aristoteles toisaalta totesi aikoinaan, ihminen on zoon politikon - poliittinen eläin - eikä se lakkaa pitämästä paikkaansa urheilu-nimisen kulttuuri-ilmiön saralla, Suomen ykkösmiekkailija Niko Vuorinen alustaa.

- Toisaalta otsikoissa on viime aikoina vellonut paljon ihmisoikeuksiin liittyviä ongelmia, joita on käsitelty nimenomaan jalkapallon kautta. Miekkailun sosiaalinen ja poliittinen vaikutuspiiri on jalkapalloa merkittävästi pienempi, mutta sitä tulee väistämättäkin mietittyä, onko Qatariin kisaamaan matkaaminen lopulta eettisesti kestävää toimintaa edes miekkailun osalta. Suuret muutokset yleensä edellyttävät suuria yhtenäisiä linjoja.

Urheilullinen puoli on kuitenkin kyseisessä tapahtumassa todella isossa merkityksessä.

- Sitten taas: Dohan turnaus on GP-statuksinen kisa ja täten maailmanrankingin kannalta arvokkain turnaus MM-kisojen jälkeen. Sen väliin jättäminen urheilunäkökulmasta olisi pienimuotoinen itsemurha, kun nyt olympiakarsintakausikin kolkuttelee ovella.  

Kaikkiaankin Doha on Vuoriselle  ristiriitainen paikka.
- Urani paras grand prix -tulos, puolivälieräpaikka, on juurikin sieltä. Doha on myös MC-kiertueen ainoa osakilpailu, jossa maksetaan palkintorahoja - edes - parhaiten sijoittuneille. Kisa on myös yleensä rullannut hyvin ja viivästyksittä.

Budapestissä treenaava Vuorinen lähtee kisaan kääntämään matsien loppuhetket edukseen.
- Odotan kisalta hyvää tulosta - treenit ovat sujuneet hyvin ja kunto on kohdillaan. Lähtökohdat olivat kohdillaan jo Heidenheimissa, mutta laji on herkkä. Tarkoituksenani on kääntää jatkoaikatappiot voitoiksi.

Miekkailuseura HABDA:n  Gunnar Gräsbeck lähtee kisaamaan hyvillä mielin.
- Valmistelut ovat menneet hyvin. Fiilikset alkavat joululoman ja kandin ahkeroinnin jälkeen vastaamaan taas syksyn tunnelmia, jolloin miekkailu sujui paremmin kuin koskaan. 
- Kyseessä on GP-kilpailu, joten keskityn pitämään nöyrää ja neutraalia mielentilaa ilman mitään erityisiä odotuksia. Tämän tasoisista kisoista pystyy harvoin ennakoimaan, miten menee. Sen näkee sitten kisapäivänä.

Kolmantena suomalaisena Dohan GP:hen osallistuu Vuorisen tapaan Helsingin Miekkailijoita edustava Jaakko Paavolainen, joka on mukana nyt ensimmäistä kertaa  Dohan Grand Prixissä.
- Valmistautuminen kisaa varten on mielestäni mennyt hyvin. Suomen vähäisten harjoitus mahdollisuuksien vuoksi katsoin järkeväksi lähteä Unkariin hakemaan fiilistä kansainvälisestä huippumiekkailusta.
- Vaikka viime kisareissu meni omalta osaltani aika penkin alle, niin luulen että tällä kertaa pystyn skarppaamaan. Pitää vain keskittyä olennaiseen, eli itse miekkailuun ja unohtaa sellaiset "pikkutekijät" kuten valmentajan puuttuminen. Tämän lisäksi odotan innolla tulevaa alkuerien jakoa. Olen mielestäni joutunut ensimmäiselle alkuerä kierrokselle jo seitsemän kisaa putkeen, niin olisi mukava jos saisi kerrankin herätä ihmisten aikoihin.

Alkuerät miekkaillaan perjantaina ja 64-kaavio sunnuntaina. Mukaan on ilmoittautunut 206 miekkailijaa 45:stä eri maasta.

---
Toni Flink

​Lue lisää kisasta >

« Takaisin